Nyheter

Slik blir årets Skeivå-festival

– Så lenge det fortsatt er så mange mennesker som ikke føler de kan være seg selv, så er det behov for pride, sier kommunikasjonsansvarlig for Skeivå Rogaland Pride.

I fjor endret festivalen navn fra Stavanger på skeivå til Skeivå Rogaland Pride. Kommunikasjonsansvarlig Anina Jæger Olsen forklarer at det ble gjort for å inkludere hele regionen.

– Vi ønsker at homofile og lesbiske som bor i utkantene skal føle at det er en festival for dem, ikke bare for dem i Stavanger. De fleste kommer nok til å reise til byen uansett, men det handler også om å gi et tilbud til dem som ikke bor midt i byen. Målet på sikt er å skape en festival som brer seg ut i regionen, sier hun.

Allerede nå har de fått flere kommuner med på laget, og blant annet blir det dragbingo på Mellombels på Bryne og danseforestilling i samarbeid med RAS i Sandnes, i tillegg til at en rekke kommuner heiser regnbueflagget under festivalen. På sikt håper Skeivå å kunne arrangere flere arrangementer i flere Rogalandskommuner.

– En ting er å være synlig i lokalmiljøet, det er viktig. Men det aller viktigste er å gi et tilbud til de skeive som har behov for det. For en som ikke har kommet ut av skapet er det ganske ufarlig å gå på dragbingo, men du får likevel vært en del av pride. Og det er jo også litt derfor vi feirer pride; for alle som ikke tør å være synlige, sier Jæger Olsen til RA.

– Hva mener du Skeivå er? Er det fest, markering, demonstrasjon – eller litt av alt?

– For meg er Skeivå en folkefest og en samlingsfestival av forskjellige, fine mennesker. Mange vil si at pride er fest og protest, og det er det også, men det skal også være gøy. Det er en uke hvor alle kan samles, uansett hvem de er, sier Jæger Olsen.

Tidenes fest

Som så mange andre så Skeivå seg nødt til å avlyse fjorårets festival på grunn av pandemien. Også i år blir det noen endringer, blant annet at paraden utgår.

– Å arrangere en parade er vanskelig nok til vanlig, men under korona er det ekstra vanskelig. Du har et kjempeansvar, og vi ønsker ikke at pride skal forårsake et stort smitteutbrudd. Vi tenkte mye på det, og spurte oss selv «skal vi bruke mye tid og energi på å planlegge noe som kanskje må avlyses, eller skal vi bruke den tiden og energien på å gjøre resten av festivalen bra?». Vi vet at folk er sultne på underholdning og på å treffe andre, derfor landet vi på sistnevnte. Vi gjør dette på frivillig basis og vi gjør så godt vi kan med det vi har, sier Jæger Olsen, som ikke legger skjul på at det har vært vanskelig å planlegge en festival under korona.

– Det har vært veldig hektisk og ganske intenst til tider. Det har dessuten vært vanskelig å planlegge langt fram i tid, for du vet jo ikke hva som skjer eller hvilke restriksjoner som gjelder neste uke, sier hun.

Men det blir i alle fall noe i år, og mandag sparkes festivalen i gang på Tou. På programmet står konserter og underholdning, i tillegg til flere ulike paneldebatter og arrangementer for barn og unge. På grunn av plass- og antallsbegrensninger er Skeiva Nåttå og Pride Park slått sammen til ett arrangement som i år vil foregå i et telt utenfor Tou.

– Neste år håper vi at vi kan ha et arrangement som i 2019 – en stor pridepark under åpen himmel på dagen og avslutningsfesten innendørs på Tou med hundrevis av dansende glade mennesker, uten å passe på meteren, sier Jæger Olsen.

Fortsatt behov for pride

Den internasjonale markeringen av pride begynner allerede i juni. Ofte er det arrangementer gjennom hele sommeren, og i Stavanger arrangeres Skeivå første helgen i september. Jæger Olsen sier hun derfor har forståelse for at enkelte kan synes det blir litt mye, men hun ber likevel folk huske på hvorfor det markeres.

– Jeg skulle på en måte ønske det ikke var behov for å markere pride, men så lenge det fortsatt er så mange mennesker som ikke føler de kan være seg selv, så er det behov for det. For det er ikke snakk om ti stykker, det er snakk om hundretusenvis av mennesker. Det er så mange som ikke tør å komme ut av skapet før i voksen alder – eller kanskje aldri – fordi de er redde for å ikke bli akseptert eller respektert. Og så lenge det fortsatt er noen som lurer på om de tør, så er det behov, sier Jæger Olsen.

Hun sier hun flere ganger har hørt at folk føler seg presset til å gå i tog for å vise sin støtte. Det synes hun er synd.

– Hvis du ikke vil se paraden på TV, ikke heie eller ikke gå i tog så må det være helt okei. Den rausheten må gå begge veier. Man skal være med på dette fordi man synes det er gøy, ikke fordi man føler seg presset. Man må ikke gå i tog med et stort regnbueflagg for å vise sin støtte. Dette handler om holdninger og å være medmenneske, og det kan man gjøre hele året, sier Jæger Olsen.

---

Program under Skeivå Rogaland Pride (30. august – 4. september):

  • Mandag: Offisiell åpning i Maskinhallen på Tou.

Tirsdag:

  • Samtale om hatkriminalitet i Maskinhallen på Tou.
  • Konsert med Tønes og Emilie Eie.

Onsdag:

  • Dragshowbingo med Mio og Tino på Mellombels på Bryne.
  • Danseforestilling i Sandnes kulturhus – Butch tribute.
  • «Skeiv i sjelå» i St. Petri kirke.
  • Samtale om LHBT og tro på Loftet på Tou.

Torsdag:

  • Speed dating på Scene1 på Tou og DJ Ristevik afterparty.
  • Workshop for ungdom på Sølvberget.
  • Samtale om ungt utenforskap på Loftet på Tou.
  • Konsert med Marthe Valle.
  • Queer youth ball (13-18 år) i Maskinhallen på Tou.

Fredag:

  • Drag night i Teltet ved Tou. Konsert med Gutta, Skrellex og Great Garlic Girls.

Lørdag:

  • Pride Park + Skeiva nåttå i Teltet ved Tou med Mio og Tino, DJ Ristevik, Kriminell Kunst, Lizz, Big Daddy Karstensen og Voi Voi.

---

Mer fra Dagsavisen