Stavanger

Brannmanetene elsker

De fryktede brennmanetene elsker kjølig sommervær.

- Det er kolossale mengder maneter i norsk farvann, vi snakker nok om flere milliarder. Maneter er en av de mest tallrike artene av en viss størrelse vi har her til lands, sier marinbiolog Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet i Bergen til Dagsavisen.

Ved fralandsvind vil varmt overflatevann drives ut og erstattes av en oppstrøm av kaldere vann. Med denne oppstrømmen kommer også manetene, som trives best i kaldere vann, opp mot overflaten. Ved pålandsvind kan det motsatte skje, men alt avhenger av hvor dypt manetene ligger i vannet.

Stopper båter

- I år ble en ferje i Stavanger to timer forsinket fordi det var så mye maneter i vannet at kjølesystemet ble tett. Store manetmengder kan være et stort problem, men de forsvinner ofte like fort som de kommer, sier Fosså.

Han mener denne sommeren helt normal.

- Vi har ikke fått inn meldinger om at det er flere maneter i år enn tidligere år. Selv om det kan oppleves som voldsomt, så er manetinvasjoner om sommeren helt normalt, sier han. For to år siden var det en enda verre manetsommer.

- Det var så tykt av maneter i vannet at de stoppet Hurtigruten utenfor Haugesund. Flere andre båter måtte også gi tapt for manetene det året fordi de tettet igjen kjølevannet i båtene, sier Fosså.

Mulig økning

Ved Havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Arendal har de registrert maneter siden 1919.

- Egentlig har vi ikke mye kunnskap om manetene. Vi kan ikke forklare helt hvorfor det plutselig kommer så mange, eller at det enkelte år nesten ikke er noen, sier forsker Tore Johannessen ved forskningsstasjonen i Arendal.

Registreringen av maneter skjer i september måned og er derfor ikke helt pålitelig for sommermånedene.

- Målingen burde egentlig vært midt på sommeren, men registreringene viser at det heller har blitt færre enn flere maneter siden 1919.

- Men hvorfor er det da som en manetsuppe enkelte steder?

- Det kan være at strømmer samler maneten sammen på et sted slik at det virker som vi har fått flere maneter. Men maneten er et plankton og annen plankton kan variere mye i mengde fra år til år, derfor utelukker vi ikke at maneten kan gjøre det samme, sier Johannessen. (ANB)

Mer fra Dagsavisen