Nyheter

Pandemien i tall: - Det er naturlig at vi skal tilbake til normalen

Vi må tilbake til 1927 for å oppleve like få bryllup i Norge. I 2020 dro nordmenn på 4,1 millioner fjellturer. Slik har samfunnet endret seg under pandemien.

Stavanger — Pandemien har vart lenge, lenge nok til at det kan være vanskelig å huske hvordan ting pleide å være. Mens samfunnet gradvis åpner seg igjen, ser vi noen områder som nærmer seg “normalen”.

RA har undersøkt tallene som beskriver samfunnet før og under pandemien. Blant annet flyginger, hyttesalg, Viking-tilskuere og skilsmisser og vielser har fått merke pandemiens konsekvenser.

En helg i juli registrerte Sør-Vest politidistrikt over 80 ordensforstyrrelser i Stavanger. Da samfunnet var nedstengt lå en typisk helg på mellom 20 og 31 tilfeller, ifølge tall fra Sør-Vest politidistrikt. Det kan først oppfattes som et avvik, men før pandemien var ordensforstyrrelser, og mange av dem, helt normalt. Det samme var over ti millioner flyginger på et år, bryllup og regelmessige kinobesøk.

Vi må helt tilbake til 1927 for å registrere like få bryllup som i 2020. Den gang viste folketallet i Norge 2,7 millioner. Nedgangen på 3000 vielser fra 2019 til 2020 mangler sidestykke. Det er den største nedgangen fra ett år til et annet siden 1919.

Noen spådommer blir også motbevist. Antall skilsmisser falt, til tross for spekulasjoner om det motsatte, med 22 prosent i perioden mars-oktober 2020 sammenlignet med 2019, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Det er naturlig at vi skal tilbake til normalen. Med det vil sannsynligvis antall bryllup øke igjen og aktiviteten og mobiliteten blant innbyggerne blir større. Jeg håper folk tar med seg de gode vanene slik at vi ikke får økninger innen ordensforstyrrelser, selv om vi går tilbake til normalen, sier ordfører Kari Nessa-Nordtun (AP) til RA.

Fra 15.000 til 600

På toppunktet i 2019 fikk Viking besøk av 15029 tilskuere, ifølge Norsk Internasjonal Fotballstatistikk. I 2020 var toppunktet for tilskuere 600.

Da Viking nylig tok imot Strømsgodset kunne 5134 heldige tilskuere møte.

– Jeg kjenner spesielt på savnet for konserter og festivaler. Å kunne treffe folk på sykehjem, barnehager og skoler. Jeg gleder meg også veldig til å gå på Viking-kamp igjen, klemme igjen og håndhilse på folk, sier Nordtun.

Hyttemania

Hytte- og fjellhyttesalget har økt betraktelig, trolig grunnet pandemien og reiserestriksjoner. Hyttesalget økte i 2020 med 30 prosent fra året før, hvor hytter på fjellet ble mest populære. Fjellhyttesalget økte med 34 prosent. I snitt kostet en brukt hytte på fjellet 2,1 millioner kroner, mens gjennomsnittsprisen var 4,1 millioner for nye hytter, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Reiseundersøkelsen viser at 91 prosent av alle reiser i 2020 var innenlandsreiser. Normalt ligger det på mellom 60 og 70 prosent. Reiseundersøkelsen viser også at fjellturene har blitt stadig mer populære.

I 2020 dro nordmenn på 4,1 millioner fjellturer.

– Ja, dette kjenner jeg meg igjen i. Vi har vært på veldig mange fjellturer, tatt med ungene og utforsket Ryfylke. Det er lett tilgjengelig, og naturområdene er fantastiske. Det er nok mange som kjenner på det behovet, sier ordføreren.

Flyginger og 300.000 arbeidsledige

I året 2020 ble det registrert fem millioner europeiske flyginger. Ned fra 11,1 millioner i 2019. Det medførte et økonomisk tap på over 200 milliarder for flyselskapene og 300 milliarder for flyplassene, ifølge koronarapporten til Eurocontrol.

Mars i 2020 ble skrekkens scenario for arbeidsledigheten i landet. Den måneden registrerte NAV 300.000 helt ledige i Norge. Kun én måned tidligere lå samme tall på rundt 65.000. Ifølge samme statistikk, lå antallet helt ledige på ca. 86.000 forrige måned. Det er 40.000 færre enn ved årets inngang.

Arbeidsledigheten utvikler seg nå i riktig retning. Under kan du se den fulle oversikten.

Byfest

Mange håper at pandemien snart blir fortid. At samfunn, fritidsaktiviteter og kulturarrangementer skal åpne for fullt. For all oss som begynner å bli utålmodige, kommer ordføreren med et lite håp.

– Vi må selvfølgelig følge regjeringens tilnærming på dette, og de har signalisert at slutten av desember blir tidspunktet uten tiltak. Om det faktisk blir tilfellet er vanskelig å si. Spesielt dette med avstand ser ut til å bli viktig uansett, men når den tiltaksfrie perioden kommer, ønsker vi å markere det med en stor byfest, sier hun.







Mer fra Dagsavisen