Stavanger

Slik får hunden din en fin nyttårsfeiring

Det er ikke alle som gleder seg like mye til nyttårsfeiringen som vi mennesker. Noen hunder opplever kvelden og natten som et rent mareritt. Likevel er det noen ting du kan gjøre for at hunden din skal komme seg enklere gjennom fyrverkeriene.

I Stavanger skytes fyrverkeriene opp fra klokken 18.00 til 02.00. Hvordan de firbeinte opplever disse timene er forskjellig fra hund til hund. Noen reagerer ikke i det hele tatt, mens andre går i total panikkmodus.

Ifølge klinikkassistent ved Hafrsfjord Smådyrklinikk, Unni Margreta Martinsen, er det vanlig at hunder kan prøve å rømme i løpet av kvelden.

– Bruk bånd

– Instinktet deres forteller dem at de skal flykte, sier Martinsen til RA.

Martinsen som har to hunder selv, anbefaler andre hundeeiere til å ha sine kjære i bånd hele nyttårsaften og 1. nyttårsdag.

– Folk kan finne på å skyte opp raketter dagen etterpå også. Selv om det er fristende å slippe hunden løs nå som det ikke er båndtvang, bør man vente med dette til hvert fall 2. nyttårsdag.

Forbered hunden nå

– En ting man kan gjøre allerede nå for å venne hunden sin til lydene er å spille av lyder av fyrverkeri dagene i forkant. Da bør man være svært forsiktig og begynne med lavt volum, så kan man øke det etter hvert, sier Martinsen.

Omstridt tema

Når det kommer til trøsting av hunden på selve nyttårsaften er det ulike meninger om hva som er best.

– Noen mener at man ikke skal trøste hunden i det hele tatt, og heller overse den, sier Martinsen.

– Vi som har hatt ordentlig redde hunder vet at det ikke hjelper å overse hunden når den er redd for livet sitt. Jeg mener at man absolutt skal kunne trøste hunden på en rolig å avslappet måte, uten å overdrive.

Når RA er innom klinikken i Hafrsfjord er det flere kunder som er innom for å hente beroligende midler til hundene sine. Mange hundeeiere velger denne løsningen for at hunden skal slappe bedre av under oppskytingen.

Da er det noen ting Unni Margreta Martinsen mener man bør være oppmerksom på.

– Ved bruk av medisiner ville jeg aldri latt hunden være alene. Jeg ville sett at dyret sover av seg medikamentet og at det ikke får en bivirkning. Heldigvis blir det svært sjelden registrert bivirkninger etter medisinering.

Andre ting man kan gjøre er for eksempel å ta hunden inn på et rom uten vinduer og være der sammen med den. Du kan også kjøre en tur hvor det ikke er så mye fyrverkerier i timene det er verst.

Et annet triks er å gå en lengre tur med hunden tidligere på dagen, slik at den blir sliten og slapper av bedre på kvelden.

Mer fra Dagsavisen