Stavanger

- Tilfeldighetene rår i Bjergsted

Arkitekturhistoriker Hild Sørby langer ut mot utbyggingen i Bjergsted og savner en mer helhetlig tenkning: - Det som skjer er vanvidd, mener hun.

- Dette blir verre enn alt. Jeg skjønner ikke at ingen stopper det, sier Hild Sørby, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Hun er sterkt kritisk til de byggetillatelsene som er gitt i området fra Hertervigs plass og ned mot konserthuset.

- Tettheten, utnyttelsesgraden og kvaliteten varierer sterkt, slik jeg ser det, sier hun.

Også sjefarkitekt i Stavanger kommune, Turid Haaland, ser på området med bekymring:

- Det er ganske farlige ting som er skjedd der, sier hun.

- Ingen god prosess

Sørby og Haaland trekker paralleller fra det som er skjedd i Badedammen-området til det som nå skjer i Bjergsted. I etterklokskapens ånd har flere politikere beklaget den fortettingen som er skjedd rundt Badedammen.

- Vi var et mindretall av politikere som forutså dette. Mindretallet økte gradvis etter at prosjektene skred fram. Flere så at det som skjedde ikke var bra, sier Helge Solum Larsen (V) i Kommunalstyret for byutvikling.

Han er også engstelig for det som bygges i Bjergsted:

- Hele inntrykket av omgivelsene er massivt. Det blir for tett og for høyt. Prosessen rundt Bjergsted har ikke vært god. Det har vært lite helhetlig tenkning, sier Solum Larsen.

- Store fravik

Sørby setter blant annet spørsmål ved avvikene fra kommunedelplaner og sentrumsplaner. Hun mener utbyggerne har fått mer makt enn før:

- Vi er altfor slepphendte i forhold til utbyggerne. Pengene bestemmer alt. Tidligere holdt man seg til generalplanene. Nå handler det mer om å komme på banen som utbygger. Jeg har fått inntrykk av at det er tilfeldighetene som rår, sier Sørby.

Politikerne kan velge å overskride planene, og det ble ifølge Haaland gjort i stor grad i Badedammen. Solum Larsen mener det hersker en manglende respekt for de førende planene blant både politikere og utbyggere.

- Dette er en kjempeutfordring. Kommunedelplanen setter en del rammer, men disse blir forsøkt uthult med en gang. Når flertallet av politikerne godtar fravikene, er vi inne i en farlig karusell. Det gir også signaler til private byggherrer om at det er mulig å fravike, sier Solum Larsen.

Mer fra Dagsavisen