Nyheter

Hyllene tømmes for munnbind

Kjøpes av virusengstelige kinesere.

Flere apotek RA snakket med i går er helt tomme for munnbind. Jakob Chowaniec ved Apotek1 i Mediegården i Stavanger sentrum er overrasket over etterspørselen. Munnbind er ikke en vare det vanligvis selges mye av.

– Vi har vært tomme siden mandag. Fredag får vi inn mer. Apotek1 har mye munnbind på lager sentralt, men i den siste tiden har vi blitt utsolgt med en gang vi får inn nye pakker, sier Chowaniec, som sier etterspørselen startet i midten av forrige uke.

– Overreagerer

– Kundene vil kjøpe så mange munnbind som mulig. Alt vi har. Stort sett er det kinesere som forteller at de skal sende munnbindene til familiemedlemmer i Kina, forklarer Chowaniec.

Selv mener Chowaniec at munnbind ikke vil beskytte hundre prosent mot coronaviruset.

– Å hamstre er nok å overreagere. Personer som er mest utsatt for coronaviruset er eldre og folk med nedsatt immunforsvar, sier Chowaniec.

Apoteket har solgt oppimot 20 pakker med 50 munnbind i hver den siste tiden. Chowaniec opplyser at apoteket også har bestilt inn mer avanserte munnbind med ventilering.

LES OGSÅ: Rennesøy-par i Kina: Virusutbruddet kom på verst tenkelig tidspunkt

– Kommer i horder

Boots på Arkaden i Stavanger sentrum er også utsolgt for munnbind.

– Folk har kommet i horder. De ønsker å kjøpe alt vi har. Hovedsakelig asiater som enten skal ut og reise eller som skal sende til familien i Asia, sier Cecilie Lund.

Boots har vært utsolgt i flere dager. Hovedlageret sentralt er også tomt.

– Vi håper det kommer inn mer etter hvert. Etterspørselen er stor. Det er mange som er inne og spør om vi har igjen, sier Lund, som også er skeptisk.

– Munnbind har lite for seg når det er snakk om luftbårne virus, sier hun.

Hos Vitus var det i går én person som kjøpte 70 pakker med ti munnbind i hver like før RA var på besøk.

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, sier til VG at FHI aldri har eller kommer til å anbefale bruk av munnbind.

– Det er en kulturell greie i deler av Asia at mange bruker munnbind når det går ulike virus som influensa. Men det er ingen gode holdepunkter for at det har noe for seg, sier han til avisen.

LES OGSÅ: – Én gruppering står bak truslene

– Sykehuset og kommunen er forberedt

SUS ruster seg til å ta imot coronavirus-smittede personer.

– Sykehuset har gjort forberedelser i tråd med anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet for å kunne håndtere pasienter med mistenkt coronavirusinfeksjon. Det er dialog mellom kommunehelsetjeneste og sykehus for å bidra til best mulig pasientflyt, sier smittevernoverlege ved SUS, Lars Kåre Kleppe til RA.

SUS har egne rom som kan benyttes til isolasjon. I tillegg har sykehuset tilstrekkelig beskyttelsesutstyr som er anbefalt for å håndtere pasientene, ifølge smittevernoverlege Kleppe.

– Situasjonen følges fortløpende. Det er ikke spesifikk behandling tilgjengelig for denne typen virus, sier han.

Sykehuset og kommunehelsetjenesten er pålagt å ha beredskapsplaner for hendelser med større antall syke.

Smittevernoverlegen ber personer som har vært i det aktuelle området i Kina de siste 14 dager – og som blir syke, om å kontakte lege eller legevakt på telefon.

Kleppe forteller også at det jobbes med å etablere testmuligheter også ved Helse Stavanger HF slik at man kan få raskest mulig svar på prøver som tas.

Mer fra Dagsavisen