Nyheter

Måtte avlyse julefeiring, men har funnet et alternativ: – Håper vi klarer å nå ut til alle

Kirkens Bymisjon hadde planer om storslått feiring for flere hundre mennesker på julaften. På grunn av restriksjoner blir det derimot ikke helt som de hadde tenkt.

Kirkens Bymisjon har arrangert selskap på julaften siden 90-tallet, og de siste årene har arrangementet bare blitt større og større. Det siste året før korona møtte 450 personer opp på Clarion Hotel Stavanger for å spise pinnekjøtt og synge julesanger, men på grunn av nye restriksjoner blir dessverre årets feiring avlyst.

– Det satt utrolig langt inne, for vi jobbet veldig hardt for å få det til. Men da det kom enda strengere restriksjoner skjønte vi at vi ikke ville få til det fellesskapet vi ønsker. Det er utrolig trist, men vi vet vi får masse forståelse. Så nå håper vi bare at vi kan få til en skikkelig stor julefeiring neste år, for det er noe både vi, gjestene og de frivillige savner, sier Karen Wolden, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Kirkens Bymisjon Rogaland.

I stedet for den tradisjonelle feiringen er det planlagt en hentestasjon utenfor Clarion Hotel Stavanger mellom klokken 14.00 og 19.00 på julaften. Her står ansatte og frivillige fra Kirkens Bymisjon og deler ut juleposer med julemat, julegaver og julekort til de som trenger det.

– Med god hjelp av frivillige har vi rigget oss for å spre juleglede i en vanskelig tid for mange. Vi har satt opp en hentestasjon med blant annet bålpanne, julesang og gløgg hvor de som har behov for å hente seg en julepose eller slå av en prat er hjertelig velkommen nedom, sier Wolden.

Også i fjor ble bymisjonens julefeiring avlyst på grunn av restriksjoner. Den gangen valgte de å dele ut julepakker via Josefines Kafé og hjemkjøring.

– Det vi gjorde i fjor fungerte veldig godt for dem vi klarte å være til stede for. Men i og med at arrangementet på julaften har blitt så stort var det mange vi ikke klarte å nå ut til. I år er hentestasjonen på samme sted som julefeiringen vanligvis er, så derfor håper vi at vi klarer å nå ut til alle, sier Wolden til RA.

Gaver fra bedrifter og barnehager

Kirkens Bymisjon har i løpet av den siste uken brukt ulike kanaler for å nå målgruppene deres, og de har blant annet fått god hjelp av Stavanger kommune til å nå ut til så mange som mulig.

– Vi håper og tror at flere av våre faste julaften-gjester har fått informasjon, men det er også rom for de som ikke har vært med oss tidligere. Takket være kreative ansatte og flittige frivillige er vi klare til å spre litt julestemning til alle som velger å komme innom oss, sier Wolden.

Hun forteller til RA at bymisjonen har fått donert mat og gaver fra en rekke privatpersoner, bedrifter og organisasjoner, og at både familier, barnehager, skoleklasser, strikkeklubber og eldresentre har levert inn gaver og hjemmebakst. Noen av gavene har kommet direkte til bymisjonen, mens mye også har kommet inn gjennom kampanjen «Ensomt juletre søker gaver» som bymisjonen har sammen med Nordic Choice Hotels.

Wolden sier at Kirkens Bymisjon håper å nå ut til mange, men oppfordrer samtidig alle til å ta del i dugnaden for en varmere jul. Mange er ensomme og det skal kanskje ikke så mye til for å utgjøre en forskjell.

– Løft blikket og se de rundt deg, er noen alene? Ta med en kanne kaffe ut i nabolaget, bank på noen dører eller ta den telefonen til de du ikke har pratet med på lenge. Om så bare for å ønske god jul eller småprate litt. Det har så mye å si, avslutter Wolden.

Større pågang hos Frelsesarmeen

Frelsesarmeen Stavanger har tidligere arrangert feiring på julaften, men de siste årene har de heller gått over til romjulslunsj. På den siste romjulslunsjen før korona kom nærmere 100 personer innom, men i år, på grunn av antallsbegrensninger, får Frelsesarmeen kun lov til å ha 20 gjester. Nina Lind, leder av Frelsesarmeens velferdssenter i Stavanger, forklarer at det har vært forhåndspåmelding til romjulslunsjen 28. desember, og at det nå kun er én plass igjen.

Lind forteller at det er en blanding av alle slags type folk som kommer til lunsj. Det er familier og single, folk som sliter økonomisk eller psykisk eller mennesker som føler seg ensomme.

Frelsesarmeen hadde egentlig planer om å invitere til julegrøt 15. og 16. desember, men det måtte de dessverre avlyse. De har likevel klart å dele ut gavekort til dem som har søkt om det, i tillegg til utdeling av 1500 julegaver, donert av enkeltpersoner, bedrifter, lag og foreninger. Lind forteller at 1500 er litt mindre enn det har vært tidligere år, men at de likevel fikk gitt noe til alle som trengte det.

– Vi er helt avhengige av at folk gir, slik at vi kan gi videre. I år har vi også gitt ekstra gaver til familier vi vet har en ekstra tøff jul. Det er godt å vite at du kan være med på å redde noens jul, sier Lind til RA.

– Hvordan har pågangen vært i år kontra tidligere år?

– Det har vært større pågang, og det var 100 flere som fikk hjelp i år enn i fjor, sier Lind, som ikke tror det er tilfeldig, men heller at det skyldes pandemien.

Hun forklarer at donasjoner i Frelsesarmeens julegryte er det som gjør at velferdssenteret kan holde åpent gjennom hele året. I år har Frelsesarmeen opplevd et lite underskudd på grytevakter, og Lind håper derfor at flere ønsker å bidra neste år.

– Det hadde hjulpet oss veldig hvis folk ønsker å hjelpe til med å være grytevakt. På den måten kan vi hjelpe enda flere mennesker ved at vi kan holde åpent hele året og gi dem frokost og lunsj hele uken, sier Lind.

Mer fra Dagsavisen