Stavanger

Sensasjonell borteseier

Det svenske laget vant sensasjonelt humorlandskampen, men på Hall Toll i går kveld var alle vinnere, som det så pent heter. Samtlige stand-up-artister leverte solid, og publikum storkoste seg i et godt regissert arrangement.

Kampfakta

Humorlandskamp Norge-Sverige 1-2 (e.e.o), 1 t. og 30 min. uten pause, i Hall Toll, Stavanger, onsdag 8. juni. Fullt hus.

Lagene:

Norge: Øyvind Loven, Pernille Sørensen og Hans Morten Hansen

Sverige: Mårten Andersson, Thomas Järvheden og Magnus Betnér

Konferansier/kampledelse: Erik Thorstvedt

Dommer: Publikum

Stand-up-landskampen ble innledet på klassisk OL-manér, med flaggbærere og bunadskledde piker. En smokingkledd Erik Thorstvedt dro drevent i gang publikum.

Konkurransen foregikk etter utslagsmetoden, der én stand-up-komiker fra hvert land kjempet om mest applaus fra publikum. Og hvilken kveld det ble! Opplegget med stand-up-landskamp er ganske så fikst, fordi det kombinerer korte doser med forskjellige sceneartister i utvalg med det lille, uhøytidelige konkurranseaspektet, elegant presentert av Thorstvedt og artistene, med herlig ironisk blikk på landskamper og sjåvinisme som fenomen.

Først ute var Øyvind Loven. Nordstrand-gutten herjet lekent med østnorsk "mår'n du"-skåling, nordlendinger, Kvinnegruppa Ottar, svenske servitører, siddiser og jærbuer. Han levert også en enormt bra Wesenlund-parodi. Loven la lista høyt, og kom over med god margin.

Selvironi i store doser

Mårten Andersson hoppet etter Loven, og la seg taktisk klokt på en linje med generell svenskehets og noen urene lyskespark mot prinsesse Madelene. Noen feiging er han ikke, for han kastet seg raskt over Petter Solberg og nordmenn mer generelt også, i en herlig språklig veksling mellom svensk, Tasta-engelsk og "nårsk".

Publikums dom: Andersson var best. Norge-Sverige 0-1.

Elegant om Herborg

Neste par ut: Pernille Sørensen mot Magnus Betnér.

Sørensen tok for seg den eplefriske Blindern-astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard og ikke minst vår alles Herbjørg Kråkevik. Sørensens Kråkevik-parodi var bitende kvass og elegant treffsikker. Sørensen dro også til med en modig parodi på Stavanger-dialekten, og slo sin konkurrent Betnér, som også leverte oppdatert og meget solid. 1-1.

Hjemmefavoritten Hans Morten Hansen er jo ikke kjent for å være spesielt politisk korrekt, og han raljerte i kjent stil i vei om tilbakestående mennesker, foreldre med aldersplager, egersundere på Danskebåten og Cobra. Hans rå friskhet og direkte stil er alltid farlig på grensen å bli plump, men han balanserte elegant på kanten av stupet og høstet velfortjent gapskratt. Og litt rødming.

Thomas Järvheden åpnet med å sukke ironisk over konkurranseformen, der hjemmefavoritten Hansen skulle kjempe i avgjørende runde med "en svenske".

For egne regning kan vi legge til: Det er omtrent like rettferdig som om Britt Synnøve Johansen skulle gå i bokseringen mot Ole Klemetsen.

Klarte uavgjort

Men Järvheden klarte uavgjort etter enorm innsats og frisk raljering om sex i og utenfor ekteskapet, bassgitarister, finner og feminisme.

Avslutningsvis dro de svenske artistene i gang seieren i ekstraomgangene, med en gullgod nidvise til melodien av "La det swinge". 1-2. Etter påtrykk fra blant andre Hans Morten Hansen!

Humorlandskamp også neste år? Ja, takk, for all del!

stfrogalandsavis.no

Mer fra Dagsavisen