Stavanger

Rekordmange går til oljå

Siren Heggen Mæland (27) fikk Statoil-jobb et halvt år før siste eksamen. Rekordmange søker seg nå til oljerelatert UiS-utdanning.

- Så å si alle i mitt kull har fått seg jobb, sier Siren Heggen Mæland.

Da 27-åringen fra Etne i Hordaland begynte på petroleumsteknologistudiet ved Universitetet i Stavanger, var jobbmulighetene langt ifra like gode.

- Nå skriker bransjen etter folk, og jobbsjansene er veldig gode. Jeg føler meg heldig, sier Heggen Mæland.

De oljerelaterte studiene ved UiS opplever rekordstore søkertall. Primærsøkertallet til bachelorstudiet i petroleumsteknologi økte med 77 prosent og masterstudiet med 64 prosent. Masterstudiet i offshoreteknologi økte med 44 prosent, viser tallene fra Samorda opptak.

Samhold

- Det er mange år siden interessen var tilsvarende stor. Jeg tror dette skyldes særlig to forhold: Arbeidsmarkedet og den gode jobben fakultetet gjør hvert år. Studiekvaliteten er forbedret, sier kommunikasjonsdirektør Anne Selnes ved UiS.

- Hvordan forbedret?

- Samholdet i klassene er styrket, og oppfølgingen av studentene bedre. Ting er blitt gjort i tråd med studentenes ønsker, sier Selnes.

Hun ser flere forklaringer.

- Først og fremst er myten om at oljen snart er slutt, avlivet. Dessverre ble en hel generasjon ungdommer lurt av denne innbilningen. Oljebransjen er et internasjonalt arbeidsmarked, sier Selnes.

Universitetet i Stavanger har ingen planer om å utvide antall studieplasser innenfor disse fagkategoriene.

- En kapasitetsutvidelse hadde krevd mer penger fra staten og flere lærekrefter. I første omgang finnes det ingen slike planer, sier Anne Selnes.

Fikk jobb i vinter

Siren Heggen Mæland har ingen betenkeligheter med å anbefale petroleumsteknologistudiet. Selv har hun hatt fem gode år ved UiS.

- En helt topp utdanning. Vi har vært i Oslo, på Svalbard og i Houston. Er ikke overrasket over at mange søker seg til dette. Industrien byr på spennende teknologi, store utviklingsmuligheter og mange muligheter, sier hun.

- Men det var ikke like gode tider da jeg begynte å studere. Mye kan selvsagt skje.

Selv fikk hun fast jobb allerede i vinter, lenge før siste eksamen var unnagjort.

- Jeg begynner i Statoil som boreingeniør innen leteoperasjoner. Spennende, sier Siren Heggen Mæland.

Mer fra Dagsavisen