Nyheter

– Jeg håper de åpner opp for siste gang nå

Bareier Stian Robberstad gleder seg til å åpne dørene igjen, men han skulle ønske politikerne tok bransjen mer på alvor.

Stian Robberstad driver den nyåpna baren Matros i Pedersgata. De åpnet dørene i desember, bare et par dager før skjenkestoppen.

Fredag skal de endelig få åpne dørene igjen, etter regjeringen har endret koronareglene. Nå er det lov å skjenke til klokken 23.00, men det skal skje ved bordservering og med 1-meteres avstand.

– Jeg kan jo ikke si annet enn at jeg er fornøyd, jeg er glad for at de åpner. Men, samtidig skulle jeg ønske de hadde åpnet helt opp, og at vi kunne være ferdig med dette marerittet nå, sier Robberstad til RA.

– Hva betyr denne åpningen for dere?

– Det betyr at vi kan tjene penger. Vi har jo utgifter som står og går. Vi får ikke åpne med full kapasitet, verken når det gjelder antall timer eller gjester, når vi må å ha 1 meters avstand og bordservering. Det minske kapasiteten vår og vi tjener selvfølgelig mindre penger. Men, det er på en måte bedre enn ingenting. Likevel er det ingen god løsning de neste månedene, så jeg håper politikerne tar til vett om to uker når reglene skal revurderes, sier Robberstad til RA.

Flere har tatt kontakt for å høre om det er mulig å booke bord på Matros til helgen.

– Folk viser interesse for bordbestillinger og sånn, noen vil være greie og støtte oss, mens andre er nysgjerrige. Så jeg forventer at det kommer folk hit i helgen, og at folk har lyst til å slippe ut igjen. Jeg tror folk har lyst til å slippe ut håret, delvis, med de restriksjonene som er … Hvis det er mulig å slippe ut håret da med 1-meteres avstand, sier Robberstad.

Han legger til at inntrykket hans er at folk vil gå ut sammen, gjerne tre-fire stykker.

– Jeg har gode forventninger, og jeg gleder meg, oppsummerer han.

Førstemann til mølla

Matros-eieren påpeker at han er forsiktig med å reservere for mange bord, da det er liten plass.

– Vi kjører mer en førstemann til mølla-stil. Hadde vi tatt imot alle bestillingene hadde vi ikke hatt plass til noen andre. Folk må bare komme og prøve seg. Folk har absolutt vist interesse for å komme til oss i helgen, sier Robberstad.

– Hvordan forbereder dere til helgen?

– Nå har jeg stått opp. Jeg pleier ikke å stå opp så tidlig, sier Robberstad til RA fredag morgen like før klokken 9.

– Jeg skal ut til Lervig å hente øl for kvelden snart, også skal jeg få tak i noe mer vin. Så skal jeg ned i baren å få på varmen, og få opp systemene igjen. Det blir en lang dag både fredag og lørdag, legger han til.

– Gnisten er tilbake

Robberstad forteller at han prøver å tenke på nedstengingen rett etter de åpnet baren, som en vanvittig lang juleferie.

– Jeg prøver å se litt positivt på det. Men nå har jeg har hatt ferie i en måned, og begynner å bli litt lei av det. Man mister gnisten litt underveis og tenker «herregud, dette kan umulig gå,» men nå kjenner jeg gnisten er tilbake igjen. Nå trenger vi bare noen gode nyheter fra myndighetene, som viser at de tar bransjen på alvor, sier han.

– Hvordan er det å hele tiden ha frykten for en ny nedstenging i bakhodet?

– Det er ikke noe gøy for oss som ikke har et sikkerhetsnett. Vi tenker at politikerne undervurderer hele bransjen og kulturlivet. Jeg skulle ønske vi hadde politikere som tok det litt mer på alvor. Når du ikke får støtte fra noe hold, er det en helt annen verden enn den disse politikerne lever i, sier Robberstad.

Han påpeker at det ikke er gode kompensasjonsordninger, sånn som det er nå.

– Vi som er så nye i bransjen har ikke fått noe støtte, det er greit nok, men folk som har vært med på dette tre ganger, og som sliter, får nesten ikke penger. Det er veldig skadelig for hele bransjen det som skjer. Det er veldig alvorlig. Hvis det kommer en ny nedstenging nå så risikerer vi at flere går konkurs, slik som jeg forstår det. Jeg håper de åpner opp nå for siste gang, sier Robberstad.

– Tror det kan bli en bra helg

André Kvilhaug, medeier i cocktailbaren Pjolter & Punsj, sier han kunne skrevet en hel bok om hva han synes om regjeringens håndtering av koronasituasjonen.

– Men jeg syns spesielt denne regjeringen burde gjort en mye bedre jobb i forhold til studenter, lønnsperiode, forutsigbarhet, transparens i avgjørelser, kompensasjon til lønnstakere og arbeidsgiver for å nevne noe, sier Kvilhaug til RA.

– Hva synes du om de nye reglene?

– Jeg skulle ønske de var annerledes, og at vi tok i bruk koronapass blant annet. Men, de kunne jo ha tvunget oss til å stenge 22. desember, Så etter forutsetningene kunne det vært verre, sier Kvilhaug.

Den delvise gjenåpningen betyr at Pjolter & Punsj kan få noen ansatte tilbake i jobb.

– Spesielt viktig er det for studentene som har hatt det utrolig tøft økonomisk, påpeker bareieren.

– Hvilke forventninger har dere til helgen?

– Jeg tror det kan bli en bra helg, med mye glade mennesker og god stemning. Nå vasker og prepper vi for harde livet. Vi åpner ikke før på lørdag, sier Kvilhaug.

Mer fra Dagsavisen