Nyheter

Oppfordrer til å adoptere i stedet for å kjøpe katter

Med et raskt søk på «katt» på Finn.no får man opp over 6000 resultater, dette mener Dyrebeskyttelsen Sør-Rogaland at er problematisk.

– Det er et problem både fordi det er personer som selger kattunger uten papirer og fordi folk selger kattunger før de er klare for å bli tatt fra moren sin. Det er også ofte kattene ikke er chippet, vaksinert og kastrert, sier leder i Dyrebeskyttelsen Sør-Rogaland, Eli Lunde Gilje.

I tillegg til dette mener Gilje at kjøp og salg av kattunger på Finn gjør at de kattene som allerede trenger hjelp mister muligheten til å få et hjem.

– Vi tar jo inn katter og hjelper de som er hjemløse, men vi kan ikke ta inn for mange. Om vi ikke får noen katter ut, hindrer det også at vi kan ta flere inn.

Hun mener derfor at man heller bør adoptere katter fra organisasjoner som for eksempel Dyrebeskyttelsen.

– Adopterer de for eksempel herfra vet de hva de får. Da vet du at katten er både chippet, vaksinert og kastrert og du får både papirer og oppfølging.

Liten interesse for voksne katter

En annen ting Gilje reagerer på er at det er lite interesse for voksne katter.

– Det er mange som vil ha de så små som mulig, men man må huske at de ikke er små for alltid.

Hun tror at det er flere grunner til at folk heller vil ha kattunger.

– Det er nok fordi de er veldig søte. I tillegg er det folk som tror at de må ha katten fra den er liten for at den skal tilpasse seg familien, men det stemmer ikke, påpeker hun.

Hun mener også at det er flere fordeler med å adoptere en voksen katt.

– For det første slipper du perioden når katten er som et lite barn som løper rundt. Når du adopterer en voksen katt vet du også mer hva du får, både med tanke på personligheten og helsen til katten. Ved å adoptere en voksen katt er du heller ikke med på å opprettholde at det blir masse hjemløse katter, legger hun til.

Seksjonssjef for seksjon planter og dyr i Mattilsynet avdeling Sør-Rogaland, Guro Myhrene påpeker også at det er flere fordeler med å adoptere en voksen katt som er ferdig kastrert, chippet og vaksinert.

– Selger vet at katten ikke kan bidra til produksjon av flere uønskede kattunger, og det er trygt for selger om katten stikker av, fordi det vil være mulig å finne tilbake til eier via chippen.

Glad for at hun adopterte en voksen katt

En som valgte å adoptere en voksen katt er Ingeborg Kiil Enoksen. Hun og familien adopterte katten Kompis da han var fem år gammel.

– Jeg har vært frivillig i Dyrebeskyttelsen, så jeg har jo blitt kjent med kattene og for meg var det viktig å hjelpe en voksen katt og gi den et hjem.

Hun mener også at voksne katter har flere fordeler.

– En voksen katt er renslig og rolig, og den er ferdig med perioden hvor den henger i gardinene og klorer på møbler.

Enoksen påpeker også at det å adoptere har flere fordeler.

– Du hjelper en katt som trenger det, og i tillegg kjenner for eksempel Dyrebeskyttelsen personligheten til kattene, slik at de kan hjelpe deg å finne en katt som passer til dine behov.

Hun anbefaler andre å gjøre det samme.

– Det er det beste vi har gjort. Vi har fått en katt som er takknemlig og trofast, og han har funnet seg godt til rette og formet seg etter vår familie og våre behov.

Ingeborg Kiil Enoksen sammen med katten Kompis.

Viktig å kastrere

Gilje påpeker at det er viktig at folk kastrerer kattene sine for å ikke få en overflod av hjemløse katter.

– Her i landet er det så mange hjemløse katter at det er vanskelig å finne tall på det, og det tar heller aldri slutt om folk ikke får kattene sine kastrert.

Hun legger også til at det er viktig at hannkatter også kastreres.

– Mange tror at man ikke trenger å kastrere hannkatter, fordi de ikke kan bli gravide, men det er viktig å huske på at de kan gjøre andre katter gravide likevel.

Myhrene påpeker også at kastrering er det aller viktigste man kan gjøre for å unngå at kattepopulasjonen øker.

– Det er mange som ikke vet at katter ikke har syklus som andre dyr. Egget slipper ved paring og derfor blir det fort mange kattunger. Et kirurgisk inngrep for å sikre at det ikke blir flere kattunger er det viktigste du kan gjøre for å bidra til å begrense kattepopulasjonen, og det gjelder begge kjønn, sier Myhrene.

Hun påpeker også at det er viktig å tenke seg om før man skaffer seg katt.

– Mattilsynet håper at folk i Rogaland som ønsker seg katt, tenker seg godt om før de skaffer seg en. Undersøk gjerne via lokale organisasjoner som tilbyr omplassering om adopsjon er en mulighet.














Mer fra Dagsavisen