Nyheter

Vaksine-suksess på Kvadrat

Kommuneoverlegen i Sandnes er så fornøyd med Forsvarets hjelp til vaksinering på kjøpesenteret Kvadrat, at hun håper de kan forlenge perioden.

– Det har funket veldig bra, og nå har vi bedt Forsvaret vurdere om de kan fortsette vaksineringen på Kvadrat, sier kommuneoverlege i Sandnes Guro Hafnor Røstvig.

Hun har foreløpig ikke fått svar.

Fram til og med 15. januar kan man vaksineres like innenfor dørene ved inngang A1 (ved Clas Ohlson) i senterets åpningstider, og man kan komme uten å bestille time først. Siden oppstart 5. januar har Forsvaret satt mellom 200 og 280 doser hver dag, og Hafnor Røstvig forteller RA at de har kapasitet til flere.

– Det er kapasitet til mellom 50 og 60 doser i timen, men vi er uansett veldig fornøyde med de som kommer og benytter seg av tilbudet. Det er viktige stikk, sier hun før hun fortsetter:

– Målsettingen var å nå de vi ikke greier å nå ellers. De som ikke kan ta seg fri på dagtid, eller har vanskelig for å planlegge vaksineringen.

Synes folk stiller opp

Hafnor Røstvig har fått tilbakemeldinger om at vaksineringen i julen gikk veldig bra i Sandnes. Hun forteller at det var en del som ikke møtte opp til timene på grunn av blant annet karantene, men at de likevel når de vaksinemålene de har.

– Jeg er veldig fornøyd med vaksineringen så langt, og jeg synes folk stiller opp. Jeg er takknemlig for alle som tar vaksinen, og så tenker jeg at det er lov til å ombestemme seg nå som man ser at vaksinen beskytter godt mot alvorlig smitte. Det er mye smitte i samfunnet, og større risiko for å bli smittet, men vaksinen er trygg, sier hun.

Selv om Sandnes kommune tilbyr drop in visse plasser, som for eksempel på Kvadrat, kaller de fortsatt inn innbyggerne til time.

– Vi er dermed mindre avhengige av at folk kommer på selv at de må bestille time, sier kommuneoverlegen.

Stavanger ligger likt som resten av landet

Også i Stavanger går vaksineringen av innbyggerne veldig fint.

– Det beveger seg framover i riktig retning. Pågangen har tatt seg opp igjen etter julen, men vi har fortsatt mer kapasitet, sier helsedirektør Eli Karin Fosse til RA.

I likhet med resten av landet vaksinerte Stavanger kommune innbyggerne i romjulen. Fosse forteller at det har gått bra, men at de merket at det var jul og høytid.

– Det var en labrere pågang enn vi hadde kapasitet til og en del ledige timer, men det kan jeg forstå. Man har det som regel litt travelt på den tiden, og mange ønsket nok ikke å risikere bivirkninger, sier hun og legger til at pågangen etter jul er en helt annen enn hva det var rett før jul.

En rapport fra 8. januar viser at 38 prosent av befolkningen over 18 år har fått tredje dose. En naturlig forklaring på at tallet ikke er høyere kan være at det må gå 20 uker mellom man tar dose to og tre.

– Jeg tror likevel ikke at vi er på etterskudd. Da jeg sammenlignet oss med nasjonale tall sist, så det ut som at vi ligger likt som resten av landet i snitt, sier Fosse.

I tillegg til at kommunen skal ta over ansvaret av vaksinebussen igjen og kjøre den hver dag, og at sju apotek skal hjelpe til med vaksineringen framover, kan kommunen klare å sette 10.000 vaksiner i uken kun i Forum Expo. Selv om de foreløpig ikke er i nærheten av å vaksinere opp mot kapasitet, tror helsedirektøren at de kan nå det nasjonale målet.

– Målet er å nå alle, og å gi dem et tilbud om vaksinen, innen utgangen til februar. Det har vi god kapasitet til å klare, sier hun.

– I det store og hele synes jeg befolkningen slutter godt opp, og jeg tror de ser nytten og verdien i å ta vaksinen for både egen og andres del, legger Eli Karin Fosse til.

---

FAKTA OM VAKSINERING:

Stavanger kommune har inngått avtale med sju apotek om koronavaksinering. De sju apotekene er:

  • Apotek1 Hjorten på Madla Amfi
  • Apotek 1 Kilden på Kilden kjøpesenter
  • Apotek 1 Tasta på Tastasenteret
  • Boots apotek Hundvåg på Hundvågsenteret
  • Ditt apotek Tvedt Senter på Tvedtsenteret
  • Vaktapoteket Vitusapotek Løven i sentrum
  • Vitusapotek Mariero i Helgø Meny-bygget på Mariero

---






Mer fra Dagsavisen