Politikk

Stavanger: Ikke kapasitet til å behandle saker politikerne har vedtatt

Kommunedirektøren i Stavanger gir tydelig beskjed: Korona, økt sykefravær og presset kapasitet fører til at behandling av en rekke saker politikerne har vedtatt nå må utsettes, noen svært lenge.

Svømmehall på Hinna. Styrket sentrumshandel. Markagrense i Sørmarka. Studentboliger i sentrum. Belønningsordning med klimapoeng. Etterbruk av tomter og bygg i nedlagte barnehager. Etterbruk av Frue Aldershjem. Oppholdsrom for mennesker med rus. Dette er bare noen av sakene som politikerne har fattet vedtak om, men som konstituert kommunedirektør Gunn Claire Westad varsler om at ikke kan prioriteres i årets seks første måneder.

I saksdokumentene pekes det også på at prosjektet Omstilling 2025 må legges på is nå, og ny organisering av helse- og velferdskontor og hjemmebaserte tjenester og plan for heltidskultur 2022–2030 er også blant sakene som kan ta lengre tid å behandle enn planlagt.

Mangler kapasitet

Westad peker på at administrasjonen årlig legger fram en sak om oppfølging av tekstvedtak fra kommunestyrets behandling av handlings- og økonomiplanen.

– Det som er spesielt i år er at vi har kapasitetsutfordringer. Dette skyldes dels mange oppgaver knyttet til pandemien, at arbeidet må utføres i tråd med smittevernregler og høyt sykefravær i kommunen, egen sykdom, egne barn og som nærkontakter av smittede. Selv om samfunnet er på vei til å åpnes opp helt, vil saksbehandling og annen kommunal kapasitet være påvirket en god stund framover, sier den konstituerte kommunedirektøren til RA.

– Frontlinjen i snart to år

Hun gir politikerne tydelig beskjed: Kommunene har i snart to år vært selve frontlinjen i bekjempelsen og håndteringen av pandemien, og samfunnet er nå inne i den største smittebølgen så langt siden mars 2020.

Det er krevende for kommunen å levere etter krav og forventninger når man samtidig skal håndtere pandemien. Sykefraværet har vært økende i desember og januar, og organisasjonen er preget av hardt arbeidspress, oppsummerer Westad.

– Ettervirkninger av pandemien vil også i tiden framover legge mye beslag på kapasiteten. Vi har som arbeidsgiver et ansvar for å sikre våre ansatte et forsvarlig arbeidsmiljø, og det er viktig å informere våre folkevalgte om denne situasjonen, sier hun.

Tillit og lokaldemokrati

Den konstituerte kommunedirektøren framhever at det er viktig å tilstrebe en så normal drift som mulig for å dempe de samfunnsmessige konsekvensene og for å opprettholde tilliten til kommunen og lokaldemokratiet, samtidig må man forholde seg til kommunes totale kapasitet, arbeidsbelastning og forsvarlig arbeidsmiljø.

Hun regner med at det vil ta lang tid før organisasjonen er tilbake på nivået før pandemien.

– Det er veldig vanskelig å spå utviklingen. Jeg håper at vi i løpet av våren er ferdig med pandemien og er i en mer normal situasjon til høsten, men det vet vi jo ikke. Vi må uansett regne med en del etterslep av arbeidsoppgaver i en periode, sier Westad.


Gunn Claire Westad, konstituert kommunedirektør i Stavanger kommune.

– Selvsagt frustrerende

Arbeiderpartiets gruppeleder Dag Mossige peker på at flertallspartiene som overtok i 2019 har store ambisjoner om endringer og har levert forslag om endringer på en rekke områder.

– Det nye flertallet har en svært omfattende politisk plattform for å få til endringer i byen vår. Vi flytter mye penger i budsjettene, og har fått gjort mye allerede, for eksempel innenfor helse og omsorg og for barn og unge, men det er selvsagt frustrerende å se at en del saker ser ut til å ta lengre tid enn vanlig.

Han har forståelse for at administrasjonen er i en spesiell situasjon nå.

Vil vurdere kapasiteten

– Alle forstår at koronasituasjonen gir sterke utslag. Pandemien satte i gang et par måneder etter at vi vedtok vårt første flertallsbudsjett. Uansett: Dersom det er vanskelig å få utført oppgavene, må vi vurdere å øke kapasiteten på saksbehandling, sier Mossige.

Kommunedirektøren legger fram saken som en orienteringssak for formannskapet 17 februar, men Mossige ser for seg en nøye politisk gjennomgang og vurdering av prioriteringene av enkeltsaker.

– Absolutt, og første mulighet til å stille spørsmål her er arbeidsutvalget til formannskapet tirsdag, sier Mossige.


---

FAKTA

  • Kommunedirektøren i Stavanger varsler politikerne om redusert kapasitet til å forberede konkrete saker på tekstvedtak vedtatt av kommunestyret i desember 2021. Det er også etterslep på vedtatte saker fra handlings- og økonomiplanene (HØP) de tre foregående årene.
  • Det ble i desember vedtatt 61 tekstvedtak, åtte saker er ferdigstilt, åtte saker skal/er til behandling i første kvartal 2022, 18 saker planlegges i andre kvartal, 14 i tredje kvartal og tre i fjerde kvartal. To saker er ikke tidsbestemt. Åtte saker er vedtatt, men skal ikke til ny politisk behandling.
  • Det gjenstår også å følge opp 23 saker fra desember 2020 (HØP 2021-2024), syv saker fra desember 2019 (HØP 2020-2023) og to saker fra desember 2018 (HØP 2019-2022).


---






Mer fra Dagsavisen