Nyheter

Har sprayet kinopublikum smittefri i over ett år

Antall smittede etter besøk på kinoer i Stavanger og Sandnes siden pandemistarten: Null. Odeon Kino desinfiserer saler og korridorer tre ganger i uken.

Stavanger — Kinodirektør Håvard Erga i Odeon Kino ble tipset om desinfiseringsmaskinen rett etter pandemistart, og i mai 2020 startet jevnlig nedspraying av lokalene for å fjerne bakterier og virus.

– Vi har fått beskjed om at det skal holde med spraying én gang i uken, men vi har valgt å gjøre det tre ganger ukentlig. Kinovertene foretar arbeidet etter stengetid om kveldene, i 23.00-tiden, sier Erga til RA.

Spesialmaskin

Saler, korridorer, dører og andre kontaktpunkter sprayes da av desinfiseringsmiddel og en spesialmaskin, metoden omtales som «fog-ing».

– De ansatte er drillet i dette, følger rutiner og avgir rapport. Stoffet er ikke farlig, men irriterende når det sprayes, så det bør brukes munnbind når arbeidet utføres, sier Erga.

Maskinene, én for lokalene på Sølvberget og én for Sandnes-kinoen, koster rundt 10.000 kroner stykket, og Erga forteller at det går med noen tusenlapper med desinfiseringsvæske månedlig.

– Det er det verdt, sier kinodirektøren.

Han opplyser at smittesporere har gitt melding om at smittede personer har vært registrert innom kinosaler i Stavanger og Sandnes fire-fem ganger i løpet av pandemien.

– Når vi får en slik melding, tar det oss bare fem minutter å sende ut lister med aktuelle navn og e-poster, sier Erga.

– Aldri smitte videre

De fleste kjøper billettene på nett, og da har kinoen data, og også de som kjøper billetter fysisk på kinoene må legge igjen sporbar informasjon.

– Det er ikke engang mulig å printe ut billetter uten at kjøper er registrert, sier den lokale kinodirektøren.

I dag avsetter billettsystemet automatisk ett stolsete ledig for hver kohort av kinogjengere.

– Det har aldri vært ført smitte videre hos oss i Sandnes og Stavanger under pandemien. Det er trygt å gå på kino, sier Erga, som heller ikke kjenner til andre tilfeller av smitte i kinoer i resten av Norge.

Mye brukt på kinoer nå

Erga ble tipset om systemet av Stavanger-mannen Terje Gabrielsen, som er salgssjef i Bærum-selskapet Fiber Protector Norge.

– Disse maskinene brukes av kinoer i hele Norge, og i en rekke andre virksomheter, sier Gabrielsen til RA.

Han mener systemet har en rekke fordeler.

– Det dreper 99,999 prosent av bakterier og virus, inkludert koronaviruset, er vannbasert, og i motsetning til spritbasert desinfisering så gjør det ingen skade på interiøret. Det er veldig enkelt og raskt å bruke, du sprayer ferdig for eksempel en liten kinosal i løpet av fem minutter. Det har langtidseffekt, og virker i en uke, ofte mer, sier Gabrielsen.

Væsken som brukes sammen med maskinene er godkjent av Statens legemiddelverk.

– En halvtime etter at et rom er sprayet, kan det tas i bruk igjen. Man venter ikke fordi stoffet er farlig, men fordi det inneholder så små aerosoler (luftpartikler) at det kan være ubehagelig i starten, sier Terje Gabrielsen.




Mer fra Dagsavisen