Nyheter

SV inspireres av ferske tall fra meningsmåling

Ifølge en fersk januarmåling øker SV sin oppslutning med 5,6 prosent fra valget i 2019.

Fredag publiserte RA en sak om at Sentio Research Norge har – på oppdrag fra Høyre, spurt 600 personer i Stavanger om partivalg i en meningsmåling i januar. Høyre øker fra 23,1 prosent i kommunevalget i 2019 til 33,9 prosent i januar 2022. SV øker fra 4,8 prosent oppslutning i 2019 til 10,4 på januarmålingen og mer enn dobler oppslutningen. Samtidig synker Ap fra 25,4 i 2019-valget til 21,8 nå.

– Det er fantastisk inspirerende. Dette hadde vært et enormt godt valgresultat, sier Stavanger SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen til RA.

Han mener at en slik meningsmåling først og fremst er et stemningsbilde, men mener også at det viser at de som stemte på SV, og flere, er fornøyde med jobben de gjør i Stavanger og på Stortinget.

– Er du overrasket?

– Det er et veldig sterkt resultat og en sterk måling. Jeg regnet med framgang, men dette er enormt bra. Det er overraskende, men en positiv overraskelse, sier Faret Sakariassen og legger til at partiet ønsker å jobbe hardt for å opprettholde tallene ved neste lokalvalg.

– Vi er motiverte til å vinne flertall med de andre partiene, og å styrke flertallet i SV, sier han.

Han mener det gjenstår å se om oppslutningen holder helt til lokalvalget i 2023, og påpeker at det er en tidlig måling.

– Det er langt unna en endelig konklusjon, og valgkampen har ikke startet ennå. Nå må vi fortsette å jobbe hardt, sier gruppelederen.

God start på helgen

Faret Sakariassen tror økningen i oppslutningen skyldes at partiet har vist gjennom valgperioden at de vil jobbe mot forskjeller og velferdsprofitt.

– Vi har vært tydelige på at vi ikke ønsker profitt på velferdstjenester, og at vi leverer resultater på fordelings- og miljøpolitikk, sier han.

Framover skal partiet gå i gang med programprosessen.

– Jeg tror det blir veldig bra. Vi ønsker å levere resultater både nasjonalt og lokalt, og jeg opplever at disse tallene gjenspeiler medlemsveksten som vi har hatt de siste årene. Det er et uttrykk for at flere deler vårt politiske syn, sier Faret Sakariassen.

Han synes det er motiverende å se en måling hvor partiet dobler oppslutningen.

– Det finnes ingen bedre måte å starte helgen på, sier gruppelederen.

Folkets avgjørelse

Januarmålingen viser en synkende oppslutning for Stavanger Arbeiderparti, men en nedgang på 3,6 prosent bekymrer ikke gruppeleder Dag Mossige stort.

– Jeg er rimelig trygg på at når man får håndtert de krisene regjeringen har fått i fanget, og får diskutert det de har oppnådd og ønsker å oppnå, er det gode muligheter for å få flertall, sier han til RA.

– En måling er en måling, og det er langt fram til 2023. Spørsmålet blir om man fortsatt har tillit til Kari Nessa Nordtun og flertallet, legger han til.

Krisene han refererer til er koronapandemien og de høye strømprisene. Mossige tror resultatet fra meningsmålingen bærer preg av at nasjonalpolitikken har dominert den siste tiden.

– Er Stavangers innbyggere klare for å bytte ut Ap-styret med et Høyre-styre etter kun én periode, tror du?

– Den konklusjonen vil jeg neppe dra med denne ene meningsmålingen, sier gruppelederen og legger til at partiet skal snu resultatet ved å levere på politikken og Stavanger-plattformen.

– Vi er opptatt av å få ut det vi leverer på nettsiden karileverer.no, og vi er svært stolte av for eksempel den kraftige økningen av skolebudsjettet, gratis eller billigere SFO og økt grunnbemanning i eldreomsorgen, sier han.

Mossige gleder seg til en forrykende valgkamp, og påpeker at det er velgerne som skal ta stilling til om de er fornøyde med det dagens flertall har oppnådd, eller om de ønsker å gå tilbake til et Høyre-styre.

– Det er folket som avgjør om det blir Kari eller Knutsen Hegdal, sier han til RA.






Mer fra Dagsavisen