Politikk

Borgerlig flertall: Sissel blir ordfører i Stavanger

De siste tusen stemmene er telt. Sissel Knutsen Hegdal og høyresiden i Stavanger får flertall med knapp margin.

Når RA ankommer Greenhouse i Hospitalgata, hvor Høyre hadde forhandlinger valgnatten, sitter Sissel Knutsen Hegdal og feirer med et stykke bløtkake. Etter et heftig døgn kan hun endelig puste lettet ut. Valgoppgjøret er klart og det viser at det er borgerlig flertall med 34 mandater i Stavanger kommunestyre.

– Det har vært en utrolig lang dag og natt. Da den store overraskelsen om at det var 1000 stemmer til, tenkte jeg: Ryker borgerlig flertall på oppløpssiden? Snubler vi nå?

– Nå har vi flertall og Venstre har sitt tredje mandat. Nå begynner jeg å glede meg til å jobbe, sier hun og forteller at hun ser over hvem fra Høyre som skal være med på laget de kommende fire årene.

Nytt flertall i Stavanger

– Er det avgjort hvem som blir varaordfører?

– Nei, vi skal ha en liten runde på det nå. Vi har landet en del på fordelingen, men det skal fremdeles bli gjort små justeringer. Vi vil fordele det forholdsmessig, så det har betydning for vervene i potten. Vi er 95 prosent ferdige, men vi er sikre på at Høyre skal ha ordføreren i hvert fall, sier Stavangers kommende ordfører og ler.

– Har vært supernervøs

Ved forhandlingsbordet sitter Venstre, KrF, Frp og Pp. Venstres Mette Vabø fikk seg en neglebiter da det ble kjent at 1000 stemmer enda ikke var telt. Dette kunne føre til at Arbeiderpartiet kapret ett av Venstres tre mandater. Da ville det borgerlige flertallet ha røket og dynamikken vært en helt annen.

– Jeg har vært supernervøs. Resultatet er ikke glitrende, men vi er lettet og veldig fornøyde, sier Vabø (V) til RA.

Nytt flertall i Stavanger

Slik er fordelingen av mandater:

Arbeiderpartiet: 22 mandater

Høyre: 21 mandater

Fremskrittspartiet: 6 mandater

Kristelig Folkeparti: 3 mandater

Rødt: 3 mandater

SV: 3 mandater

Venstre: 3 mandater

INP: 2 mandater

MDG: 2 mandater

Pp: 1 mandat

SP: 1 mandat

Nytt flertall i Stavanger

Knappest mulig margin

Helt til siste slutt var det stor spenning rundt om Venstre ville beholde sitt tredje mandat eller om det ville gå til Arbeiderpartiet, som var nærmest å ta det. SVs Eirik Faret Sakariassen og MDGs Daria Maria Szymaniuk og Rune Askeland trippet på målstreken da de aller siste tusen stemmene ble talt opp av valgansvarlig Martha Rødde på Stavanger Forum.

Her leser Martha Rødde, valgansvarlig i Stavanger kommune, opp de siste 1009 stemmene.

Hvis Arbeiderpartiet kapret ett mandat fra Venstre, ville høyresiden miste flertallet og bli avhengig av Industri- og næringspartiet (INP). Etter stemmene ble lest opp, ble det klart at det borgerlige flertallet besto.

Det var imidlertid ett håp igjen: slengere til Kari. Hvis Kari fikk over 2000 slengere, ville det påvirke det avgjørende mandatet.

– Nå er det ikke hver stemme som teller, men hver slenger som teller, sa Sakariassen.

Men Nessa Nordtun fikk 1200 slengere, og det holdt akkurat ikke. Like etterpå erkjente Sakariassen valgnederlaget overfor RA:

– Det er borgerlig flertall. Vi håpet vi skulle hente dem inn, men det gikk ikke. Venstre og KrF velger å være med Frp. Jeg er skuffet.

Eirik Faret Sakariassen, gruppleder  Stavanger SV.


Nyeste fra Dagsavisen.no: