Kultur

Ny utstilling etter å ha hatt korona: - Det var alvorlig

Pia Myrvold har nedkjempet koronaviruset og er nå klar med ny utstilling på lørdag.

Mens den internasjonale kunstneren i vår jobbet med sin store utstilling på Tou Ølhallene, ble Pia Myrvold i begynnelsen av april smittet av covid-19, og innlagt på sykehus i ni dager.

– Residens-programmet på Tou fikk en dramatisk slutt. Vi fikk aldri ha publikum på utstillingen. Det var kjedelig. Nå ser jeg fram til åpningen på lørdag, foreller Myrvold til RA.

Kommende lørdag klokken 12.00 åpnet hun sin nye utstilling på Galleri Ni i Meierigaten 9 i Bryne sentrum. Utstillingen varer til 6. juni.

Lå på intensivavdelingen

Det var i begynnelsen av april at Myrvold kjente at hun var syk. Det var først at hun ble innlagt på sykehuset i Stavanger at hun fikk vite at hun hadde korona.

– De 48 timene før jeg la meg inn på sykehuset var jeg veldig redd. Jeg hadde hodepine og var så medtatt at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg hadde ingen krefter igjen.

Myrvold ble innlagt på intensivavdelingen. Hun hadde aldri pustevansker, men måtte få væske intravenøst.

– Jeg hadde brekninger og fikk ikke i meg væske. Det var alvorlig en stund, sier kunstneren.

Pia Myrvold var innlagt på intensivavdelingen på SUS. Nå er hun frisk igjen.

Utslitt

Etter ni dager ble 61-åringen utskrevet, men viruset hadde ikke sluppet taket. Hun var sengeliggende den første uken.

– Da jeg kom hjem fra sykehuset var jeg helt utkjørt. Jeg klarte av og til å gå ut på terrassen og lufte meg, men så måtte jeg legge meg rett ned igjen. Situasjonen er ekstra tøff når man bor alene. Det er ingen som kan hjelpe, lage mat eller tørke svetten av pannen. Venner satte mat på trappen. Jeg klarte også å lage litt mat selv.

Hun har slitt med smerter i kroppen, skjelettsmerter. Til tider har det vært smertefullt å både gå og sitte. En periode hadde hun også lungebetennelse.

– Før jeg visste at det var lungebetennelse, tenker man mye på ettervirkninger og potensielle varige mén. Men jeg tror det skal gå bra. Det hjelper å spise riktig og trene.

– Deilig å kunne arbeide igjen

Myrvold var syk hele april. Utover mai begynte formen å bli bedre. Så kom lysten til å lage kunst igjen.

– Det var deilig når jeg kunne begynne å arbeide igjen.

Myrvolds popup-utstillingen åpner samtidig med Mona Høies malerier i toppetasjen, og Øyvind Johnsen i Bryne Kunstforening.

Pia Myrvold er en norsk multikunstner, kjent for å jobbe i krysningspunktet mellom kunst og teknologi. Hun arbeider blant annet med klær, maleri, skulptur, design, performance og musikk både i det fysiske rom, og på digitale plattformer.

Stavanger-kvinnen har mer enn 40 års karriere med kunst utstillinger og nominasjoner inne design, med hovedbase i Paris.

Mer fra Dagsavisen