Nyheter

Skolene må organisere massetestingen av elever og ansatte selv

Etter råd fra regjeringen oppfordres alle ansatte i skole og barnehage og elever i skolen i Stavanger, til å teste seg med hurtigtest innen 24 timer før oppstart 4. januar.

– Vi jobber med en stor logistikk for å få ut hurtigtester til alle skoler og barnehager i Stavanger, sier Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune.

– Resten av logistikken må de ordne selv.

Mandag er det planleggingsdag for alle skoler og barnehager i Stavanger, og oppstart etter jul er derfor 4. januar. Kommunens plan er at alle ansatte i skoler og barnehager, samt foreldre til elever i skolen, skal få hente ut hurtigtest 3. januar. Fosse understreker at testingen er helt frivillig, men at hun håper at alle ønsker å benytte seg av tiltaket.

– Jeg håper at alle foreldre sørger for at skoleelevene tester seg. Det er ment som en beskyttelse for alle parter. Vi må likevel ta høyde for at det er noen som ikke velger å ta testen, sier hun og legger til at ingen vil etterfølge testingen.

– Har kommunen tilstrekkelig med koronatester?

– Ja. Vi måtte sjekke og avklare det først, men vi har funnet ut at vi har tilstrekkelig. Nasjonale myndigheter har sagt at det er viktig at kommunene prioriterer denne massetestingen så langt det er mulig, selv om det kan føre til knapphet på tester for andre, sier Fosse.

– For Stavanger ser det ut til å gå greit, men med et forbehold. Det er usikkert hvor mange tester vi har fram til uke tre. Da kommer det store leveranser til landet, legger hun til.

Onsdag morgen meldte Stavanger kommune om 174 positive prøver det siste døgnet. Fosse understreker at kommunen aldri har hatt et så høyt smittetall under pandemien.

– Frykter dere mange positive tester etter julen?

– Vi må ta høyde for at det kommer noen positive tester, men ved å gjøre en slik bred screening kan man finne en del som er smittet. Nå kan vi fange det opp før elever og ansatte kommer inn i klasserommet, sier Fosse.

– Et viktig tiltak

Direktør for oppvekst og utdanning i Stavanger, Helene Ohm, sier til RA at hver enkelt skole og barnehage må hente testene de har behov for.

– Av naturlige grunner er det de som må håndtere dette selv. Kommunen sørger for et opplegg der skolene og barnehagene kan hente de testene de trenger, sier hun og legger til at dette gjelder både kommunale og private skoler og barnehager.

– Dette er relativt ny informasjon, så rektorene sitter og planlegger for dette nå. Skolene må deretter gi elever og foreldre detaljert informasjon om hvordan testingen vil fungere, sier Ohm før hun fortsetter:

– Det er et frivillig tiltak, men oppfordringen er at det følges opp. Det er et viktig tiltak.

Auglend-rektor Hege Wilhelmsen Kaada har samlet noen av avdelingslederne ved skolen for å lage en strategi for hvordan de skal gjennomføre massetestingen.

– Det blir en del å organisere, men det går greit. Vi har jobbet mye med koronahåndtering de siste årene, så vi begynner å bli vant med det. Dette er et bidrag til samfunnet, sier Kaada.

Ved Auglend skole har de allerede noen tester liggende, og de skal brukes på de ansatte. Før skolestart må de hente resten av testene til et gitt tidspunkt, før de planlegger for at elevenes foreldre kan hente dem i skolegården eller i paviljongen.

– Vi må organisere dette uten at det blir for store ansamlinger, sier Kaada.

– Jeg håper og tror vi får stor pågang da vi på denne måten sikrer at alle elever og ansatte får tilgang til hurtigtest slik at vi kan unngå smittespredning i skolen. Målet er at det skal være et trygt og godt skolemiljø for ansatte og elever, og at skolen dermed kan holdes åpen.

Idrettslag pakker om tester i Sandnes

I Sandnes har de to idrettslagene Bogafjell IL og Sandnes håndball fått i oppgave å pakke om nesten 20.000 hurtigtester som er øremerket elever, lærere, skole- og barnehageansatte i kommunen. Direktør for Oppvekst, Torill Jacobsen Kind, organiserer massetestingen av elever, skole- og barnehageansatte i kommunen, og hun er imponert over idrettslagene som har stilt opp.

– Testene er pakket i fempakninger. De må åpnes og deles opp i pakker med én test. Det er litt av en jobb, sier hun til RA.

Ompakkingen av hurtigtestene skjer på rådhuset i Sandnes. Skoler og barnehager skal få beskjed om når de kan hente sine respektive tester til sine virksomheter.

– Deretter gir hver skole beskjed til sine elever og foreldre om når og hvordan de kan hente testene sine, sier Jacobsen Kind.

Mer fra Dagsavisen