Nyheter

Beyonder fikk klimapris

Forus-selskapet Beyonder fikk klimapris på Zerokonferansen.

Beyonder, som lager batteri av sagflis, ble onsdag tildelt Næringslivets klimapris på Zerokonferansen.

Prisen er et samarbeid mellom NHO, NTNU og ZERO.

– Beyonders bærekraftige produksjon av batterier er et eksempel på hva som er mulig å få til i det grønne skiftet, og er en stor motivasjon for det videre arbeidet med klimaløsninger, sier Sigrun Aasland, daglig leder i Miljøstiftelsen ZERO, i en pressemelding.

Juryen sier i sin begrunnelse at en batteriproduksjon basert på grønn kraft og bærekraftig materialbruk er en forutsetning for å nå målet om et klimanøytralt Europa innen 2050.

– Det neste tiåret skal vi sikre en god overgang mellom der vi er sterke i dag, og der vi skal være sterke i morgen. Norske aktører har flere konkurransefortrinn innenfor batterier hvis vi satser betydelig og umiddelbart. Beyonder er en av flere viktige aktører som driver batteriutviklingen i landet vårt framover, sier administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid.

– Kjekt å bli lagt merke til

– Vi er rett og slett kjempestolte. Vi ser på det som en fantastisk anerkjennelse av det arbeidet vi holdet på med. Lokalt synes vi det er kjekt å kunne være med å sette Sandnes og regionen på kartet, som en region som jobber tungt og målrettet med bærekraft. Det er veldig kjekt å se at det vi holder på med blir lagt merke til, det er vi ydmyk og stolte over, sier grunnlegger og daglig leder av Beyonder, Svein Kvernstuen, til RA.

– Hva er status hos Beyonder om dagen?

– Det er travelt og veldig gøy. Vi er snart 70 ansatte. Nå holder vi på å bygge en pilot produksjonslinje, som er en utvidet del av forsknings- og batterisenteret som er under utvikling. Det går veldig godt, og det er veldig spennende, sier Kvernstuen.

– Hva er de neste målene dere jobber mot nå?

– Nå handler det om å bygge opp en kundebase internasjonalt, og få partnere i hele verdikjeden. Det er et viktig arbeid, sier Kvernstuen.

Han sier at de også jobber videre med planleggingen av en fullskala fabrikk, og avklaringen om lokasjon på denne.

– Også skriver vi søknader og jobber med investorer. Det er viktig. Samtidig som vi videreutvikler og forbedrer produktene og produksjonen.

Næringslivets klimapris ble i år delt ut for åttende gang. Næringslivet er sentrale i omstillingen til lavutslippssamfunnet. Formålet med prisen er å oppmuntre til klimavennlig innovasjon og nyskaping i norske bedrifter, samt gi oppmerksomhet til bedrifter som har skapt gode resultater og går foran i det grønne skiftet.


Mer fra Dagsavisen