Nyheter

Ser mot andre byer når Greater Stavanger skal erstattes

Stavanger ser til norske storbyer, Esbjerg og Aberdeen når nytt regionalt næringssamarbeid utarbeides.

Kommunalutvalget behandler tirsdag nytt regionalt næringssamarbeid, i etterkant av at kommunestyrene i Stavanger, Sola og Randaberg har sagt opp avtalen med Greater Stavanger (GS).

– Vi ønsker å sjekke at den politiske bestillingen er forstått riktig, og viser hvordan vi vil løse den, sier Anne Woie, næringssjef i Stavanger kommune, til RA.

Nå skal organiseringen og oppgaver avdekkes nærmere.

– Vi starter med å se på hvordan det regionale samarbeidet skal være, og hva vi skal samarbeide om, sier Woie. Kommunedirektøren vil  som øvrige Nord-Jæren-rådmenn starte med en mandatsak til kommunestyrene i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. Det er basert på ARNE-prosjektet  fra 1999, forløperen til GS.

– Det er naturlig å starte på Nord-Jæren, men det betyr slett ikke at det skal være ekskluderende for kommuner både sør og nord for Nord-Jæren, sier Dag Mossige, styreleder i Greater Stavanger og gruppeleder i Stavanger Ap, til RA.

LES OGSÅ: Næringslivet om nedleggelsen av Greater Stavanger

Utreder modeller

Kommunedirektøren foreslår å utrede ulike modeller, og det foreslås dialogmøter med fylkeskommunen og andre kommuner, og hentes innspill fra GS og næringslivet.

Andre forslag i forkant av kommunalutvalgets møte er å hente inspirasjon og høste erfaringer fra ulike modeller i de andre byene i KS’ storbynettverk, Tromsø, Trondheim, Bergen, Kristiansand og Oslo. Det foreslås også å se utenlands til andre byer og regioner med en lignende næringsstruktur som denne regionen, for eksempel Aberdeen, Esbjerg og Ålborg.

– Jeg tror hele poenget nå er å lære av andre, og ikke minst høre på lokalt næringsliv om hva som har fungert bra og hva som ikke har fungert så bra, sier Mossige.

Avgjøres til høsten

Kommunedirektøren tar sikte på å sende et endelig forslag til ny organisering på høring innen andre kvartal 2020, og til endelig politisk behandling i de ulike kommunestyrene høsten 2020.

– Bør de ansatte i Greater Stavanger fortsatt være med når nytt næringssamarbeid organiseres?

– De ansatte i Greater Stavanger har gjort en god jobb. Det er uansett ikke naturlig for meg som styreleder i Greater Stavanger og gruppeleder for ett av flertallspartiene i Stavanger å kommentere det spørsmålet nå. Utredningsarbeidet må legge grunnlaget, og vise hva behovene er, sier Mossige.

Mer fra Dagsavisen