Stavanger

DePress i pønkkrangel

Lørdag kveld stod Andrej Nebbs "nye" DePress på scenen i Oslo. Eksilpolakken tar med seg låtene til det legendariske nyveiv-bandet fra de genierklærte utgivelsene "Block to Block" og " Lars Hertervig" under til Stavanger Punk Rock Festival lørdag 23. april. I kulissene ligger en bitter navnestrid.

"Det er ikke et gjenforent Depress som spiller på denne pønkrockfestivalen. Spekulativt og ren svindel, spør du meg", raser eks-Depress-trommis Ola Snortheim på Aftenbladets nettsider.

- Nebb kunne godt ha spurt om å få bruke navnet, samtykker eksgitarist Jørn Christensen overfor Dagbladet.

- Det ER DePress

Finn Erik Strøm i Stavanger Punk Rock Festival avfeier Snortheim og Christensen:

- Vi har sjekket dette med bookingagenten. Det er Nebb som har råderetten til DePress-navnet. Nebb var også vokalisten og den drivende kraften i bandet. Når DePress kommer til festivalen vår, spiller bandet de gamle låtene fra 80-tallet. Dette er jeg fullstendig komfortabel med, sier Strøm.

Strøm, som arrangerer festivalen sammen med Thomas Eiene og Ottar Stangeland, viser også til at Nebb og hans nye band gir ut albumet " Rekyl" under navnet DePress på S2 Rekords 18. april.

- Musikken går i samme stil som gamle DePress, mener Strøm.

Can Can-folk

Andrej Nebb, som ikke vil kommentere navnestriden, er eneste i originalbesetningen. Nye navn er gitaristene Harald Værnor og Tonje Stoika, bassist Morten Burud og trommisen Øyvind Hansen (Can Can).

Andrej Nebb rømte fra Polen i 1970, 17 år gammel. Han havnet i Norge, på Kunstakademiet, og dannet DePress sammen med Christensen og Snortheim. Han synger på bokmål, nynorsk, polsk og russisk, er velkjent for oppsiktsvekkende sceneshow der vinkelsliper er en sentral ingrediens.

Han har tonesatt et dusin dikt av den, vel, depressive dikteren Tor Johnson, var lederen i nyveivbandet Holy Toy på 80-tallet, og har også en karriere som soloartist.

Fredag 22. april har Stavanger Punk Rock Festival de engelske pønklegendene G.B.H. som hovedband. De spilte også på festivalen første året den ble arrangert.

Endringer

Straitedgerne i Purified in Blood har trukket seg fra festivalen. Begrunnelsen er at en av vokalistene er i utlandet. Erstatter er USA-bandet Harley's War.

Pønkrockfestivalen arrangeres i Folken, med en kickoff-konsert på Checkpoint Charlie med fem band torsdag.

Mer fra Dagsavisen