Nyheter

Kjemper for miljøet

Ulrikke Torgersen er bare 24 år, men stiller til valg som Rogalands toppkandidat for Miljøpartiet de Grønne ved årets stortingsvalg. I tillegg til å være en stemme for unge i klimasaken, ønsker hun å få MDG i regjering.

Hvem: Ulrikke Torgersen (24)

Hva: Stiller til valg som Rogalands toppkandidat for Miljøpartiet de Grønne ved årets stortingsvalg. Har som mål å få MDG i regjering.

– Hvordan går valgkampen foreløpig?

– Jeg synes det går veldig bra. MDG ligger godt an, og vi har ligget stabilt over sperregrensen på gjennomsnittet av meningsmålingene i nesten to år i strekk. Jeg ser at det er et økende engasjement blant barn, unge og studenter i klimasaken, og det gjør meg optimistisk for klimasaken. FN sier at alle varsellamper blinker, så det gjør meg motivert til å drive valgkamp på vegne av barn og unges framtid.

– Hvordan jobber du fram mot valget?

– Min førsteprioritet er å snakke med velgerne. Jeg har velgersamtaler, lytter til det de er opptatt av, og jeg utfordrer de andre partiene på klima- og miljøspørsmål. Vi mener de andre partiene har sviktet, og min jobb nå er å sørge for at det blir et klimavalg.

– Du stiller til valg som Rogalands toppkandidat for Miljøpartiet de Grønne. Hvorfor ønsker du å komme på Stortinget?

– Jeg ønsker første og fremst å komme på Stortinget for å være barn og unges stemme. Gjennomsnittsalderen på Stortinget er høy, og vi trenger noen som kan kjempe klimasaken. Det er min generasjons sak, og det er det som er vår tids viktigste spørsmål nå og i årene framover. Jeg har også en hjertesak i psykisk helse. Min generasjon skal takle mange utfordringer i årene framover, og da er det viktig med et godt psykisk helsevern som er i stand til å møte barn og unge med rask hjelp. Vi har en pågående psykisk helsekrise.

– Har du noen andre hjertesaker?

– Jeg er veldig opptatt av dyrevelferd og matproduksjon. Det handler om å ta vare på den sårbare matjorden vi har, og drive et landbruk som er bra for dyr, klima og mennesker.

– Hva er dine mål med å komme på Stortinget?

– Jeg ønsker å få partiet i regjering. For miljøet og naturen sin skyld trenger vi et sterkt MDG – det er det eneste partiet som ønsker å prioritere klimaet først. Jeg ønsker også å være en endring og en stemme for alle de ungdommene som streiket for klimaet i 2019 og som fortsatt har et engasjementet.

– Du er fortsatt ung. Hva ønsker du å oppnå i politikken?

– Det eneste som er mitt hode nå er å unngå katastrofale klimaendringer. Mitt mål er at vi skal bryte sperregrensen og sørge for en grønn omstilling på Stortinget.

Har en tendens til å overtenke

– Over til de faste spørsmålene i spalten. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er mange bøker, men jeg husker at jeg leste en barnebok da jeg var liten som heter «Veien til Agra» som gjorde stort inntrykk.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Det er nok å være med venner og familie, og se at endringer skjer.

– Hvem var din barndomshelt?

– Jeg tror det var Anne-Cath. Vestly. Hun hadde et klokt syn på barns indre liv. Jeg følte at hun forsto meg som barn.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har en tendens til å overtenke. Jeg må øve meg på å høre hva folk sier, og ha tillit til at det er det de mener.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg er ikke så glad i det ordet. Det å være menneske handler om å gjøre forskjellig ting. Hvis jeg skal ha det gøy eller hyggelig, og ta en fridag fra jobb, tar jeg en tur med paraglideren min.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Klima, miljø og kloden, men jeg var nylig på SIAN-demonstrasjonen mot rasisme og fremmedfrykt. Det vil jeg demonstrere mot fordi det er helt grunnleggende viktig med et inkluderende og mangfoldig samfunn.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg skulle gjerne stått fast i heisen med en av forskerne som har utarbeidet FNs nye rapport om klimaendringene. Jeg ønsker å lære så mye om klima og miljø som mulig.



Mer fra Dagsavisen