Nyheter

Tang Wa-hyllest utsettes til april

Som følge av strenge koronarestriksjoner er deler av hyllesten av Svein Tang Wa utsatt til april 2022.

– Vi er veldig glade for løsningen vi har kommet fram til, sier Rolf Norås til RA. Han sitter i komiteen for markeringen av komponist, trubadur og tekstforfatter Svein Tang Wa, som gikk bort i august.

Under markeringen og hyllesten av Tang Wa var det planlagt en festkonsert i Kuppelhallen i Stavanger konserthus førstkommende lørdag. På grunn av nye nasjonale koronarestriksjoner har konserthuset og komiteen kommet fram til at konserten utsettes til fredag 22. april 2022, og flyttes til Fartein Valen i konserthuset.

– Det er en løsning som passer symfoniorkesteret, og ikke minst passet det for artistene som skal opptre, sier Norås før han fortsetter:

– Dette har vært en logistikkutfordring jeg sjeldent har hatt ansvar for tidligere.

Bjørn Eidsvåg, Morten Abel, Randi Tytingvåg, Britt-Synnøve Johansen, Izabell, Eva Bjerga Haugen, Reidar Brendeland, Pål Jackman, samt flere overraskelser, er blant artistene som skal opptre under festkonserten. De skal alle framføre Tang Wa sine sanger sammen med hans faste band og Stavanger Symfoniorkester.

– Vi har funnet en løsning, og vi er glade for å ha spikret en dato som passer, sier Norås.

– Jeg tror det er lettere å forholde seg til en ny, konkret dato enn en avlysning for publikum. Og, vi har fått henvendelser fra folk som har gledet seg til konserten, men som likevel viser full forståelse, legger han til.

Nå håper han at det vil ligne mer normale tilstander når festkonserten skal arrangeres i april.

– Publikum kan forvente en unik konsert med toppa lag. Det har sjeldent vært så mange kjente artister på én konsert i Stavanger, sier Norås før han fortsetter:

– Man kan glede seg over en utrolig velvilje blant artistene – det er helt åpenbart at Tang Wa hadde en sterk posisjon blant dem.

Gjør det beste ut av situasjonen

Markeds- og kommunikasjonssjef i Stavanger konserthus, Grete Straume, forteller at de valgte å utsette konserten for å unngå å avvise deler av publikum.

– Restriksjonene tilsier at for å gjennomføre konserten måtte vi avvist mellom 600 og 700 av dem som allerede har kjøpt billett. Vi vet at denne konserten er viktig for publikum, så det ville vært veldig vanskelig å gjøre den utvelgelsen. I samråd med arrangør har vi vurdert at det er bedre å flytte den, sier hun til RA.

Hun opplever en forståelse blant publikum, men skjønner at det er mange som er lei seg.

– Hensynet til sikkerheten og smittevern er viktig for alle, så de fleste forstår det veldig godt. Vårt mål er å gjennomføre så mange av arrangementene på programmet som mulig. Da prøver vi å dele opp konsertene, men det blir vanskelig med å så mange involverte som det er denne gangen, sier markeds- og kommunikasjonssjefen.

Hun tror at det er mange som vil beholde billetten de allerede har kjøpt, men påpeker at det er mulig å få refusjon dersom den nye datoen ikke passer.

– Vi prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, og i dette tilfellet kan man glede seg litt lenger til konserten, sier Straume.

Per-Harald Nilsson er administrerende direktør i konserthuset. Han forteller at de nye restriksjonene er en stor utfordring for dem.

– Vi skjønner at myndighetene må gjøre noe med tanke på smittesituasjonen. Vi fullfører så mye som mulig, men er avhengige av at stimulerings- og kompensasjonsordninger opprettholdes, sier han til RA.

– Vi er spent på den videre utviklingen og følger med hver dag, legger han til.

Åpner utstilling og viser dokumentarfilm

Deler av hyllesten går som planlagt, og lørdag 11. desember klokken 14.00 er det åpning av utstillingen som viser Tang Was kunst i Galleri Sølvberget. Norås forteller at det vil være publikumsbegrensninger, og at puljer på kun 50 personer slippes inn av gangen.

– Det kan bli litt venting for vi forventer stor oppslutning, men alle som vil se utstilling kan se den. Den kommer til å bli hengende en stund, sier han.

Klokken 15.30 er det kinopremiere i Stavanger kino, Odeon, på dokumentarfilmen om Tang Wa. Filmen er laget av Hans Eirik Voktor, og vises i sal 1.

– Det har vært en enorm interesse for filmen, men hvor lenge den er tilgjengelig på kino bestemmes av billettsalget, sier Norås og legger til at mye tyder på at dette er en film folk vil se.

– Kan publikum være sikre på at det er trygt å gå på disse arrangementene i helgen?

– Vi kommer til å praktisere reglene som gjelder veldig strengt, sier Norås.





Mer fra Dagsavisen