Nyheter

Ny meningsmåling: – Stavanger er blått

Ifølge en fersk meningsmåling har de borgerlige partiene flertall i Stavanger. Men Rødt og miljøpartiene gjør det også godt.

Ifølge en meningsmåling er det i slutten av august et borgerlig flertall i Stavanger kommune. Høyre har 27,1 prosent oppslutning, FrP har 11,4, KrF har 5,2 og Venstre har 6,9 prosent oppslutning. Du kan se hvordan alle partiene gjorde det på meningsmålingen nederst i saken.

603 personer i Stavanger kommune har deltatt i undersøkelsen i perioden 16. til 23. august. Meningsmålingen er utført av Sentio på bestilling av Høyre, Frp, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet i Stavanger.

– Dette bekrefter det som samtlige målinger etter september 2019 har vist – det er et solid borgerlig flertall i Stavanger. Det er en kjempegod nyhet som gir bekreftelse for at to år etter lokalvalget er vi i full fart på vei mot borgerlig flertall i det neste lokalvalget 2023. Det er vi kjempebegeistret for, sier gruppeleder for Stavanger Høyre, Sissel Knutsen Hegdal, til RA.

Hun påpeker at i stortingsvalg ligger Høyre vanligvis lavere enn i lokalvalg. Samtidig roser hun Høyre sentralt som hun mener jobber hardt og intenst for å komme på banen, og understreker at de har vært på offensiven en stund allerede.

– Jeg tror også vi skal klare å løfte oss ytterlige de neste to ukene som kommer fram mot valget, og stabilisere oss på et høyt nivå i forhold til Høyre sentralt, sier Hegdal.

Hun mener Høyre har gjort en god jobb med krisetiltak og næringslivet under pandemien, noe hun tror vil spille tilbake på partiet i stortingsvalget.

– Ligner mønsteret nasjonalt

Statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, er ikke overrasket over borgerlig flertall i Stavanger.

– De borgerlige partiene var tross alt nærmere 15 prosentpoeng større enn sentrum-venstre ved sist stortingsvalg. Framgang og tilbakegangen til de ulike partiene er heller ikke veldig overraskende fordi det ligner mønsteret vi ser nasjonalt. Det som derimot er overraskende og interessant, er at KrF og Venstre i Stavanger har en klarere framgang enn disse partiene har nasjonalt. For Venstres sin del henger det gjerne sammen med at partiet har større appell hos byvelgere, særlig nå når miljø er i skuddet. Så det er KrF sin framgang som er det mest overraskende og interessant, sier Tuastad til RA.

Han påpeker at andre målinger har vist en til dels dramatisk tilbakegang for KrF i partiets kjerneområder.

– Spørsmålet er om denne målingen signaliserer at KrF klarer å mobilisere nå når så mye står på spill for partiet. På denne målingen har KrF en svært høy lojalitet fra de tidligere velgerne sine. Viss velgerne i «mini-kristenpartiene», altså i Sentrum og De Kristne, nå samler seg i KrF, kan det være nok til at partiet kommer over sperregrensen med en slik lojalitet, sier Tuastad.

Statsviter Svein Erik Tuastad

Mímir-effekten

Rødt går fra 1,8 prosent oppslutning i stortingsvalget i 2017, til 6 prosent oppslutning på den ferske meningsmålingen.

– Det er en klar Mímir-effekt her. Rødt tredobler oppslutningen. Det er likevel ikke sikkert at det er nok for å få distriktsmandat fordi Rødt er et byfenomen og slår ikke like godt an ellers i fylket. Dette er jo en Stavanger-måling og ikke en Rogaland-måling, understreker statsviter Tuastad.

Partiets førstekandidat Mímir Kristjánsson, synes det er hyggelig at det snakkes om en Mímir-effekt, men han vil ikke ta all æren for at Rødt gjør det bra.

– Partiet vokser i hele landet. Det skyldes nok en generell vekst, og at flere legger fra seg gamle fordommer mot Rødt, sier Kristjánsson til RA.

Han er veldig fornøyd med 6 prosent oppslutning i Stavanger.

– Vi gjorde rekordvalg med 5,5 prosent i kommunevalget i Stavanger sist, og trodde kanskje taket var nådd. Det var det åpenbart ikke. Det viser at folk er fornøyde med innsatsen vi gjør.

Kristjánsson påpeker at Rødt har gjort rekordmålinger ellers i Rogaland også.

– Selv om vi gjør det best i Stavanger, får Rødt et stadig større gjennomslag utenfor byene også. Det absolutt mulig å få til et direkte mandat fra Rogaland.

.

Miljøpartiene gjør det bra

Venstre, MDG og SV får alle rundt 2 prosentpoeng høyere oppslutning i august, enn de gjorde i stortingsvalget i 2017.

Tuastad mener det er interessant at MDG, SV og Venstre har minst like stor framgang i oljehovedstaden som i landet ellers.

– Stavanger-velgerne gir klar og økt støtte til miljøpartiene, sier han.

Tuastad mener at det ikke er noen tvil om at FNs klimarapport, som ble presentert 9. august, spiller en viktig rolle i miljøpartienes framgang.

Han påpeker også at for Venstre sin del, ser man av bakgrunnstallene at de får en betydelig overgang fra tidligere Høyrevelgere.

– Det kan tolkes som et utslag av miljøsaken, sier Tuastad.

PartiValg 2017August 2021Endring
Ap26,322,2- 4,1
Frp15,511,4- 4,1
H31,127,1- 4,0
KrF5,35,2- 0,1
Rødt1,86,04,2
Sp4,05,61,6
SV5,77,51,8
V5,16,91,8
MDG3,65,72,1
Andre1,62,40,8




Mer fra Dagsavisen