Nyheter

Lurer du på når vinterbelysningen forsvinner?

Stavangers vinterbelysning blir satt opp for å gi byen stemning og for å gjøre mørketiden varmere. Så lenge kan du forvente at lysene blir.

Av: Martin Simenrud

Du har trolig lagt merke til julebelysningen som preger Stavangers kjerne. Lysene kalles vinterbelysning og er plassert ut for å gi mørketiden stemning.

Vinterbelysningen kommer opp første søndag i advent, hvor det gradvis trappes opp mot julebelysningen. Juletreet kjennetegner selve julestemningen og er forbeholdt juletiden. Trettende juledag forsvinner juletreet, mens vinterbelysningen blir igjen til 1. mars.

Stavanger kommune forteller at de får mange tilbakemeldinger av folk som setter pris på de varme fargene.

– Vi får veldig positive tilbakemeldinger fra folk om belysningen i sentrum, sier seksjonssjef i Park og natur i Stavanger kommune, Katarina Lütcherath.

For noen år tilbake fikk Stavanger kommune flere tilbakemeldinger fra folk som ønsket å beholde lysene i en lengre periode. Videre sier Lütcherath at vinterbelysningen skal gi litt lys i mørketiden. Nå blir altså vinterbelysningen igjen fram til mars.

###

Ellen Esch og Ask på tur rundt Breiavatnet. Foto: Marin Simenrud.

Lysdesigner Ellen Esch trekker også fram mørketiden i sin beskrivelse.

– Med tanke på mørketiden, som kan bli lang, er det veldig fint, sier Esch.

LES OGSÅ: Kommunen deler ut 16,2 mill.: Kenneth får ingenting (+)

Godt for helsen

På denne tiden er det ekstra viktig med lys, både på grunn av pandemien og mørketiden vi er inne i. Det kan nemlig motivere treningsglede for mennesker i alle aldre, noe som gir også ekstra tilgang på dagslys, påpeker Kristin Hagland, fysioterapeut med samtaleterapeutisk bakgrunn ved SIS Helse.

Hagland sier det er viktig med motivasjon for å komme seg ut for å dra nytte av dagslyset.

– Dagslyset er utrolig viktig for søvnregulering og spiller generelt godt inn på hormonelle effekter, sier Hagland.

For å få effekten anbefaler hun å komme seg ut i 12-tiden om dagene. I tillegg til å hjelpe med søvnen, kan dagslyset også hjelpe med vinterdepresjon og psykisk helse. Hun har også en ekstra appell til de unge, som oftere sover utover dagen og stenger vinduer og gardiner.

– Dette er spesielt viktig for studenter og unge, som typisk får mindre tilgang på det blå lyset. Inviter dagslyset inn, det vil gjøre deg godt, sier Hagland.

Mer fra Dagsavisen