Nyheter

Kommunen deler ut 16,2 mill.: Kenneth får ingenting

Stavanger kommune deler ut 16,25 millioner til serveringsbransjen, men de som ikke har skjenkebevilling får ingenting.

– Veldig urettferdig! Jeg synes kommunen gjør dette på en utrolig rar måte. Det er skammelig. Siden koronapandemien begynte har jeg måttet selge bygningen vi er i, og jeg har måttet sparke to personer. Etter elleve års drift i Pedersgata har vi alltid hatt 5,5 årsverk. Nå har vi 3,5. Vi har ikke fått noe offentlig støtte, sier Kenneth Wongkham, daglig leder og medeier av Original Thai Food i Pedersgata.

Stavanger får 16,25 mill.

19. desember vedtok Stortinget at det skal gis 250 millioner kroner til kommuner med arbeidsledighet over landsgjennomsnittet. Stavangers andel er 16,25 millioner kroner.

Slik fordeles pengene:

* Store foretak med en omsetning over  20 millioner, skulle få 170.000 kroner.

* Mellomstore foretak med en omsetning på 5 til 20 millioner, skulle få 160.000 kroner.

* Små foretak, med en omsetning på mindre enn 5 millioner, skulle få 110.000 kroner.

Opprinnelig var beløpet 20.000 kroner mer i hver kategori, men ettersom kommunen oppdaget at det var flere virksomheter som rapporterer til foretak registrert i andre kommuner, ble antallet som får støtte økt - samtidig som beløpet minker.

LES OGSÅ: Spår konkursbølge etter nyttår og utover våren (+)

Næringsavdelingen i kommunen har satt kriterier over hvem som får penger, og hvor mye foretakene får. Ett av kriteriene er at foretaket må ha skjenkebevilling for å få penger. Foretak som ikke serverer alkohol synes kriteriene er urettferdige.

– Alkohol eller ikke, vi holder på med det samme som de andre som har skjenkebevilling. Likevel får vi ingenting. Vi har tapt penger under pandemien. Støtten fra kommunen hadde hjulpet på flere fakturaer som må betales, sier Wongkham.

Han har eid bygningen restaurant- og takeaway-stedet hans holder til i. I oktober måtte han selge næringsdelen av bygningen. Han bor fortsatt i leiligheten over restauranten.

– Hadde jeg ikke solgt, hadde vi ikke overlevd, men jeg kunne ikke ha solgt om jeg ikke fikk fortsette å leie for en gunstig månedsleie, sier Wongkham.

Naborestauranten Zouq får heller ikke penger i denne runden. Daglig leder og medeier Rizwan Rafiq mener kommunen burde ha undersøkt grundigere hvordan pengene skulle fordeles. Han synes er det urettferdig at noen takeaway-steder skal få støtte fordi de har litt utvalg av øl og vin på menyen.

LES OGSÅ: Ostehuset-konkursen: 14,7 millioner i gjeld (+)

– Undersøk bedre

– Vi er den største restauranten i Pedersgata, men får ingenting. Klart det er urettferdig. Vi føler oss tilsidesatt. Næringsavdelingen burde ha snakket med de ulike «klyngene». Det er blant annet en forening i Pedersgata og en i Fargegata. En kjapp telefon til de som har oversikt kunne hjulpet kommunen for å finne ut hvor behovet for støtte er størst, sier Rafiq.

– Dersom kriteriet om skjenkebevilling var så viktig for kommunen, kunne de kanskje kun ha gitt til barer, puber og rene skjenkesteder i denne omgangen. «Deres brød og vann» har blitt rammet hardest av restriksjonene. Vi andre har kunnet selge mat. Gir man penger til for mange, blir beløpet mindre på alle. Det er flere måter å løse dette på. Å ikke gi støtte til dem som ikke har skjenkebevilling er ikke den beste løsningen, sier Rizwan Rafiq.

LES OGSÅ: Kommune-NM: – Rogaland framstår som kompetanse-lokomotivet i Norge (+)

Slik svarer næringssjefen

Næringssjef Anne Woie sier Stavanger har basert seg på måten Bergen og Oslo har gitt støtte.

– Jeg forstår at kriteriene kan oppfattes urettferdige. Det er vanskelig å gjøre alle fornøyde. Vi ønsket å få ut pengene raskest mulig. Tidlig fikk vi politiske signaler om at skjenkestedene skulle prioriteres, siden de har blitt hardt rammet av koronarestriksjonene.

Kommunen er i gang med å sende ut brev til foretakene som får penger. Dette var i utgangspunktet 110 foretak. I ettertid har kommunen oppdaget at det er selskaper som har virksomhet i Stavanger, men som rapporterer til foretak som er registrert i andre kommuner.

– Det betyr ikke at tildelingskriteriene er endret, men at flere virksomheter vil få støtte. Derfor blir beløpet mindre per tildelingskategori. Det vil utgjøre 20.000 kroner mindre per foretak enn tidligere anslått, sier Woie.

LES OGSÅ: – Kvinner er korona-tapere (+)

Rettferdig oversikt

Fordelingen av koronastøtten var oppe i kommunalutvalget, men  ble ikke politisk behandlet. John Peter Hernes (H) ønsker å kartlegge hvem som har mottatt støtte og hvem som ikke har fått for å få en mer rettferdig fordeling.

– Helt rettferdig vil man ikke få det. Jeg forstår at mange synes det er urimelig ikke å gi til spisesteder uten alkohol, sier Hernes. Gruppeleder Dag Mossige (Ap) er enig i at en oversikt kan være nyttig. Samtidig stoler han på at næringsavdelingen har god oversikt.

– Det var bred enighet om at dette var måten å gjøre det på nå Neste gang er det mulig vi har bedre tid på oss, sier Mossige

Mer fra Dagsavisen