Politikk

Et politisk flertall for å delta i EU-program

Et politisk flertall ønsker at Stavanger skal være en del av et EU-program som skal hjelpe hundre byer med å nå klimanøytralitet innen 2030. Det kan åpne for store muligheter for byen.

– Dette er et veldig spennende prosjekt. Administrasjonen har gjort en topp jobb med å utrede saken og de mulighetene som ligger i den, sier Ingebjørg S. Folgerø (H).

I januar 2020 fremmet Stavanger Høyre et forslag om å få Stavanger med i EU-programmet «100 klimanøytrale byer innen 2030 – av og for innbyggerne» i en interpellasjon til formannskapet. Dette ble enstemmig vedtatt, og onsdag var saken til behandling i utvalg for miljø og utbygging.

– I dette ligger det en mulighet for at Stavanger kan bli med i et nettverk som både betyr at vi vil lære raskere om mulighetene for å bli klimanøytrale, og vi vil kunne få økonomisk bistand fra EU som sitter på romslige midler. Dette åpner for muligheter som Stavanger ikke har uten prosjektet, sier Folgerø.

Samfunnsendringen er svært ambisiøs, med målsetting om grunnleggende endringer i forbruksatferd og transformasjon av omfattende betydning for byen, økonomien og miljøet.

LES OGSÅ: – Slett arbeid

Krever et samarbeid

På vegne av H, V, MDG, og Ap fremmet Folgerø et tilleggsforslag som blant annet går ut på å etablere et nært samarbeid med Universitetet i Stavanger og Rogaland fylkeskommune. Dette fikk flertall og ble vedtatt sammen med kommunedirektørens forslag om å blant annet sende en interessemelding med intensjon om å bli én av de 100 europeiske klimanøytrale byene innen 2030.

Ifølge sakspapirene viser en gjennomført kartlegging at det er et godt grunnlag for å melde Stavangers interesse om å bli én av disse byene.

– Som vi alle vet, skal Stavanger redusere klimautslippene med 80 prosent innen 2030. Det målet har MDG og samarbeidspartiene planer om at skal nås, sier MDG-politiker, Håkon Fossmark, før han fortsetter:

– Nå er det en unik mulighet for Stavanger til å knytte seg tett på det gode klimaarbeidet som gjøres i EU, og det er en anledning Stavanger må benytte. Det vil gi Stavanger mulighet til å få finansiert gode klimaprosjekt. Samtidig forplikter det Stavanger til å gjennomføre politikk som gjør at vi når klimamålene.

Utvalgsleder Rune Askeland (MDG) vil at Stavanger skal være en foregangskommune i det grønne skiftet.

– Stavanger er en ambisiøs kommune med tøffe mål for reduksjon av utslipp. Å søke samarbeid for å utvikle verktøykassen i dette prosjektet er åpenbart et bidrag til en bedre kommune for alle, sier han.

– Dersom vi blir valgt til å bli én av de 100 byene, så vil vi øke gjennomføringsgraden ved å søke kunnskap og samarbeide om gode innovative og fremtidsrettede løsninger som vil gagne hele samfunnet. Stavanger skal lede an på veien mot et nytt klimanøytralt samfunn. Vi skal være så ambisiøse at andre kommer til oss for å lære, legger Askeland til.

LES OGSÅ: Somaliere følte seg stigmatisert av koronauttalelser: – Det var mangel på kommunikasjon og samarbeid

Frp: – Ikke vits i å søke

For å bli klimanøytral må både privat og offentlig sektor være forberedt på å investere store summer som kan bidra til å finansiere samfunnsendringen.

Gruppeleder i Stavanger Frp, Leif Arne Moi Nilsen, fremmet et alternativ forslag på vegne av Frp, FNB og Sp. Han ba om at kommunen avsluttet arbeidet med posisjoneringen for å kunne bli én av de 100 klimanøytrale byene i Europa.

– Frp mener det ikke er vits i å søke. Det dreier seg om å være klimanøytrale, og i Rogaland er det tre store forurensingskilder. Det er Hydro Karmøy, smelteverket i Sauda, og forbrenningsanlegget på Forus, sier han før han fortsetter:

– Skal vi være klimanøytrale må vi ta inn over oss at vi forurenser noe vanvittig i nabobyen Sandnes, fordi vi ikke har lagt det inn i vår egen klimaplan.

Partiets alternative forslag ble nedstemt.

Mer fra Dagsavisen