Nyheter

Aps toppkandidat: - Nå er det vanlige folk sin tur

Gratis psykisk helsehjelp, bedre økonomiske rammer for offentlige sykehjem og en prioritering av de «vanlige». Hadia Tajik er toppkandidaten til Arbeiderpartiet i Rogaland.

Stavanger — Det er kort tid til årets stortingsvalg. RA møter listetoppen til Arbeiderpartiet Rogaland, nestleder Hadia Tajik, ved Breiavatnet. Hun melder om et sterkt parti i oppløpet til valgkampen.

– I åtte år har de rikeste i landet fått mest. Det har blitt nesten dobbelt så mange norske milliardærer, samtidig har det blitt dobbelt så mange unge uføre. Arbeiderpartiet legger stor vekt på alle i jobb, trygge arbeidsplasser og en lønn. Det gjelder grønne industrier, men også bussjåfører, lærere, butikkmedarbeidere og sykepleiere. Nå må det bli vanlige folk sin tur, sier Tajik til RA.

Fakta om Hadia Tajik

  • Politikk: Toppkandidat til stortingsvalget for Arbeiderpartiet Rogaland
  • Rolle: Nestleder og finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, første nestleder i Finanskomiteen
  • Født: 1983
  • Fra: Strand
  • Bakgrunn: Utdannet journalist, master i menneskerettigheter og master i rettsvitenskap

«Del av en tradisjon»

Hva skiller deg personlig mest fra partiet?

– Det er klart at når man utarbeider nytt partiprogram, så er det uenighet om saker. Når vi lager ny politikk, bidrar jeg og de andre med nye tanker og ideer inn i det arbeidet. Men grunnleggende sett er jeg enig i den samfunnsretningen som Arbeiderpartiet ønsker å skape, sier hun.

Tajik forteller videre at hun ikke går hjem og kjenner på gnisninger mellom seg og partiet.

– Tvert imot. Jeg er utrolig stolt av å være en del av en tradisjon som setter hverdagen til vanlige levde liv øverst på dagsorden.

Hva er den største misforståelsen i folkets syn på Arbeiderpartiet?

– Jeg tror kanskje noen tror vi ikke kutter klimautslippene effektivt nok. Men vi har vist i opposisjon at vi har laget egne klimabudsjetter, hvor vi viser hvordan vi halverer klimautslippene sektor for sektor, for å nå målene innen 2030, sier nestlederen.

På spørsmål om hvordan landet vil påvirkes av en ny borgerlig regjering, svarer Tajik at hun «ikke er opptatt av å skremme folk».

– De kan jo se hva som har skjedd de siste åtte årene, når Høyre har valgt å bruke milliardbeløp på skattekutt til de aller rikeste. Nå jobber jeg og resten av Arbeiderpartiet for at det ikke skal fortsette å være retningen for landet vårt, sier hun.

– Ansvarlige og styringsdyktige

Tajik viser til at partiet har konkrete løfter i sin politikk.

– Med et sterkt Arbeiderparti får man trygg økonomisk styring til fordel for vanlige folk. Vi vil kutte maksprisen i barnehagene med nesten 3000 kr, gi gratis skolefritidsordning til alle landets førsteklassinger, doble fagforeningsfradraget og øke pendlerfradraget, sier nestlederen.

Rødt og Sosialistisk Venstreparti går til valg på noe av det samme: få forskjeller mellom folk ned. Hva skiller Arbeiderpartiet fra dem?

– De må svare for seg, så svarer jeg for meg. Arbeiderpartiet har i tidligere sammenhenger vist at vi er ansvarlige og styringsdyktige, sier hun.

Arbeiderpartiet mener også at privatisering av helsesektoren, under regjeringens vakt, må stoppes. Tajik ser på det som feil bruk av fellesskapets penger.

– Høyre har åpnet for at private aktører kan opprette et velferdstilbud, og dermed få direkte tilgang til fellesskapets midler. Det blir en statsstøttet privatisering av helse og velferd. Vi vil heller at offentlige sykehus skal få bedre økonomiske rammer. I løpet av de siste fire årene har vi foreslått nesten 5,5 milliarder mer enn Høyre til sykehusene, opplyser hun.

Nestlederen mener alle skal ha lik tilgang til det samme tilbudet, uavhengig av geografi eller lommebok, og at nettopp dette blir en del av partiets sentrale prioriteringer.

Gratis psykisk helsehjelp

En av prioriteringene til partiet er gratis psykisk helsehjelp, innenfor det offentlige, til alle under 25 år.

– Mange av de unge som i dag havner utenfor arbeidslivet har psykiske utfordringer man burde fanget opp på et tidligere tidspunkt. Det handler om å bruke penger på det som er viktig for oss alle sammen i dette fellesskapet, sier Tajik.

Arbeiderpartiet har laget en 100-dagersplan for en eventuell ny regjering. Tajik forklarer at det er særlig tre områder partiet vil løfte.

– Alle skal kunne ha en jobb å gå til, velferdstilbudet skal ikke avhenge av bostedsadresse eller lommebok, og klimautslippene skal kuttes på en rettferdig måte som skaper flere arbeidsplasser og muligheter i Norge, sier Hadia Tajik.

Årets stortingsvalg er 13. september.








Mer fra Dagsavisen