Nyheter

Må permittere alle ansatte: – De tar ikke næringen seriøst

Uteliv- og restaurantbransjen i Stavanger fortviler over skjenkestopp og manglende lønnsstøtte.

Mandag kveld kom regjeringen med nye koronatiltak. Blant annet blir det innført skjenkestopp i hele landet fra natt til onsdag. Tirsdag holdt regjeringen en pressekonferanse om kompensasjonsordninger til næringslivet. Her kom det fram at regjeringen ennå ikke har fått på plass lønnsstøtte-ordningen til bedrifter som sliter. Målet er å få ordningen på plass denne uken, ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Bjørn Erik Sandvaag, styreleder for Gaffel og Karaffel og styremedlem i NHO Reiseliv, må permittere alle ansatte og stenger dørene onsdag, i minst fire uker.

– Jeg hadde håpet de skulle komme med lønnskompensasjon som de har snakket om i en uke, slik at vi slapp å permittere alle ansatte før jul. Det klarte de ikke, og nå må vi permittere samtlige. Nok en gang behandler de oss som nikkedukker, og tar dessverre ikke vår næring seriøst, sier Sandvaag til RA.

Han stiller også spørsmål ved hvorfor november og desember må slås sammen i kompensasjonsordningen, og påpeker at det ikke var noen restriksjoner i november, kun frykt for høyere smittetall.

– Hele bransjen har gjort alt de kan for å få tak i nok folk helt siden gjenåpningen, og stått på for å tjene penger. De som har gått i pluss før nedstenging, må tilbakebetale støtten for desember hvis ikke året totalt er i minus. Hvordan skal vi da betale våre faste kostnader de neste månedene? Vi vet ikke engang når vi kan åpne igjen, sier Sandvaag.

Han gjør det klart at ingen ønsker at noen skal utnytte systemet, og at dette skal og bør etterprøves.

– Men å nekte hele reiselivet mulighet for å være lønnsom er mildt sagt horribelt. Hadde regjeringen virkelig satt seg inn i hva de pålegger oss, så hadde de kompensert oss for deler av all omsetningen vi går glipp av. Det ble heller ikke nevnt med et ord om kortere permisjonsplikt. Vi må igjen betale lønn i to uker før de ansatte har krav på dagpenger.

Han påpeker at regjeringen stenger ned bransjen de to viktigste ukene i hele året.

– Og de gir ikke noen som helst forklaring. Det er ingen smittetall som viser at det er vår næring som har skyld i smitteøkningen. Hadia Tajik sier at alle berørte skal slippe å ha en klump i magen, men uvissheten for vår næring kunne ikke vært større.

– Veldig trist

Leif Birger Hovland, daglig leder i Herlige Stavanger

Leif Birger Hovland er daglig leder i Herlige Stavanger, som driver flere restauranter i byen. Han mener regjeringen er på etterskudd.

– Jeg synes det er veldig trist. Jeg synes det er på grensen til å ikke være et forholdsmessig tiltak. Først og fremst er regjeringen langt på etterskudd. Selv om omikron er nytt, har vi sett en smitteøkning i andre land lenge før det. Regjeringen burde ha innført milde tiltak, som påbud om munnbind, og de burde ha innført koronapass, sier Hovland til RA.

Han viser til Italia og Danmark, som har kommet bedre ut av dette enn Norge den siste tiden, på grunn av blant annet koronapass økt vaksinasjonstakt.

– Her synes jeg regjeringen har sviktet i sine oppgaver, og ligger langt bakpå, understreker Hovland.

Herlige Stavanger har en del virksomheter som ikke selger alkohol, eller lite alkohol, som for eksempel Matsalen i Tvedtsenteret på Forus, og de kommer til å holde åpent og følge kjøpesentrene sine åpningstider, opplyser Hovland.

– Utover det stenger vi alt fra onsdag av. Vi kommer til å gi bort julemat vi har til overs til gode formål.

– Kommer dere til å satse på take away?

– Vi prøvde det i sist periode, så vi skal ta en runde på det. Men du skal selge veldig mye take away for ikke å gå i minus, det koster mye å bruke tjenestene som Foodora, forklarer daglig leder i Herlige Stavanger.

– Det er en kamp

Sven Erik Renaa og Torill Renaa

Torill Renaa driver sammen med sin mann, Sven Erik Renaa, Renaa Restauranter i Stavanger. Hun er skuffet over regjeringen.

– Dette kom på et veldig dumt tidspunkt. Alt fokuset hos oss er egentlig på personalet. For vi kan ikke miste mer kvalifiserte personell til andre bransjer. Det er en kamp om å beholde og utdanne gode fagfolk i vår bransje, og sånne arbeidsforutsetninger vi nå har gjør den jobben veldig vanskelig. Men vi velger å ikke permittere, fordi vi ikke kan miste de enormt flinke fagfolkene vi har, sier Renaa til RA.

Hun påpeker at de ansatte har levd lenge på redusert lønn.

– Vi må ta vare på dem. Det handler det om hos oss. Vi er fryktelig skuffet over at denne regjeringen ikke gir oss lønnsstøtte, sier Renaa.

– Vi holder åpent både på Re-Naa og Matbaren på tross av mange kanselleringer. Vi er blitt veldig flinke til å lage og paire alkoholfri drikke til mat og denne uken har vi nå fått ledig på Re-Naa, sier Torill Renaa.

Hun legger til at de håper på stor pågang på Xpress på Sølvberget og Sirkus på Lagårdsveien, slik at de kan flytte personal over der.

– Nå blør vi igjen, det er det ingen tvil om. Vi har ikke oversikt over hva dette vil ha å si for bedriften, men den er ingenting uten de ansatte.

– Kommer dere til å satse på take away?

– Du spør ikke Erling Braut Haaland om han kan spille håndball i stedet for fotball. Vi kan ikke kaste oss rundt på en uke. Det er en for stor belastning. Du kan ikke gå fra å være verdens beste i ett til noe annet over natten, sier Torill Renaa.

Mer fra Dagsavisen