Nyheter

Serveringsbransjen om stengte kraner: – Jeg er frustrert

Nok en gang er serveringsbransjen rammet av strenge koronatiltak. Bransjen er oppgitt, og nå håper de at regjeringen kommer med gode nyheter torsdag.

– Det har vært ille. Vi har hatt en måned uten inntekt – helt uventet, og det har vært mye usikkerhet rundt drift, sier daglig leder i Herlige Stavanger, Leif Hovland til RA.

Herlige Stavanger Restauranter, som består av restaurantene Bevaremegvel, NB Sørensen, Annen Etage, Matsalen, Villa 22 og barene NB! Bar, Bar Negroni, og Newsman/Arkivet, opplevde – som alle andre serveringssteder, å bli hardt rammet av regjeringens strenge nasjonale tiltak som trådte i kraft natt til 15. desember.

Regjeringen innførte full skjenkestopp i hele landet, og det ble bestemt at serveringssteder skal sørge for at alle gjester kan holde én meter avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. De skal også sørge for at det er tilstrekkelig med smittevern, at man ikke er for mange gjester, at alle bruker munnbind der det ikke er mulig å holde meteren når man ikke sitter ved bordet, og at det ikke gjennomføres aktiviteter som normalt innebærer mindre avstand mellom gjestene enn én meter – for eksempel dansing.

– Jeg er frustrert og oppgitt, og det overrasker meg at det går an å ta så lite hensyn til små og mellomstore bedrifter, sier Hovland før han fortsetter:

– Det er greit at man må gjøre endringer i tiltakene, men jeg forstår ikke at vi ikke kunne fått flere dagers varsel. Smitten øker uansett.

Mandag 13. desember ble det kjent at regjeringen strammer inn. Det mener Hovland er for sent.

– Endringene kom over natten, og det gjør at vi kommer vi en tøff posisjon. Jeg mener man kunne prøvd ut andre tiltak som spiseplikt eller bruk av koronapass på serveringsstedene, før man stengte ned. Man må ikke få helt panikk, sier han.

Dårligste desember noensinne

Den daglige lederen i Herlige Stavanger reagerer også på kompensasjonsordningen. Han forklarer at hvis én av hans serveringssteder går i pluss, må han betale hele nedstengingen selv.

– Vi blir skikkelig dårlig behandlet, sier han.

Han vet foreløpig ikke hvor mye de taper på denne nasjonale nedstengingen, men påstår det er deres dårligste desember noensinne. Nå håper Hovland at regjeringen kan åpne restaurantene – om så med begrenset åpningstider, og fasiten kommer fredag.

– Jeg håper de kan innføre andre gode smittetiltak i stedet. At man kan innføre koronapass og åpne restaurantene med begrenset åpningstid. Kommer det annen informasjon blir jeg lei meg, sier han til RA.

– Nesten sikker på at de åpner igjen

Bjørn Erik Sandvaag, styreleder for Gaffel og Karaffel og styremedlem i NHO Reiseliv, syntes det var fryktelig trist å måtte gi sine ansatte permitteringsvarsel igjen – rett før jul.

– Man mister troen på det man jobber med når man gang på gang må stenge, uten å ha gjort noe galt. Tapene må vi i stor grad dekke selv, sier han til RA.

– Hvilke forventninger har du til fredag, da regjeringen skal vurdere koronatiltakene?

– Med all den kritikken og innspillene de har fått, er jeg nesten sikker på at de åpner opp igjen. Men vi vet ikke hvor lenge vi kan holde åpent, eller hvem det vil gjelde. Det er like viktig at barer og andre serveringssteder blir likestilt, gjerne med bordservering. Hele sentrumsnæringen er avhengig av hverandre, sier Sandvaag før han fortsetter:

– Jeg håper for all del at vi får lov til å åpne, og at vi kan behandle pandemien som en folkesykdom som vi må leve med.





Mer fra Dagsavisen