Nyheter

Deler ut 36 millioner kroner

Lyse, Rogaland fylkeskommune og Sunnhordland Kraftlag håper mange søker om støtte fra Ulla-Førrefondet.

Ulla-Førrefondet har i sin første ordinære utlysningsrunde satt av inntil 36 millioner kroner til arbeid med grønn omstilling av næringslivet og utvikling av høyere utdanning i Rogaland. Ulla-Førrefondet eies av Lyse, Sunnhordland Kraftlag og Rogaland fylkeskommune. Fondet er på om lag 150 millioner kroner.

– Fondet skal være et offensivt redskap i arbeidet med grønn omstilling av næringsliv og utvikling høyere utdanning i Rogaland, med vekt på utdanning, forskning, teknologiløsninger og andre samfunnsnyttige tiltak i tråd med dette. Midlene skal i all hovedsak brukes til å fremme omfattende, langsiktige prosjekter, sier Olav Mellgren, seniorrådgiver i Rogaland fylkeskommune og kontaktperson for Ulla-Førrefondet, til RA.

Ulla-Førrekraftverkene ble bygd ut i løpet av 1974–1988 og er det største vannkraftanlegget i Nord-Europa. I henhold til avtalen mellom de tre partene Lyse, Sunnhordland Kraftlag og Rogaland fylkeskommune har kraftselskapene fra 2010 avsatt vederlaget til et særskilt fond som skal disponeres i fellesskap mellom de tre eierne.

Disse kan søke

Private og offentlige virksomheter kan søke støtte fra fondet. Det kan også nettverk, klynger og sammenslutninger av private og offentlige virksomheter.

– I denne utlysningsrunden lyser vi ut 36 millioner kroner. Det er den første ordinære utlysningsrunden, og vi er veldig spente på hvordan det her kommer til å bli. Søknadsfristen er 1. september, og utlysningen ble gjort 18. juni. I løpet av de få dagene har vi fått cirka ti henvendelser om dette. Det er ganske bra, vil jeg si. I august, når høsten kommer, vil det nok ta seg opp igjen ytterligere med antall henvendelser før fristen går ut, sier Mellgren.

– Hvordan avgjør dere hvem som får støtte?

– Ulla-Førrefondets styre tar den endelige beslutningen om hvem som mottar midlene. Vurderingskriteriene er kort fortalt prosjektets relevans i forhold til fondets formål, gjennomførbarhet, kvalitet og langsiktighet i prosjektet, forklarer Mellgren, forklarer Mellgren.

Olav Mellgren

Han påpeker at støttebeløpet i denne utlysningen har en minimumsgrense på 2 millioner kroner. Det betyr at man må søke om 2 millioner eller mer i støtte.

– Teknisk sett er det ikke noe øvre tak om hva man kan søke om, men det er ikke så sannsynlig at en aktør stikker av med hele potten, sier han.

– Vi vet pr. dags dato ikke hvor mye prosjektene vil søke om før vi har fått inn alle søknadene og begynt å behandle de, påpeker Mellgren.

– Hvorfor mener dere det er viktig å bidra til grønn omstilling i næringslivet, og utvikling av høyere utdanning?

– Vi ser at det er et skifte i næringslivet i retning mot grønn omstilling, og for Ulla-Førrefondet er det viktig å holde oppe momentum og ta tak i det. Jeg vil for øvrig presisere at i fondets formål så står grønn omstilling i næringslivet, og utvikling av høyere utdanning uavhengig av hverandre. Utviklingen av høyere utdanning i Rogaland trenger derfor ikke nødvendigvis å være innenfor grønn omstilling, de er todelt, forklarer Mellgren.


Mer fra Dagsavisen