Nyheter

De mobile bandene er spesielt ute etter denne delen

De mobile vinningskriminelle er igjen på jakt etter bestemte bildeler. Fem tyverier er begått i Stavanger den siste uken. Eldre modeller av Toyota Prius er spesielt utsatt.

Stavanger — Tirsdag skrev RA om politiets advarsel om mobile vinningskriminelle. Som følge av åpne landegrenser ventes det nå en økning i vinningskriminaliteten. De mobile vinningskriminelle defineres ved at de beveger seg fra distrikt til distrikt, før stjålne varer selges i utlandet.

Gjenstandene som gjerningspersonene er på utkikk etter, kan beskrives som svært spesifikke. Spesielle bildeler, som du kun finner i for eksempel 2008-versjonen av en gitt modell, navigasjonsenheter, båtmotorer og andre særegne, verdifulle gjenstander er ofte målet. En av disse gjenstandene er katalysatoren i en rekke Toyota Prius-modeller fra mellom 2000 og 2010.

Tilbake i april og mai ble det registrert rundt 35 tilfeller av stjålne katalysatorer i Stavanger og Sandnes, ifølge Torgeir Ekeli i Sør-Vest politidistrikt. Nå forteller han at politiet har registrert fem nye tilfeller i løpet av den siste uken.


Dyrebare mineraler

Årsaken til at nettopp denne delen er verdifull, handler om edle metaller. Edelmetallene i katalysatoren, blant annet platina, rhodium og palladium, har opplevd økt etterspørsel de siste årene. RA erfarer at prisen på platina typisk er 230 kroner per gram, rhodium på 700 og palladium på 400 kroner grammet. Biler, avhengig av motorstørrelsen, kan ha opptil 30 gram edle metaller. En katalysator kan altså inneholde mineraler for rundt 15.000 kroner. Palladium produseres nesten utelukkende i Russland.

– Mobile vinningskriminelle stammer ofte fra østeuropeiske land, og tar typisk bilveien til Norge, sier Jarle Utne-Reitan, leder for etterforskning ved Haugesund politistasjon.

Politiet forteller at noen av gjerningspersonene opererer svært organisert, og gjerne stiller med spisskompetanse på gjenstandene de er ute etter. Noe av årsaken til at Prius blir utsatt for tyveriene, kan være at bandene har øvd på den modellen.

– Fra tidligere år har vi erfart at tyveriene gjerne utføres av profesjonelle utøvere. Forholdene undersøkes på dagtid, før de slår til om natten. De har spesialverktøy for jobben, og ting skjer raskt, forklarer Torger Ekeli.

Pass på din Prius

I utgangspunktet bør alle katalysatorer, uavhengig av bilen delen er knyttet til, inneholde de samme mineralene. Katalysatorer tilknyttet større kjøretøy, har gjerne mer edelmetaller enn de mindre motpartene. Spørsmålet som da gjenstår, er hvorfor akkurat Toyota Prius er målet. Her er noe av svaret at katalysatoren er lett tilgjengelig fra bilens understell, og at bandene som utfører tyveriene har tidligere erfaring med denne modellen, som gjør tyveriet effektivt og problemfritt.

Tyveriene som blir utført skjer gjerne på offentlige parkeringsplasser, men forekommer også ved private parkeringsplasser, garasjer og lignende. Dermed er politiets oppfordring til publikum klar: Om du er eier av en Toyota Prius, kan det være lurt å planlegge innendørs parkering for sommeren.