Nyheter

Ukrainsk forening på flyktningmøte: - Dette er det viktigste

Frivillige organisasjoner står i kø for å hjelpe ukrainske flyktninger. Det som haster mest er informasjon til de som allerede har kommet til Stavanger, mener Ukrainsk forening i Rogaland.

Mandag samlet en rekke frivillige organisasjoner i Festsalen i Folkets Hus for å knytte kontakter, dele erfaringer og komme med innspill til ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) om hvordan Stavanger skal være best mulig rigget for å ta imot ukrainske flyktninger.

Frivilligheten sto i kø for å si «Vi er klare». 400 stavangerfolk har meldt til kommunen at de har ledig husrom.

Samme kveld ble det bekreftet at Thon Hotel Stavanger blir mottak i Stavanger. Fra onsdag av kan ukrainske flyktninger registrere seg her. Dermed trenger de ikke reise til Nasjonalt Ankomstsenter i Råde kommune. RA erfarer at ukrainere som allerede har kommet til Stavanger kan vente med å registrere seg til onsdag.

Ukrainsk forening: – Informasjon og jobb

Det var flere personer fra Ukrainsk forening i Rogaland på møtet.

– Det viktigste kommunen og myndighetene kan gjøre noe er å gi dem som allerede er her informasjon. Det vet ingenting og sitter hjemme. De trenger informasjon om hva som skjer med dem i tiden framover. Hvilke skjema de må fylle ut, hvordan de fyller ut riktig. Hvor de skal bo, hva de kan gjøre i Norge og hva de ikke kan. Mange er desperate etter å jobbe. De vil ta vare på seg selv, og er ikke vant med å motta støtte, sier Olena Hebler til RA.

– Ta vare på barna, tenåringene. Ønsk dem velkommen. Vær gode mot dem, sier Anna Kilmartin, som selv blant annet har en seks år gammel flyktning boende hjemme hos seg.

Da et fly gikk inn til landing på Sola, løp seksåringen bort til moren sin. Han var redd og spurte om flyet var «vårt eller russisk»

—  Ukrainske Anna Kilmartin, som huser tre flyktninger

– De er traumatiserte. Det må vi ta hensyn til. Vi gikk tur ved Ullandhaugtårnet. Da et fly gikk inn til landing på Sola, løp seksåringen bort til moren sin. Han var redd og spurte om flyet var «vårt eller russisk». Det disse barna, tenåringene og voksne er traumatiserte. De har opplevd ting som er vanskelig å forstå, og som har satt spor.

Olena Hebler synes det er godt å høre at så mange frivillige organisasjoner vil hjelpe.

– Jeg håper at de ser oss, Ukrainsk forening Rogaland, og at vi kan organisere oss sammen. Vi ukrainere kjenner mest på smerten. Ingen andre føler det på samme måten som oss. Å høre historiene fra Ukraina er helt forferdelig. Vi vil gjerne samarbeide med de store, etablerte frivillighetsorganisasjonene. Nå må vi organisere oss sammen, sier Hebler.

Ordføreren: – Stavanger stiller opp

– Et samlet frivillig Stavanger står klare til å stille opp, sier Kari Nessa Nordtun til RA etter møtet.

– Kommune har fått mange gode innspill til hva vi må jobbe videre med. Det viktigste Stavanger kommune kan gjøre nå er å rigge oss for å tilby helsetjenester, barnehage og skole om det skal bli aktuelt, språkopplæring og ikke minst bolig til å huse flyktningene. Folk kan registrere bopel på kommunens nettside. 400 har allerede gjort det, fortsetter ordføreren.

Hun er glad for at Stavanger nå har fått eget mottak, på Thon Hotel Stavanger. Hun tror likevel at det kommer flere mottak. Hotellet vil ikke være stort nok.

Men hvor mange ukrainske flyktninger som kommer, er umulig å si, forteller ordføreren.

– Det jobbes med ulike scenario, alt fra 1000 til 5000 flyktninger, sier hun.

Nessa Nordtun mener det er viktig at flyktningene ikke blir flyttet rundt og at de får stabilitet.

Regjeringen har sagt at ukrainske flyktninger jobbe fra det tidspunktet de gis oppholdstillatelse.

– Det er viktig å sette i gang arbeidsformidlingen. På dette området har vi god kontakt med Nav. Arbeidsledigheten er lav i Stavanger. Det er mange ledige jobber, sier ordføreren.







Mer fra Dagsavisen