Navn i nyhetene

– Nesten litt skummelt å ta pause fra lokalpolitikken

NAVN I NYHETENE: Kjartan Alexander Lunde (V) begynner i ny jobb etter påske, og må ta permisjon fra alle verv i lokalpolitikken.

Hvem: Kjartan Alexander Lunde (33)

Hva: Fylkesleder i Rogaland Venstre

Hvorfor: Kongen i statsråd har utnevnt Kjartan Alexander Lunde (V) fra Stavanger som ny statssekretær. Det er i en ny stilling med delt ansvar mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet. Det vil være en koordinerende rolle for å kutte klimautslipp og samtidig tilrettelegge for nye grønne arbeidsplasser.

– Hva er det du skal gjøre i den nye stillingen som statssekretær? Hva er oppgavene dine?

– Jeg skal være en koordinerende rolle for å kutte klimautslipp og samtidig tilrettelegge for nye arbeidsplasser. I Klima- og miljødepartementet skal jeg lede til klimaavdelingen og i næringsdepartementet skal jeg gjøre det enklere for små og store jobbskapere.

– Hva er formålet og bakgrunnen for at denne stillingen har blitt opprettet?

– Det har lenge vært et ønske for Venstre å se arbeidet med klimakutt og nye arbeidsplasser i enda sterkere sammenheng. Innovasjon og teknologiutvikling er en av nøklene til det grønne skiftet, og næringslivet er en sentral kraft. Venstre har bidratt til å få på plass og styrke en rekke viktige virkemidler, særlig innen Innovasjon Norge, Norges forskningsråd, Enova og Nysnø Klimainvesteringer. Det er meningen at jeg skal bidra til å til enda mer i dette mulighetsrommet.

– Hvordan var det å bli utnevnt til ny statssekretær av Kongen i statsråd?

– Det er utrolig stas og superkjekt å få denne muligheten. Det er både uvirkelig og en stor ære å få være med å lede arbeidet med det grønne skiftet. Jeg gleder meg veldig.

– Hvilke forventninger har du til den nye jobben din?

– Det er veldig mange dyktige og kunnskapsrike folk som arbeider i departementene. Så jeg forventer å lære en del, samtidig som jeg får være med å forme politikken og virkemidlene som gjør at landet vårt blir mer rustet for framtiden.

– Er det noe du gleder seg spesielt mye til?

– Jeg gleder meg til å jobbe så tett på den nasjonale politikken. Jeg ser fram til å få jobbe i to departementer som er så viktige for Venstre. Nå blir det spennende dager framover for å løse klimakrisen og samtidig gjøre det enklere for små og store jobbskapere.

– Er det noe du tror kan bli utfordrende med den nye stillingen?

Jeg er fersk i regjeringsapparatet og dermed blir det en del nytt å sette seg inn i. I tillegg har alle de som har stemt på Venstre store forventninger til alt vi skal få til i klimaarbeidet og for å få tilrettelagt for flere arbeidsplasser. Jeg skal gjøre mitt beste for å imøtekomme forventningene.

– Hvordan tror du det blir å jobbe tett med Iselin Nybø og Sveinung Rotevatn?

– Jeg kjenner Sveinung gjennom mange år sammen i Unge Venstre tidligere og i flere år sammen i landsstyret til Venstre. Iselin kjenner jeg gjennom mange år med veldig godt samarbeid i Rogaland. Begge to er utrolige dyktige og arbeidsomme.

– Hvordan blir det å ta permisjon fra alle vervene dine i lokalpolitikken tror du?

– Nesten litt skummelt. Nå får plutselig alle se hvor flinke og gode folk Venstre har på varalistene. Jeg vet at alle de som står bak kommer til å gjøre en solid jobb og stå på i de vervene som de nå tar over i en periode.

– Hvorfor varer bare engasjementet fram til utgangen av juli?

– I august og september skal jeg lede arbeidet med valgkampen til Venstre i Rogaland. Den viktigste oppgaven min blir å sørge for at Iselin Nybø, som er toppkandidat for Rogaland Venstre, blir gjenvalgt og kan fortsette alt det viktige arbeidet hun gjør.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Min store kjærlighet Thea Emilie Svartsund. Vi skulle egentlig hatt et stort bryllup 17. april. Koronaen setter litt kjepper i hjulene for alt og alle. Nå skal vi kun ha en bitte liten seremoni 17. april, også blir det forhåpentligvis en stor fest og seremoni 30. juli. Så mye å planlegge og se fram til samtidig som jeg nå har ny jobb.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg er utrolig glad i godterier og kake. Og det er farlig når koronaen i tillegg sørger for mer hjemmesitting. Heldigvis har Bouvet, bedriften der jeg har jobbet som sivilingeniør utenom lokalpolitikken, hatt en aktivitetskampanje siste tiden. Så nå ser det ut som dressene passer igjen før jeg fyker til Oslo.

Mer fra Dagsavisen