Nyheter

Her kan du handle brukt eller få reparert det du allerede har

Gjenbruk, redesign og å fikse det man har er i vinden som aldri før.

I Stavanger finnes det en rekke ulike butikker som selger brukt eller som tilbyr kundene gratis reparasjon av klær kjøpt i butikken. RA har plukket ut noen av gjenbruksbutikkene som finnes, og vi har også tatt en prat med flere butikker som reparerer klær kjøpt i butikken.

Et av de nyeste tilskuddene i Stavanger sentrum når det gjelder gjenbruksbutikker er UFF, som åpnet i Nygata i november 2021. Daglig leder Elise Horensky sier til RA at butikken har blitt tatt godt imot i Stavanger, og at det er spennende å se at stadig flere kjøper brukt.

– For meg har det alltid vært viktig å kjøpe brukt, og det er min favorittmåte å handle på. Så ser jeg at det også er mange andre som føler det på samme måte, og at deres prioritering er å sjekke her før de går til fash fashion-kjedene. Det føles helt klart som om folks mentalitet har endret seg, sier Horensky.

Gjenbruk, UFF, Elise Horensky

Den daglige lederen snakker mye med kundene, og hun forteller at det er flere grunner til hvorfor folk handler brukt.

– Noen liker at det er gjenbruk, noen liker at de donerer til veldedighet ved å handle her og noen gjør det av miljømessige grunner. Det er også mange som gjør det fordi de liker skattejakten, og de liker at alt er unikt, vintage, håndlaget og at de får noe spesielt når de handler her, sier Horensky til RA.

Hun forteller at det fortsatt kommer kunder innom som blir overrasket over hvor gøy og spennende det kan være å handle brukt.

– Hvorfor tror du folks mentalitet har endret seg når det kommer til å handle brukt?

– Det er nok ikke nødvendigvis bare klima- og miljøaspektet som spiller inn, men også at det er kult å handle brukt, og det er kult å ha noe unikt som ingen andre har. I tillegg blir folk bare mer og mer opptatt av å være engasjert i en sak, og når man er engasjert i noe ønsker man å snakke om det og vise det, enten ved å protestere, donere eller handle brukt, sier Horensky.

Noen er skeptiske

I samme gate holder også NMS Gjenbruk til. De disponerer to etasjer i Nygata 11 og selger både klær, servise og pyntegjenstander. Butikkleder Åslaug Ihle Thingnæs sier til RA at det er all slags folk som kommer innom butikken.

– Noen er på jakt etter noe spesielt – kanskje de samler på et servise eller noen glass de har lagt sin elsk på. Andre vil bare titte litt. Det er fortsatt en del folk som ikke har vent seg helt til å handle brukt. Noen er litt skeptiske til å bruke noe andre har brukt, og det gjelder både klær og servise. Men det blir nok færre og færre av dem. Både fordi det er trendy med retrostilen, og kanskje også fordi økonomien svinger litt. Så jeg tror det er noe som har endret seg, sier hun.

Selv har hun handlet brukt i mange år, og hun synes det er kjekt å se at flere velger å gjøre det samme.

– Jeg synes det er veldig dumt å kaste så mye som er fullt brukende. Jeg er veldig takknemlig for at det er mulig å gjenbruke, og for at folk ser nytten, gleden og verdien i det. Jeg har store problemer med å si «nei, det der kan vi bare hive», sier Thingnæs.

Håndplukket vintage

Et lite steinkast unna, i Kirkegata, åpnet vintage- og gjenbruksbutikken Past i mars. Ole Eivind Siggerud, produktsjef og hovedinnkjøper i moderselskapet Livid, sier til RA at butikken selger håndplukkede brukte og vintage klær av høy kvalitet.

– Som klesprodusenter ser vi at det finnes mye bra kvalitetstøy rundt om i verden som bare ligger der og ikke blir brukt. Vi er opptatt av at disse klærne skal brukes igjen, at det er kvalitet i det vi tar inn og at det skal vare. Derfor håndplukker vi alle produktene, for å forsikre oss om at de er bra, sier Siggerud.

Gjenbruk, Tuva Emilie Eriksen, butikksjef Past Kirkegata

Livid er et norsk selskap som åpnet sin første Past-avdeling i Trondheim i 2015. Ifølge Siggerud har det vært en stor utvikling når det gjelder folks vilje til å kjøpe brukt.

– Da vi begynte var dette veldig nytt for mange. Vi er ikke den første vintageaktøren i Norge, men på den tiden var vintage-miljøet et litt mer lukket miljø, og for utenforstående virket det kanskje som en litt egen stil. Vi så også at de fleste gjenbruksbutikkene ofte var rotete, mørke og luktet litt rart, og i tillegg var det dårlig service. Vi reagerte på hvordan normen var i bruktmarkedet, og vi ville derfor gjøre det på vår måte i stedet. Med vårt konsept ville vi nå ut til folk som kanskje ikke handler brukt, og for å åpne øynene deres for at du kan få mye bra og brukte kvalitetsklær, sier Siggerud.

– I dag er det fortsatt mange som aldri har handlet brukt, men vi merker at etterspørselen og bevisstheten har økt betraktelig. Mange tenker kanskje at vintage er en trend blant de unge, men vår kundegruppe strekker seg fra tenåringer til folk i 80-årene. Mange av de eldste savner den kvaliteten de fikk før i tiden, legger han til.

