Stavanger

Skule/skole

Jeg innrømmer at Randaberg også er en jordbrukskommune, og jeg kan glatt bekrefte at jeg både har tatt opp poteter, gulrøtter og stått i siloen.

En dårlig kompis av meg skal ha det til at jeg sier skule, og ikke skole. Denne kompisen er trolig den samme som startet debatten på baksiden i denne utmerkede avisen - om folk på eller fra Randaberg sier skole eller skule.

Jeg må slå fast følgende: Jeg sier og skriver skole!

Ferdig med det.

Nynorsk har jeg ikke særlig sans for, og blir faktisk lettere irritert når jeg hører bokmålsfolk lese nyhetene på nynorsk i radioen. Det kaller jeg snobberi, og ingenting annet.

Men denne kompisen min, som vi godt kan kalle Oddi - vil altså ha det til at jeg også snakker nynorsk fordi jeg er fra bondelandet.

Jeg innrømmer at Randaberg også er en jordbrukskommune, og jeg kan glatt bekrefte at jeg både har tatt opp poteter, gulrøtter og stått i siloen. Men jeg er da ikke bonde av den grunn. Og skule sier jeg altså ikke. Bønder er for meg de som bor sør for Gausel. Sandnes-folk, folk fra Klepp, Bryne og ikke minst Hå kommune.

Nå har folk fra Klepp fått et litt urbant trekk, etter at McDonald's startet en drive in-variant. Hva var mer naturlig enn å gi gratis habbiser til alle som møtte fram med traktor? Køen var lang og god, lengre enn køen som var på Vinmonopolet etter forrige polstreik. Her sto traktorene: Massey Ferguson, John Deere, Ford og jeg vet ikke hva.

Det luktet høy og kumøkk helt til byen. Hva gjør ikke folk for å få noe gratis?

Ufattelig mye, viser det seg gang på gang. Men det kan også bare være billig. Som når det er gi-bort-pris på kjøttdeig på Obs! Middelaldrende ektepar går mann av huse, og fyller vognen med kjøttdeig. Noen river og sliter kjøttdeigen ut av hendene på hverandre.

Et skuleeksempel på hvordan jærbuen er.

Unnskyld - jeg mente skoleeksempel.

Mer fra Dagsavisen