Nyheter

Jeriko og Heine fikk musikken sin spilt av SSO

Årets Lydo har spillmusikk som tema, og Stavanger konserthus spiller derfor flere konserter med musikk fra kjente spill på programmet.

Torsdag spilte Stavanger Symfoniorkester to skolekonserter for skoleelever i Stavanger, med musikk fra dataspillene Fortnite og Call of Duty. Med seg på laget hadde de både Helene Bøksle som vokalist og Stian Sandø som konferansier. I tillegg til torsdagens konserter, skal de også spille skolekonserter fredag, og en familiekonsert lørdag.

– Lydo er et samarbeidsprosjekt mellom SSO og Equinor, der vi har lyst til å lage en konsert for skoleungdom. Det begynte med at vi hadde om fysikk og kjemi og blandet det sammen med musikken, så gikk vi videre til matematikk, så til programmering og koding og i år har vi gått mer mot spillmusikk, sier orkesterformidler i Stavanger Symfoniorkester, Ingvild Rosenberg.

Det er flere grunner til å ha spillmusikk som tema.

– Gaming er veldig i vinden for tiden, og det er en stor andel av norskungdom som gamer, både jenter og gutter. Det blir faktisk brukt mer og mer i undervisningen, og i dag lages det mer spillmusikk en filmmusikk, så det er jo mye å hente av. Også er det jo vanvittig mye fin spillmusikk som blir laget, legger hun til.

Ingvild Rosenberg, Orkesterformidler i SSO

Bidrag fra elevene

I tillegg til å få se konsertene, har også elever fra Stavanger fått mulighet til å bidra på konserten.

– Hvert år på Lydo har vi en elevoppgave som jeg sender ut i god tid før disse konsertene, for at elevene skal få være med å engasjere seg i selve temaet, og lage en konkurranse ut av det.

I år var oppgaven å lage musikk til et spill.

– Da skulle de velge seg ut et spill, filme en scene fra spillet, ta bort musikken som hører til scenen, og komponere sin egen musikk til scenen, sier Rosenberg.

Til sammen fikk de inn 275 bidrag.

– Bidragene vi fikk inn var kjempebra. Elevene har løst det på veldig forskjellige måter, noen har spilt instrumenter, mens andre har løst det med å komponere digitalt, sier Rosenberg.

Til slutt var det Jeriko Cristobal Angelo og Heine Elias Husdal fra 10. trinn ved Tastarustå skole som stakk av med seieren.

– De har virkelig satt seg inn i det oppgaven sa og de har og fått til en melodi og et musikalsk tema som kan spilles om igjen uten at man blir lei. De fikk også til å vise stemningsskiftet i spillet, så det var det som gjorde at de vant, sier Rosenberg.

Vinnerne av konkurransen fikk både se sin egen musikk bli spilt av symfoniorkesteret, i tillegg til 5000 kroner som skal gå til til instrumenter og musikkundervisningen på skolen.

Heine Elias Husdal og Jeriko Cristabol Angelo fikk både 5000,- til musikkundervisningen på skolen, og se sitt eget stykke fremført av Stavanger Symfoniorkester.

Fikk se eget stykke live

Guttene bak vinnerstykket synes det var stas å se sitt eget stykke bli framført av Stavanger Symfoniorkester.

– Det var en kjekk opplevelse, orkesteret klarte å tolke musikken vår bedre enn det vi gjorde selv, så det var ganske kult å se, sier Angelo.

– Ja, det var kult å se det lille stykket vårt bli til noe så stort, legger Husdal til.

Begge to er interessert i spill selv, og synes det var gøy å få gå på konsert.

– De fleste spillene de spilte musikk fra var ukjente for oss, men vi hørte jo at det var spillmusikk, så det var gøy, sier Husdal.

Selv om de er enige i at høydepunktet helt klart var de fikk høre sitt eget stykke, var de også fornøyde med resten av konserten.

– Hele konserten var bra, legger Angelo til.

Utsatt

Konsertene skulle egentlig bli spilt for et år siden, men koronarestriksjoner har gjort at det har blitt utsatt fram til nå.

– Det er jo alltid kjedelig å utsette, men samtidig får man enda bedre tid til å forbedre selve produksjonen. Men nå er jeg bare glad for at vi endelig har fått lov til å gjennomføre det, sier Rosenberg.

Etter at den første skolekonserten var spilt var hun veldig fornøyd.

– Den første konserten gikk veldig fint. Vi prøver jo å vise elevene hvordan dette fungerer live på scenen, så vi var spente på hvordan de skulle ta det, for det krever en del respons fra elevene. Men det gikk veldig bra, så nå gleder jeg meg bare til neste konsert, sier hun.

Hun er også fornøyd med responsen fra elevene.

– Jeg spurte noen av elevene når de gikk ut om de syntes det var fint, og det syntes de. Jeg fikk sitatet “dritkult” på veien ut, så det var bare smil, og de virket fornøyde, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen