Nyheter

Foreløpig er ingen vann trygge – nå skal kommunene måle tykkelsen på isen

Vinterens første ismålinger starter på torsdag. For at det skal være trygt å bevege seg på frossent vann må tykkelsen på isen være minimum 13 centimeter.

Bilde 1 av 4

– I Stavanger må isen være minimum 13 centimeter tykk, og av god kvalitet. Det betyr at det helst skal være «stålis», altså at den er helt gjennomfrossen og ikke porøs, sier Aina Hovden Lunde, natur- og friluftsrådgiver i park og vei i Stavanger kommune.

Hun understreker likevel at man ferdes på isen på eget ansvar, selv om kommunen markerer et vann som trygt.

– Du har alltid et ansvar selv. Går du ut på isen når den er merket som trygg må du likevel passe på å ikke gå i nærheten av inn- og utløp eller vegetasjon, for der kan isen være tynnere. Man må være obs og følge isvettreglene, sier Lunde.

Foreløpig er isen på vannene i Stavanger så tynn at kommunen ikke har målt tykkelsen enda. Men nå som det har vært noen dager med minusgrader skal kommunens team ut på torsdag for å måle hvor tjukk isen har blitt på Vannasen og Hindalsdammen.

Dette blir første gang i løpet av vinteren og det nye året at det foretas ismåling i kommunen.

– Det må være en viss tykkelse på isen for at vi skal kunne måle, og det er med tanke på sikkerheten til dem som skal utføre arbeidet. De bruker motorsag for å skjære hull i isen, før de stikker et måleinstrument ned og måler tykkelsen. De har flere faste målepunkter per vann, og de har på seg nødvendig utstyr for å kunne foreta målingene, sier Lunde.

LES OGSÅ: Slik blir skolehverdagen med de nye nivåene (+)

Trygt i 2018

Hun sier det er vanskelig å si når det eventuelt vil bli tykk nok is til at man kan gå på den.

– Det avhenger av mange ting; hvor varmt det var i vannet da kuldeperioden kom, hvor mye nedbør det har vært og hvor mye vind det har vært, sier Lunde.

Kommunen måler istykkelsen på åtte vann; Mosvatnet, Vannassen, Litle Stokkavatn, Store Stokkavatn, Hålandsvatnet, Breiavatnet, Hindalsdammen og Bergåstjern. Ved alle disse vannene står det nå skilt om at isen er usikker.

Lunde forteller at det ofte er Vannassen og Hindalsdammen som blir trygge først, og at det som regel skjer i januar.

Hvis isen er åpen for ferdsel måler kommunen tykkelsen hver ukedag, men noe sjeldnere dersom den ikke er åpen. Lunde oppfordrer til å sjekke kommunens nettsider for oppdatert informasjon.

Sist det var trygg is i Stavanger var i mars 2018. Da var Hindalsdammen, Litle Stokkavatn og Mosvatnet trygge.

Men inntil kommunen har sagt at isen er trygg nok i 2021 ber hun folk om å holde seg unna den.

– Vi må også oppfordre folk til å ikke gå på isen før vi har gitt klarsignal. Det er kjempefarlig å bevege seg på usikker is, og det håper vi folk respekterer, sier Lunde til RA.

LES OGSÅ: Eva (105) fikk den første vaksinen i Stavanger (+)

Flere henvendelser

Tirsdag fikk politiet flere henvendelser fra folk som har sett barn og unge ferdes på utrygg is. Via Twitter minnet de om at alle vann i Stavanger per nå er usikre, og at publikum må følge med på kommunenes nettsider for å få oppdatert informasjon om isen på de ulike vannene er sikker eller usikker.

Ifølge Stavanger Aftenblad rykket politi eller brannvesen ut tre ganger tirsdag etter å ha fått meldinger om at barn eller ungdom lekte på islagte vann.

– Det stemmer at vi har fått noen henvendelser de siste dagene, men så langt i dag har vi ikke fått noen. Da vi rykket ut for å se på tirsdag var det ingen der da vi kom fram, sier operasjonsleder Thomas Nordvik til RA onsdag formiddag.

– Oppfordringen er å unngå å gå på isen med mindre man vet den er helt trygg, legger han til.

LES OGSÅ: Slik var 2020 for kulturaktørene, og slik håper de det nye året blir (+)

Ingen vann er sikre

I Sandnes måler kommunen tykkelsen på isen på Bråsteinvatnet, Stokkalandsvatnet og Gisketjern. Sistnevnte hadde per onsdag en tykkelse på mellom syv og åtte centimeter, mens de to første vannene skal måles for første gang på torsdag.

– Ingen vann i Sandnes kommune er sikre, og tykkelsen på isen kommer til å bli oppdatert daglig framover, sier idrettsrådsgiver Jørn Vølstad til RA.

Han opplyser at det står skilt ved alle vannene, og oppfordrer samtidig til å sjekke kommunens nettsider for oppdatert tykkelse på isen.

På Stokkalandsvatnet er det deler som aldri blir trygge på grunn av utløp, og her pleier kommunen å sette opp sperrebånd, forklarer Vølstad.

– Det virker som om folk har respekt for isen, men det er ikke mange år siden det gikk galt. En må alltid være forsiktig og ha respekt, sier Vølstad til RA.

Isvettreglene: 

1. Ha respekt for isen. Vær oppmerksom på at isen aldri kan bli helt sikker overalt.

2. Ikke gå ut på is uten å kunne svømme.

3. Hold deg på sikker is. Styr unna steder der du bør vite at det er svak is.

4. Vær spesielt oppmerksom på høstis, snødekket is og våris. Nylagt is eller is som nærmer seg å gå opp er upålitelig.

5. Bruk alle sansene når du går på isen.

6. Gå flere i følge.

7. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr.

8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk. Tenk klart, og sjansene øker for at du kommer deg opp igjen. Forsøk å holde hodet og øvre del av kroppen mest mulig over vann.

9. Hvis andre går gjennom isen; hold avstand. Bruk såkalt forlenget arm. Helst en redningsline, livredningsbøye eller annet du kan kaste bort til den i vannet. Har du ikke dette, trekk deg fram på magen og rekk ut en ski, skistav, et belte, eller en gren. Sørg for en form for forankring så ikke du blir dratt uti.

Kilde: Sandnes kommune fra Norges livredningsselskap og Tryg forsikring

Mer fra Dagsavisen