Stavanger

Rotter spiste 17.000 blomsterløker i vinter

Loes Rian er fortvilet over at jordrotter har ødelagt hele liljeåkeren hennes i løpet av vinteren. Gnagerne har gravd opp og spist 17.000 blomsterløk, og seks års arbeid med åkeren er forgjeves.

Namdalens eneste liljedyrker fikk sjokk da hun skulle se over den tre mål store liljeåkeren sin etter at det ble bart i forrige uke. Langs rekkene der det skulle vokse vakre liljer til selvplukk i sommer, er det bare hull, tunneler og hauger med skall fra blomsterløkene.

- Noe slikt hadde jeg ikke i min villeste fantasi kunne forestille meg! Så godt som all løken er ødelagt eller borte, og jeg må pløye opp hele åkeren.

- Jeg har vært utrolig nedfor og lei meg etter at jeg oppdaget dette i forrige uke, forteller Loes Rian til Namdals-Avisa.

- Lodden skapning

Først trodde hun det var mus som hadde vært på ferde. Men gangene er bredere og hullene større enn musehull. Først da hun fanget et av dyrene i en musefelle og fikk sett på synderen på nært hold, forsto hun hvem som hadde invadert liljeåkeren hennes.

- Det var en lodden, tjukk skapning som var 12-15 cm lang, og jeg hadde aldri sett så rar ei mus. Men etter å ha lett litt på internett og spurt andre, vet jeg nå at det er en jordrotte, eller en vånd som det også kalles. Jeg har aldri sett dette dyret før, selv om jeg har bodd her i 26 år, sier Rian.

Stor investering

Jordrottene har tydeligvis hatt en flott vinter i Loes Rians liljeåker, og tatt for seg av sjeldne liljeløker. Rottene har gått systematisk til verks, og arbeidet seg nedover bedene. Ikke mange løkene ligger igjen, og store hauger med halvspiste løker viser at gnageren har laget spiskammers også.

For Loes Rian betyr det at seks års arbeid og store investeringer har gått tapt.

- Jeg har plantet løk hvert år i seks år, og bygd opp denne liljeåkeren skritt for skritt. Det koster en del å kjøpe løk, og det vil ta fire til fem år å få erstattet åkeren, sier hun. (ANB)

Mer fra Dagsavisen