Nyheter

Påmelding og munnbind: Slik blir julegudstjenestene i år

På grunn av de nye restriksjonene kan det kun være 50 mennesker samlet i kirken samtidig. Dersom du skal på gudstjeneste i Stavanger på julaften må du derfor reservere plass på forhånd.

– Det er veldig dumt hvis det blir lange køer og en ikke vet om en får plass i kirken. Vi er jo nødt til å registrere alle gjestene våre uansett, så jeg tror alle setter pris på at vi gjør det på denne måten. Det er veldig leit at det ble som det ble i år, men vi har selvfølgelig full forståelse for at en nå må ta disse grepene, sier Andreas Borge Håmsø, kommunikasjonsrådgiver i Stavanger kirkelige fellesråd.

Forhåndspåmeldingen skjer på de ulike menighetenes nettsider, og når du reserverer plass kan du holde av seter for inntil ti personer.

– Hvis en har problemer med å få det til på nett er det bare å ta kontakt med sin lokale menighet, så vil de hjelpe til videre. Vi ser allerede at det begynner å fylle seg opp i en del av kirkene, så det er absolutt stor interesse for dette. Vi måtte jo faktisk gjøre det samme i fjor også, så folk har nok blitt vant til at dette er måten det gjøres på, sier Håmsø.

– Jeg ser at midnattsmessen i St. Petri er avlyst. Er det noe annet dere har måttet avlyse?

– Nei, snarere tvert imot. I og med at det er begrenset kapasitet har menighetene tenkt at de heller må lage flere gudstjenester slik at de kan gi et godt tilbud til dem som ønsker å komme til kirken på julaften. Nå er det derfor en del menigheter som har lagt opp til litt kortere, men flere gudstjenester slik at flest mulig kan få det med seg. Å gå i kirken på julaften er jo en veldig sterk tradisjon for veldig mange, så vi ønsker at flest mulig skal få mulighet til å komme, sier Håmsø.

Strømmer gudstjenester

I tillegg til flere gudstjenester er det også en del menigheter som strømmer gudstjenesten via egne nettsider. Blant annet blir det strømming fra Bekkefaret, Gausel, Hinna, Fogn og gudstjenesten i St. Petri klokken 14.00. Også i fjor var det en del menigheter som strømmet gudstjener på julaften, forteller Håmsø.

I løpet av pandemien har mange menigheter opparbeidet seg god kompetanse på strømming og det å være en digital kirke. Nå som ting ble som de ble er det positivt at vi kan bruke den kompetansen enda mer, sier Håmsø til RA.

Han forteller at flere av menighetene som startet med strømming før jul i fjor har fortsatt med det selv uten antallsbegrensninger.

– Selv om seertallene kanskje ikke har vært kjempehøye, så vet menigheten ofte hvem som skjuler seg bak tallene. De vet at det er folk som setter stor pris på å få det med seg når de ikke kan være fysisk til stede, sier Håmsø.

– Strømming på julaften vil treffe dem som ikke fikk plass i kirken, de som ikke ønsker å gå ut eller de som ikke kan delta. Men på grunn av strømmingen kan de likevel få med seg en liten start på julaften, legger han til.

– Du nevnte tidligere at det å gå i kirken på julaften har blitt en sterk tradisjon for mange. Hvorfor er det sånn, tror du?

– Det er på en måte starten på julefeiringen. Du går i kirken hvor du får høre julesangene og juleevangeliet, og det blir en slags liten pust i bakken på det stedet hvor julen har sitt opphav. For mange er kanskje julaften den ene dagen i året de er i kirken, og det er vanligvis veldig fullt under julaftengudstjenestene, sier Håmsø.

---

GUDSTJENESTER PÅ JULAFTEN:

Klokken 08.15: St. Petri kirke.

Klokken 11.00: Kirkesalen på SUS, Talgje kyrkje og Halsnøy bedehus.

Klokken 12.00: St. Petri.

Klokken 12.30: Talgje kyrkje.

Klokken 13.00: Hinna Kirke, Hundvåg kapell, Jørstad kyrkje, Madlamark kirke og St. Petri.

Klokken 13.30: Revheim kirke.

Klokken 14.00: Gausel kirke, Hausken kyrkje, Hesby kyrkje, Hillevåg kirke, Madlamark kirke, St. Johannes kirke, St. Petri, Tjensvoll kirke, Utstein Kloster kirke, Vardeneset kirke og Vassøy kapell.

Klokken 14.30: Bekkefaret kirke, Fogn kyrkje, Hinna kirke, Hundvåg kapell, Sjernarøy kyrkje, Stokka kirke, Sunde kirke og Varden kirke.

Klokken 14.45: Revheim kirke.

Klokken 15.00: Austre Åmøy kapell, Hesby kyrkje, Kampen kirke, Madlamark kirke, Stavanger døvekirke og Vardeneset kirke.

Klokken 15.15: Fogn kyrkje og Stokka kirke.

Klokken 15.30: Hillevåg kirke, Sjernarøy kyrkje og Utstein Kloster kirke.

Klokken 16.00: Bekkefaret kirke, Gausel kirke, Hesby kirke, Hinna kirke, Hundvåg kapell, Madlamark kirke, Revheim kirke, St. Johannes, Stokka kirke, Sunde kirke, Tjensvoll kirke og Vardeneset kirke.

---

Mer fra Dagsavisen