Nyheter

Står uten øvingslokale etter mai: – Situasjonen er kritisk

Det tradisjonsrike brassbandet Musikklaget Gjallarhorn risikerer å måtte legges ned dersom de ikke finner øvingslokale i løpet av de neste månedene.

– Det er ikke en bra situasjon å være i. Sommerferien nærmer seg og det betyr ferie for folk flest. Det gjør at det blir vanskeligere for oss å få tak i huseiere som vil leie ut lokaler. Når vi da starter opp igjen i august kan vi fort stå tomhendte. Har vi ikke noe lokale da, ligger vi brakk i påvente av at det skal dukke opp noe for oss, sier Eivind Rønnevik, leder for Gjallarhorn, til Rogalands Avis.

Musikklaget Gjallarhorn har holdt på helt siden 1948. Korpset fikk 1. plass i 1. divisjon senest i år. Tonen blant medlemmene er god, men for de som jobber i det administrative og bak kulissene, er det en økt bekymring for høsten og hva den bringer, innrømmer Rønnevik.

– Vi må være realister. Situasjonen er kritisk. Den har vært kritisk i ett år. Forrige sommer var vi så heldige at vi fikk låne lokalene til rockbandet Skambankt. Men med tanke på at vi er en god del medlemmer, blir lokalet dessverre for smått for oss, samtidig som de har økt sin aktivitet i det lokalet. Derfor er vi i det lokalet ut mai måned. Etter det er det stor usikkerhet om hvor vi skal være, erkjenner korpslederen.

Voksenkorpset består av 32 medlemmer og har alle aldersgrupper fra 16 til 65 år. Hovedmassen er mellom 20 og 45 år. Disse risikerer altså å måtte bytte til et annet korps i regionen dersom de ikke får øvingslokaler.

– Dersom Gjallarhorn ikke finner øvingslokale kan det føre til at mange medlemmer bytter korps. Det er kritisk, sier leder Eivind Rønnevik.

Må finne lokale selv

– Øvingslokalet vi er på jakt etter skal ikke bare ha plass til 32 stoler. Arkivskap, uniformer og annet diverse utstyr må med i beregningen når vi skal se på hvor stort lokalet må være for at det skal være plass. Men det er primært øvingslokalet i seg selv, det akustikksmessige, som er den største utfordringen. Det må være en viss takhøyde, vi må kunne legge til rette for å gjøre akustiske tilpasninger og slike ting. Derfor kan vi ikke bare gå inn i et kontorbygg på 2x40 meter og tro at det går godt.

Utfordringene er mange når Gjallarhorn skal finne det rette lokalet.

Stavanger kommune har heller ikke vært til stor hjelp når det kommer til å finne lokaler som er egnet til øving.

– Vi har gjort en sondering når det gjelder om kommunen har egnede lokaler. Der har vi ikke funnet noe, dessverre. Vi har sagt at vi kan bistå med tilskuddsmidler i forbindelse med istandsetting og så videre. Lokaler er de nok best skodd for å finne selv, sier Kristina Ehrenberg-Rasmussen, kultursjef i Stavanger kommune.

Leder for Gjallarhorn mener det gjør utfordringen enda større.

– Vi er en frivillig organisasjon. Vi har ikke de samme forutsetningene og kan ikke gå ut i markedet som en vanlig næringsaktør. Vi har andre kostnadsbilder å forholde oss til. Gjallarhorn drives på dugnad. Dermed må vi gjerne ut å se på eldre bygg, lager og lokaler som gjerne ikke er i den vanlige stand som kan brukes av vanlige bedrifter. Det er det vi er på jakt etter. Problemet er at det veldig ofte kommer reguleringsplaner inn i et område. Hvis vi skal investere i et lokale for 200.000 kroner og få støtte fra kommunen til det, må det ha en rammekontrakt på minst fem år.

Leder i Gjallarhorn, Eivind Rønnevik, håper de klarer å finne nytt øvingslokale. Han innrømmer at det er utfordrende på grunn av reguleringsplaner fra kommunen.


Reguleringsplan

– Hva om dere da finner et lokale med en rammekontrakt på minst fem år?

– Problemet da er at huseier sier til oss at han mest sannsynlig ikke kan gi oss en fem eller ti års kontrakt fordi det kommer en reguleringsplan fra kommunen, som i løpet av en to, tre eller fire års periode kommer til å endre forutsetningene for hva bygget vil brukes til eller om det for eksempel skal rives.

Rønnevik sier til RA at Gjallarhorn denne våren har jobbet med en løsning til lokale i Hillevåg, men at det fortsatt er litt usikkerhet på grunn av eventuelle reguleringsplaner.

– Hvis kommunen skal inn å støtte oss med penger, må vi få på plass en langtidsavtale, en horisont på fem år, som var siste nytt fra kultursjefen. Det jobber vi med og har samtidig en god dialog med kommunen. Men når vi finner et bygg som kan være aktuelt, får vi som regel svar om at de ikke vet hva som skjer fram i tid og at reguleringsplanen kan endres. Og den reguleringsplanen kommer jo igjen fra kommunen, så det vanskeliggjør prosessen vår. Vi går litt i sirkel og klarer ikke helt å navigere oss gjennom den utfordringen.

Kultursjef Kristina Ehrenberg-Rasmussen sier at Stavanger kommune tar kulturlivet på alvor, og prøver å hjelpe så godt det lar seg gjøre.

– Kommunestyret vedtok en tillitsbevilgning, og styrket tilskudd til kor og korps med 400.000 kroner i budsjettet for 2022. Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog godkjente fordelingen av disse midlene i sak 18/22 i deres møte 9. mars 2022.

– Hva skjer dersom dere ikke finner lokaler etter sommer, Rønnevik?

– I verste fall må vi sette driften på hold, og si at vi ikke har sjans til å øve før vi finner et egnet sted. Da er det stor fare for at vi mister medlemmer til andre korps i regionen. Til slutt vil det føre til nedleggelse. Det er krise. Det har det vært i flere år allerede, på grunn av vi har øvd i et nødlokale de siste årene. Det er ikke gunstig for utviklingen til korpset, men det er nok til at vi klarer å øve.

Mer fra Dagsavisen