Politikk

Eneboliger og tomter på Eiganes kan bli graver

To tomter med to eneboliger ved Eiganes gravlund kan snart blir gravsteder. Politikerne skal ta stilling til saken over helgen.

Kommunalutvalget i Stavanger behandler tirsdag en sak om kjøp av eiendom ved Eiganes gravlund, til gravplassformål. Saksdokumentene er unntatt offentlighet og den politiske behandlingen blir etter alt å dømme for lukkede dører, men saken dreier seg om mulig kjøp av Steingata 70 og 72. Den ene tomten har stående en enebolig som er fraflyttet og skalket, mens det andre huset har vært bruk som bolig inntil nå. Tomtene er, som resten av området avgrenset av Steingata, Torfæus gate, Alexander Kiellands gate og Theodor Dahls gate, regulert til gravstedsformål.

– Jeg har ingen kommentarer til denne saken nå, sier fungerende ordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) til RA.

Verner forhandlingsposisjon

Dokumentene og kommunedirektørens forslag til vedtak holdes skjermet med hjemmel i offentlighetslovens paragraf 23, første ledd, der forvaltningen kan få unntak for offentlighet av hensyn til det offentliges forhandlingsposisjon og forsvarlig gjennomføring av økonomiforvaltning.

Tomtene og husene i Steingata 70 og 72 ligger som kjent i et svært ettertraktet område med høye bolig- og tomtepriser, som samtidig påvirkes av reguleringsmessige forhold.

Sunnanå Hausken peker på at det å tilrettelegge for gravplasser er et kommunalt ansvar.

– Behovet må dekkes

– Behovet må dekkes. Det er også viktig at innbyggere kan ha gravsted i et område som de og familien har et forhold til, sier Hausken.

Det er også viktig at innbyggere kan ha gravsted i et område som de og familien har et forhold til.

—  Dagny Sunnanå Hausken, fungerende ordfører

Hun påpeker at befolkningen i større grad velger kremasjon foran tradisjonell begravelse, noe som også påvirker totalbehovet.

Kirkeverge Rune Skagestad bekrefter at han har spilt inn muligheter for å sikre større areal for Eiganes Gravlund overfor politikerne, men peker også på at det ikke er et prekært behov for mer gravplass i Stavanger akkurat nå.

– Forholdene er greie, og Stavanger kommune er langt innenfor lovkravet om tre prosent ledige gravplasser, og vi har også plasser på Eiganes for de som bor i området nå, sier Skagestad til RA.

– Forholdene greie nå

Han peker uansett på at det mulige oppkjøpet er for å sikre ledig areal på lang sikt.

– Det er ikke enkelt å skaffe nye arealer ved sentrumsnære gravlunder som Lagård og Tjensvoll. I andre deler av kommunen, som for eksempel Finnøy, er det enklere med tilgang på areal, men det er jo ønske om å kunne gravlegge personer i egen kommunedel. Per i dag er forholdene greie, det er verdig og fint, og de som bor i kommunen kan være trygge på at det skal være plass til oss alle. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at det på lang sikt kan bli noe utfordrende å skaffe sentrumsnære arealer, sier Skagestad.

Tomtene ligger på hjørnet av Steingata og Torfæus gate.








Mer fra Dagsavisen