Nyheter

Bransjen jubler, men Bøker og Børst holder fortsatt stengt

Utebransjen får serverer alkohol igjen, men ikke alle tør å åpne opp.

Det var 17. mai-stemning i utebransjen etter at ordførerne på Nord-Jæren bestemte at det fra fredag kan servers alkohol igjen. Forutsetningen er at alkoholen nytes sammen med et måltid. Det skjenkes til klokken 22.00.

– Jeg fikk 17. mai-følelsen da jeg våknet fredag morgen, men det er jo ikke helt slik heller. Vi er utrolig takknemlige og ydmyke for at vi får åpne igjen, men nå vi alle sørge for at Stavanger ikke får tilstander som vi så i Bergen og Ålesund. Bransjen må samarbeide sammen med gjestene for å sørge for at alle smitteverntiltakene følges. Det siste vi vil er å stenge ned igjen, sier Ellen Undset, daglig leder hos No 18 Kulturkafé og styremedlem i styret til Hansenhjørnet.

– Dette er kjempeskjørt og vi trenger hjelp fra gjestene for å klare å holde åpent og hindre en ny nedstenging. Ansatte og gjester må holde seg hjemme om de er syke, holde avstand, sprite hendene og gjøre det ansatte på stedene ber dem om, legger Undset til.

– Billigere å holde stengt

Kjempebra at mange utesteder som har holdt stengt lenge nå får åpne, men for oss er det mer økonomisk å holde stengt.

—  Tom Brekke, Bøker og Børst

Men det er ikke alle som tør å åpne. Bøker og Børst holder stengt inntil videre.

– Det er kjempebra at mange utesteder som har holdt stengt lenge nå får åpne igjen, men for oss er det mer økonomisk å holde stengt slik forutsetningene er, sier daglig leder Tom Brekke og forklarer:

– Vi hadde åpent når det var spiseplikt tidligere i år, men vi tapte mye penger. Lønnskostnadene med å ha folk på jobb spiste opp omsetningen. Det blir rett og slett for kostbart for oss å drive innenfor de gjeldende reglene om spiseplikt.

– Dessuten synes jeg er situasjonen er usikker. Vi ser oppblomstring av koronasmitte her og der. Jeg vil ikke dra i gang maskineriet med å få folk på jobb, fylle opp varelagrene igjen for å så plutselig måtte stenge igjen. Jeg er også veldig opptatt av matsvinn. Jeg liker ikke å kaste mat, sier Brekke til RA.

Han sier spiseplikten er streng.

– Slik jeg tolker reglene holder seg ikke bare å servere pølse i brød til gjestene som vil ha alkohol. Dessuten skal mengden alkohol stå i stil til måltidet. Slik jeg tolker reglene er det strengere i Stavanger enn Bergen.

Brekke ser an situasjonen uke for uke, og håper å kunne åpnet i løpet av mai måned.

– Deilig å sette seg og seg på folk

På Hansenhjørnet er grillen fyrt opp for å servere mat til folk som ønsket alkohol på uteserveringen.

Bordene fyltes opp i Vågen. Pensjonistene Egil Eriksson, Jorunn Westgaard, Anne Birthe Romsøe og Finn Romsøe nøt solen og utepils.

Denne gjengen koste seg på Hansenhjørnet fredag formiddag. Fra venstre: Egil Eriksson, Jorunn Westgaard, Anne Birthe Romsøe og Finn Romsøe.

– Veldig kjekt å kunne kose oss litt, sier Anne Birthe Romsøe.

– Deilig å sette seg ned og se på litt folk. Kanskje ser vi noen kjente også, skyter Westgaard inn.

Finn Romsøe mener pensjonistene har hatt det greit under koronapandemien.

– Vi skal ikke på jobb, vi trenger ikke gjøre noe. Det er mye verre for de unge, elevene og studentene spesielt. Det er godt at det åpnes opp litt igjen, sier han.

For Hansenhjørnet og resten av bransjen går vi nå inn i høysesongen. Undset håper på en god sommer.

– Dersom vi får en lik sommer som i fjor, vil det forhåpentligvis gå greit, men jeg tror mange i bransjen vil slite dersom vi får en ny nedstenging, sier Undset.

– Torsdagens vedtak betyr at vi kan starte sesongen på Hansenhjørnet og Utekontoret, få folk tilbake fra permitteringer, i arbeid og sakte, men sikkert komme oss tilbake til en noe mer normal hverdag og drift. Vi må være ekstra forsiktige med tanke på smittevern slik at når vi nå åpner, slipper vi å måtte stenge ned flere ganger. Bransjen trenger forutsigbarhet, sier daglig leder Cato Ødemark ved Hansenhjørnet.

Ellen Undset (daglig leder og medeier i No 18 Kulturkafé, samt styremedlem og medeier i Hansenhjørnet, Matkontoret og Vinkontoret) sammen med Tone Grindland (regiondirektør i NHO Rogaland) og Cato Cato Ødemark (daglig leder Hansenhjørnet, Matkontoret, Vinkontoret og Utekontoret).

NHO: – Opplevdes som en skjebnedag

Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland, var også langs kaien i Stavanger sentrum for å sjekke stemningen fredag formiddag.

– Det var en herlig stemning langs kaien i formiddag! Sola skinte, varer ble båret inn, stoler plassert ut med god avstand, store smil i ansiktene til alle som jobbet – rene høytidsstemningen. Nå kan vi får folk tilbake i arbeid og redde arbeidsplasser, om vi alle bidrar til å bruke tilbudene som nå åpner, sier hun.

Grindland sier skjenkeåpningen betyr mye for den hardt ramma serveringsbransjen.

– Det opplevdes som en skjebnedag i går da beslutningen skulle tas. Jeg er trygg på at reaksjonen ville blitt tilsvarende høylytt i protest, som den nå er i form av glede. Restaurantene og kulturlivet har båret belastningen for oss alle i svært lang tid, og det er avgjørende at de i dag, når solen stråler og høysesongen er i gang, fikk åpne. Nå må vi alle bidra til god omsetning i byer og tettsteder, samtidig som vi hjelper med å overholde de smitteverntiltakene som gjelder. Vi liker jo å slå Bergen, så la oss nå være klokere enn de var i Bergen, da de hastig måtte stenge like etter åpning, sier NHO-regiondirektøren.


Mer fra Dagsavisen