Stavanger

Jern-Ernas myke side

Myke-Erna trøstet Carmen da den lille jenta ble redd fotografene. Høyre-lederen gir likevel jernet overfor de rødgrønne: -Jens sier ikke hvilke hvilke skatter han vil øke, kjefter Erna.

I går koblet Høyre-lederen inn turboen på valgkampmaskineriet sitt. Først morgenkaffe hos familien Friisenfeldt på Sola, så et møte og lunsj med oppdrettstopper før hun ble fløyet til Haugesund og Stord.

Hjemme i stuen hos familien Friisenfeldt ble det for mye turbo og altfor mange pressefolk for lille Carmen. Den rutinerte småbarnsmoren Erna måtte trøste toåringen da mamma Lisbeth stakk ut på kjøkkenet en tur.

Skatteøkning

Erna er langt fra moderlig når hun snakker om skattepolitikken til de rødgrønne.

-Ap, Sp og SV har tre alternativer hvis de kommer i regjering. De kan øke skatter, bruke mer oljepenger og bryte løfter - jeg tror de vil gjøre alt dette. De må si hvem som skal få høyere skatt, sier hun til Rogalands Avis.

Høyre-lederen er forbauset over at - som hun sier - ingen arresterer den rødgrønne alliansen for løftene deres. Erna mener Ap har brutt skatteløfter før.

- I2000 sa Jens at han ikke skulle øke skattene, samme høst økte han dem med 12,5 milliarder kroner.

Hun frykter kompromissene Jens Stoltenberg må inngå hvis Ap, SV og Sp benker seg rundt regjeringsbordet.

- Når Jens snakker om en flertallsregjering gir han Sp vetorett, sier Solberg.

Høyre-lederen har fått mye juling de siste ukene. Borgermester Herman Friele i Bergen krever mer punch av Erna, som sliter i kjappis-debattene på TV.

-Vi har fjernet boligskatt og flyplassavgift, og vi har bedret konkurransevilkårene. Kanskje vi er for dårlige til å fortelle om dette fordi vi har så mye å gjøre, undres Erna, som også lover å heve bunnfradraget.

Iløpet av de neste fire årene vil Høyre bruke seks milliarder på å øke bunnfradraget til over 70.000 kroner.

- Renten viktigst

- Renten er viktigst, er budskapet fra trebarnsforeldrene Lisbeth og Bjørn Idar Friisenfeldt i Jamnholveien på Sola.

Familien flyttet inn i 1999, da renten var ubehagelige 9 prosent. Nå er økonomien til småbarnsfamilien langt behageligere.

- Vi har om lag 1,3 millioner i lån på huset. Da betyr renten mye, sier Bjørn Idar Friisenfeldt. Familien har brukt de ekstra kronene på å gjøre ferdig huset. Loftstue og to nye soverom er blitt håndfaste resultater av rentenedgangen.

-Ingen kan gi garanti om lave renter, sier Høyre-lederen i sofaen med Tyra (fire og et halvt) og Carmen (to og et halvt).

-IBergens Tidende spådde ekspertene renteøkning på et halvt prosentpoeng hvis det blir regjeringsskifte, men de forutsetter at mange løfter blir brutt. Summen av politikken på venstresiden kan gi økt rente, for det er jo grenser for hva de kan bryte av valgløfter, sier Erna.

Hun mener lave renter er en av de store omfordelingene fra eldre og gjeldfrie generasjoner til unge med lån.

Eneboliger med småbarnsfamilier ligger tett i Jamnholstien. Lisbeth Friisenfeldt forteller Høyre-lederen om mer pusterom etter hvert som renten har gått ned.

- Vi har fått større valgfrihet, noen har hatt mulighet til å gå ned i stilling, sier Lisbeth Friisenfeldt.

Mer fra Dagsavisen