Nyheter

21 innlagte på SUS: – Vi har aldri hatt flere smittede enn nå

Mandag denne uken var det 26 innlagte på sykehuset, noe som er det høyeste gjennom hele pandemien.

Per i dag er det 21 innlagte koronapasienter på SUS. Seks av disse er på intensivavdelingen, mens tre er på intermediær post. Tidligere denne uken ble det satt ny pandemirekord, med 26 innlagte koronapasienter, opplyste smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe under en pressekonferanse onsdag.

– Vi venter at det vil fortsette på dette nivået og eventuelt bli en økning i tiden som kommer. Vi har aldri hatt flere smittede enn nå. Selv om tallene på nasjonalt nivå gir inntrykk av at smitten går ned, er det nå det høyeste smittetrykket noen gang i Sør-Rogaland og på Nord-Jæren. Over én prosent av vår befolkning har testet positivt de siste 14 dagene, sier Kleppe.

Blant de smittede er hoveddelen uvaksinerte, og det er de uvaksinerte som blir sykest. Kleppe sier videre at det fortsatt er en overvekt av deltavarianten blant de smittede, men at omikron-varianten er på vei opp.

– Selv om vi nå har sett en avflating på nasjonalt nivå kan det være at færre tester seg og rapporterer det inn, og det kan også være en forbigående reduksjon før en går inn i en tøffere bølge med omikron, sier Kleppe.

Overfor RA utdyper han:

– Det er mulig smitten går litt ned nå, fordi folk tester seg mindre og ikke gidder å stille opp på Tjensvoll 1. juledag. Og i den litt «blinde» fasen kan man antakelig få en økning fordi man smitter andre i mellomtiden og fordi omikron er på vei inn, sier Kleppe.

På spørsmål om hvordan han tror romjulen blir smittemessig, sier Kleppe at skoler og arbeidsplasser vil gjøre at det blir redusert kontakt, men at det trolig vil tas igjen på andre arenaer.

– Er dere redd antall innlagte vil øke?

– Vi er ikke redd for det, vi regner med det. Når smitten fortsetter å stige vil en andel av dem bli så syke at de trenger å legges inn, sier Kleppe til RA.

Egen pandemifødepost

På pressekonferansen onsdag formiddag ble det kjent at sykehuset oppretter en egen pandemipost for gravide.

– Det er med gravide som med andre; noen er koronasmittet, men ikke syke. Så er det noen som er syke og i tillegg gravide. De som blir lagt inn på den nye pandemiposten, som vil være der fødeloftet er, er de kvinnene som ville ha kommet til SUS uansett fordi de skal føde. Hvis de trenger innleggelse på grunn av gravidrelaterte ting vil de ligge der og ha fødsel- og barseltiden der. Det gjør at vi rokerer om på de andre funksjonene våre, slik at alle fødsler nå vil foregå nede på fødeavdelingen. Det har vi gjort på ulike tidspunkt under pandemien, og vi tenker at dette vil være bedre for de fødende, sier Marit Halonen Christiansen, avdelingssjef for kvinneklinikken.

Hun sier videre at sykehuset har hatt kritisk syke og gravide innlagt, og oppfordrer derfor på det sterkeste at gravide vaksinerer seg. Hun forsikrer gravide kvinner om at det er trygt å føde på SUS, og at de vil bli tatt godt imot. Når det gjelder besøk av partner sier Christiansen at sykehuset vil gjøre alt de kan for at partner skal få være med inn, så lenge vedkommende er frisk.

– Man er to om å få barn, stort sett. Man skal ikke måtte føde alene med mindre det er absolutt nødvendig, sier avdelingssjefen.

Videre oppfordrer Christiansen til å være forsiktig, også når man for eksempel skal på rutineultralyd.

– Ikke ta med søsken selv om det er hyggelig å se på. Jordmoren som er der jobber også på føde- og barselavdelingen, og vi ønsker ikke at våre ansatte skal bli smittet, sier hun.

Fem koronafødsler denne uken

Christiansen sier til RA at bakgrunnen for at sykehuset nå oppretter en egen pandemipost for gravide er delt. Det skyldes blant annet at SUS har fått inn veldig mange flere gravide som er koronasyke eller mistenkes for å være smittet den siste tiden, men det er også gjort med tanke på personell.

– Det er mangel på jordmødre, og vi har ikke et hemmelig lager av jordmødre å ta av til vi er i en krisetid. Derfor er det bedre for oss rent personellmessig slik vi gjør det nå, ved å samlokalisere alle fødsler til fødeavdelingen. På den måten har vi en samlet gruppe jordmødre som skal bemanne både vanlig fødeavdeling og koronafødeavdeling, heller enn to fødeavdelinger pluss en pandemifødeavdeling, sier hun.

– Hvor mange gravide er det snakk om som er smittet av covid-19?

– Den siste uken har det vært fem fødsler. En ting er de kvinnene som har fått påvist korona, men en annen ting er alle som kommer inn med symptomer som kan være korona. Noen føder før vi rekker å få svar på prøven, men de må behandles som om de har korona, og de vil derfor bli lagt på den nye posten. Det er for å være sikre på at vi ikke bringer smitte inn i fødeavdelingen, sier Marit Halonen Christiansen, som legger til at gruppen med uavklarte er den klart største gruppen.

Mer fra Dagsavisen