Politikk

Høyre tilbake på topp i Stavanger

Stavanger Høyre er tilbake til tall fra gamle storhetstider, mens Ap synker. SV dobles. Høyre øker med oppsiktsvekkende 10,8 prosentpoeng fra 2019-valget i en ny meningsmåling for januar.

På oppdrag fra Høyre har Sentio Research Norge spurt 600 personer i Stavanger om partivalg i en meningsmåling i januar. Høyre øker fra 23,1 prosent i kommunevalget i 2019 til 33,9 prosent i januar 2022, altså en oppgang på 10,8 prosentpoeng. Se detaljer for alle partier i faktarammer nederst.

– Høyre står veldig trygt

– Det er fantastiske resultater som jeg er takknemlig for og ydmyk overfor, men det bekrefter den trenden vi har sett hele veien etter valget i 2019, at Høyre står veldig trygt, sier partiets ordførerkandidat Sissel Knutsen Hegdal til RA.

Partiet som i 2019 mistet makten etter 24 år kan innta ordførerkontoret igjen høsten 2023.

– Vi jobber veldig hardt for at ordføreren skal hete Sissel Knutsen Hegdal, sier hun.

Høyre har hatt grep om Stavanger i mange målinger de siste årene.

– Tallene for januar bekrefter den trenden vi har sett på målingene helt siden valget i 2019, at vi ligger på godt over 30 prosent. Stavanger er en blå by, folk heier på oss, og ser jobben vi gjør, og det er sammenfallende med tilbakemeldinger jeg får i mailer, på telefoner eller når vi møter folk, sier Hegdal, som nå er Høyres gruppeleder.

Sissel Knutsen Hegdal på Skagenkaien.

Borgerlig flertall

Januartallene ville gitt borgerlig flertall i Stavanger ved valg nå, med 35 mot 32 seter i kommunestyret, og det er altså Høyres oppgang på 10,8 prosentpoeng som gjør utslaget.

– Det er utrolig gledelig, det motiverer oss at folk ser at vi jobber med dem og for byen vår. Høyre er opptatt av å være et konstruktivt parti også i opposisjon, sier Hegdal.

Tallene vekker oppsikt.

– Dette var spennende saker, sier førsteamanuensis Svein Erik Tuestad ved Universitetet i Stavanger.

– Hvis dette hadde være kommunevalg, ville det vært det beste etterkrigsvalget noensinne for Høyre, med unntak av kommunevalget i Stavanger i 1979, sier statsviteren.

Jevnt mellom blokkene

Tuastad peker på at det uansett kan bli spenning høsten 2023, tross Høyres formidable tall for tiden.

– Det er likevel ennå spennende tider i Stavanger-politikken. I motsetning til tidligere er det nå bare Høyre som gjør det sterkt på høyresiden. På venstresiden er det flere partier enn Ap som sanker stemmer, for eksempel SV. Det gjør at selv om Folkets Parti FNB er i ferd med å bli ubetydelige, så er mandatfordelingen mellom blokkene fremdeles jevn, 35 for høyresiden mot 32, sier Tuastad.

Han mener denne målingen, og de enorme utslagene siden november ganske klart kan forklares med nasjonal politikk, ikke lokale forhold.

– Men de viser at Kari Nessa Nordtun-effekten er skjør. Når lokalpolitikkens dagsorden viker for den nasjonale, forsvinner det nye lokaltillegget til Ap, sier Tuastad.

– Refleks av regjeringsflopp

Han mener utviklingen handler om to ting.

– For det første, og mest, er det en refleks av regjeringsfloppen til Støre og kompani. Regjeringen har mislyktes til de grader. Samtidig arter Høyre seg som de voksne i rommet, og går da kraftig fram også nasjonalt, sier Tuastad.

Han trekker fram at Høyre går enda mer fram i Stavanger enn nasjonalt.

– Det pleier de å gjøre, altså være 5–6 prosent sterkere i Stavanger enn nasjonalt. Så for Høyre er dette «back to normal», eller kanskje vi skal si normal pluss, sier statsviteren.

SV mer enn doblet

Ap synker fra 25,4 i 2019-valget til 21,8 nå, mens SV har en oppsiktsvekkende økning, fra 4,8 prosent oppslutning i 2019 til 10,4 på Sentios januarmåling, altså opp 5,6 prosentpoeng og mer enn doblet oppslutning. MDG synker kraftig, Frp synker, KrF synker og Venstre synker, mens Rødt har framgang fra et allerede historisk godt 2019-valg.

Høyre ville fått 8 nye representanter og til sammen 24 i kommunestyret, Ap ville mistet to ned til 16, SV ville gått fra 3 til 7 mandater, Frp ville mistet én av nå seks innvalgte, MDG ville mistet én av fire, og Sp ville mistet én av tre representanter.

Folkets Parti ute

Verdt å merke seg er også at Folkets Parti FNB, i Stavanger frontet av den nasjonale partilederen Frode Myrhol, fremdeles scorer veldig lavt, og ville ikke fått mandater i kommunestyret ved valg nå, tross 6 representanter innvalgt i 2019. Det er ingen sporbar virkning av navneskiftet til FNB, med andre ord.

Pensjonistpartiet er nå ikke inne med mandat, ifølge januarmålingen, sekkeposten «andre» har fått fra 12 til 5,2 prosent uten at noen av de mindre partiene får mandatuttelling.

Gallupen er utført i perioden 31. januar til 2. februar, på oppdrag fra Stavanger Høyre.

Partibarometer fra januar 2022.
Mandatfordeling basert på måling i januar 2022.








Mer fra Dagsavisen