Får egen systue

En annen nykommer i bybildet er Bergans, og om (forhåpentligvis) ikke så lenge åpner butikken sin helt egne systue i lokalene i Nygata 9. Systuen vil bli delvis bemannet, og tar sikte på å fikse stort og smått av slitne eller ødelagte Bergans-klær.

– Det er noe med å komme nærmere der kunden er. De har ofte spørsmål om plagget, om det kan repareres, om hvordan det blir og hvor mye det vil koste. De er glad i utstyret sitt og opptatt av at det blir godt ivaretatt, sier Yngvill Ofstad, bærekraftsansvarlig i Bergans.

– Hvorfor har dere denne ordningen? Hadde dere ikke tjent mer penger ved å be kunden heller kjøpe et nytt plagg?

– I Bergans har vi alltid hatt reparasjon, og det ligger nok litt i ryggmargen. Det handler litt om god kundeservice, og i tillegg har vi høye ambisjoner når det gjelder bærekraft. Vi selger jo produkter som skal brukes i naturen, og derfor er vi opptatt av å bevare naturen. Vi jobber strategisk med bærekraft fra A til Å, og vi synes det er spennende med den nye sirkulærøkonomien. Vi ser mulighetene som ligger der, og derfor tester vi ut ulike modeller som bruktsalg, reparasjon, sybilen, redesign, utleie og abonnementstjenester, sier Ofstad.

Gjenbruk, Bergans, butikksjef Rikke Bjørkestøl

I tillegg til systuen i Stavanger har også Bergans en systue i Asker med sju ansatte som reparerer klær hver dag, året rundt. Bergans har også en bruktordning hvor man kan sende inn gamle Bergans-produkter og få en rabattkode i retur.

– Da tar vi klærne inn til vask, sjekker dem, reparerer dem og selger dem igjen. Foreløpig gjelder dette bare i Oslo og Ski, men det er også mulig å bestille såkalte panteposer på nett og sende det inn til oss. Om ikke lenge skal vi også få panteposene på plass i butikken i Stavanger, sier Ofstad til RA.

Butikksjefen hos Bergans Stavanger sier at hun gleder seg til systuen åpner.

– Det blir veldig fint. Én ting er jo at vi kan reparere klær, en annen ting er at vi kan tilpasse dem. Vi har modeller som er lengre eller kortere i beina, men med en systuen kan man få enda flere modeller ved å tilpasse dem bedre. Da kan vi legge opp, legge til og gjøre mye forskjellig, så det blir veldig fint, sier Rikke Bjørkestøl.

Det meste kan fikses

Noen dører overfor ligger Fjällräven. Butikksjef Eirik Havkrog sier til RA at også de fikser ødelagte plagg. De har avtale med Bernina i Stavanger, som fikser det det måtte være av ødelagte glidelåser, rifter eller sømmer. Er det en garantisak er det gratis, og etter garantien har gått ut betaler man kun for jobben som gjøres. Stoffet stiller Havkrog og Fjällräven med.

– De fleste tingene her holder i utallige år så lenge du tar vare på de. Vi er glad i vedlikehold og reparasjon, og det aller meste kan fikses, sier Havkrog.

Gjenbruk, Fjällräven, butikksjef Eirik Havkrog

RA stilte det samme spørsmålet til Fjällräven som til Bergans, om hvorfor de velger å tilby reparasjon i stedet for å be kunden kjøpe nytt. Havkrog sier det handler både om bærekraft og kundeservice.

– Vi synes det er bedre å reparere og fornye livet til plagget enn å kjøpe nytt. Det er en stor del av servicen, og i tillegg har vi også et stort fokus på bærekraft. Et av eksemplene på det er at vi tar avstand fra Black Friday, og at vi heller kjører Green Friday, hvor vi tidligere har hatt gratis reparasjoner. Jeg synes det er et veldig bra konsept, sier Havkrog til RA.

Stort utvalg

Dersom man ønsker å reparere klær finnes det flere systuer både i Stavanger og Sandes. Et av de seneste tilskuddene er turistforeningens ReTuren systue, og da RA snakket med dem like etter åpning i mars fortalte de at de kun bruke gjenbruksmaterialer og at absolutt ingenting kastes. Til og med små stoff- og trådrester tas vare på, sorteres og puttes i glasskrukker. Når det er samlet opp nok rester kan de lages om til sjongleringsballer, for eksempel.

I tillegg til butikkene RA har snakket med finnes det også en rekke andre bruktbutikker i Stavanger. Som Stas og Fjas som nylig åpnet i Stavanger, Vinylpalass for brukte LP-plater, Moderne Vintage på Storhaug og Løvås Bruktbu i Pedersgata.

Fretex har flere butikker, blant annet i Østervåg i Stavanger sentrum og en helt ny butikk i Hillevågsveien. De har også butikk på Bryne og en stor butikk i Sandnes, som i februar åpnet en egen brudeavdeling.

Også NMS Gjenbruk kan skilte med en rekke butikker i Stavanger-området. De har nevnte butikk i Nygata, én i Torgveien ved Kilden og en på Hanasenteret, i tillegg til butikker på Bryne, Ålgård, Hå, Tau, Randaberg og Sola.

En annen aktør, NLM Gjenbruk, har butikker på Jørpeland, Klepp, Rennesøy, Sandnes og Hillevåg.

Mer fra Dagsavisen