Nyheter

Bekymret for koronapress på skolen: – Når ryker strikken?

Utdanningsforbundet i Stavanger melder om stor slitasje på lærerne.

Fredag skrev RA om at det er et hardt press på ledere i skole og barnehager etter ny koronabølge. Leder i Utdanningsforbundet i Stavanger, Irene Lambrigtsen Salthe, sier at sykefraværet merkes godt ved de aller fleste skolene.

Hun mener det kan bli utfordrende for mange skoler å ivareta en god undervisning som sikrer elevenes krav på opplæring.

– Slik vi oppfatter det skolesjefen har kommentert i mediene de siste dagene, så er man flere steder forbi dette stadiet, nå gjelder det å ha nok voksne som kan passe på elevene, sier Salthe til RA.

Hun understreker at samtidig som at undervisningstilbudet må ivaretas, må arbeidsgiver også sikre et forsvarlig arbeidsmiljø for de ansatte.

– Man kan spørre seg hvor mye man kan presse ledere og lærere nå etter at disse har stått i en ekstraordinær belastning i over ett og et halvt år? Hvor mye har de igjen å gi før strikken ryker? Når ryker de som i utgangspunktet er friske, på grunn av den langvarige arbeidsbelastningen?, spør Salthe.

– Våre tillitsvalgte melder fra om høyt sykefravær og stor slitasje på lærerne. Fraværet går utover kvalitet i undervisningen, elevenes skolemiljø, spesialundervisning faller bort og noen viser til eksempler der klasser bare må sendes hjem. Noen melder fra om at det er så å si umulig å få tak i vikarer, forklarer hun.

– Hva mener dere bør bli gjort av tiltak for å bedre situasjonen?

– Statsforvalteren peker på lovverket, vi etterspør handlingsrommet som skoleeier og rektorer har tilgjengelig for å forsøke å holde hodet over vannet i de ekstraordinære tilfellene hvor man simpelthen ikke har nok voksne som kan dekke opp i klassene. Det blir for enkelt av sentrale myndigheter å toe sine hender og bare henvise til at skoleeier må rigge seg for å kunne ta hånd om de ulike situasjonene man kan tenke seg kan oppstå i løpet av et skoleår. Vi mener at skoleeier må være bevisst på å sikre god nok lærertetthet i barnehager og skoler til at man kan ta unna topper i sykefravær. Vi etterlyser likevel større handlingsrom for skoleeier for å kunne ivareta de ekstreme tilfellene, som vi har hatt og kommer til å få utover vinteren, sier Salthe.

Hun gjør det klart at de vet at ledere og lærere gjør sitt beste for å ivareta forsvarlig undervisningstilbud for elevene.

– Vi registrerer at skolesjefen ikke utelukker at skoler kan måtte stenge dersom fraværet overstiger det håndterbare på skolene. Vi kan ikke forstå at et tiltak som digital hjemmeundervisning, i korte perioder og for enkelte klasser, da ikke ville være et bedre alternativ? Det er kun de kvalifiserte lærerne som kan sikre det faglige tilbudet og den sosiale oppfølgingen av elevene i skolen. Ufaglærte vikarer er siste utvei, sier Salthe.

– Hjemmeundervisning bør vurderes

Eirik Faret Sakariassen (SV), leder av utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger kommune, mener situasjonen er alvorlig.

– Det er krevende med den samlede smittesituasjonen med korona, sammen med alle de andre sykdommene i tillegg, sier Faret Sakariassen til RA.

Han forteller at de har fått en jevn tilbakemelding fra lærerne om at det har vært krevende under pandemien, men at det nå har toppet seg for skolene.

– Det er statsforvalteren og nasjonale myndigheter som bestemmer om man kan benytte seg av hjemmeundervisning, men det er det ikke lagt opp til slik som smittesituasjonen er nå.

– Jeg vil anbefale de å gjøre en vurdering på om hjemmeskole kan være aktuelt, når det er et så stort fravær hos lærere, og det er såpass krevende for kommunen å håndtere. Jeg sier ikke at vi nødvendigvis skal bruke det tiltaket i utstrakt grad, men det er viktig å sørge for at vi kan gjennomføre undervisningen på en god måte.

Mer fra Dagsavisen