Nyheter

K2 og Camar får bygge-ja ved Gamle Stavanger

Byggeplanene ved Løkkeveien og Gamle Stavanger er krympet. Nå vil kommunens administrasjon si ja til 75 boliger.

Bilde 1 av 4

Utbyggingsplanene for Sunde-eiendommen på Løkkeveien 97-99, tomten med Shell-stasjonen og næringseiendommen som tidligere var verkstedhall for Opel-forhandleren Thorleif Sunde, og Norsk Hermetikkmuseum i Gamle Stavanger, er redusert i byggehøyder og omfang.

Prosjektet var omdiskutert og kritisert da det ble lansert, dels på grunn av dominerende byggehøyde og sterk negativ påvirkning på Gamle Stavanger og påvirkningen størrelsen og formen ville ha på bybildet sett fra Strandkaien.

– Vi har drevet mye utviklingsarbeid for å tilpasse prosjektet bedre til omgivelsene og gått ned i antall etasjer, sier daglig leder i K2 Bolig, Sigve Hebnes, til RA.

K2 eier 50 prosent i prosjektet, Camar Eiendom den andre halvparten, opplyser Hebnes.

– Vi har forhandlet og blitt enige i en lang og krevende, men god prosess med Stavanger kommune og fylkeskommunen, sier han.

LES OGSÅ: Stavanger kommune reduserer ikke koronakapasiteten

– Akseptable 

Avdelingen for byutvikling i Stavanger kommune kaller nå utbyggingsplanene akseptable, og kommunedirektøren ber politikerne i utvalg for by- og samfunnsutvikling om å godkjenne prosjektet.

– Prosjektet anses akseptabelt som en bebyggelse i brytningen mellom nyere bebyggelse i nord og det verneverdige kulturmiljøet i Trehusbyen og Gamle Stavanger. Barrierevirkningen er redusert mot Gamle Stavanger fra Løkkeveien og mot Vågen. Verkstedhallen med sitt buede tak vil fortsatt være synlig fra sentrum, skrives det i saksutredningen signert av kommunedirektør Per Kristian Vareide og hans stab. Prosjektet slik det er nå er på mellom fire og seks etasjer, med stort byggevolum, tomteutnyttelsen er på 268 prosent. Boligene får parkeringsplasser i kjeller.

LES OGSÅ: LEDER: Farlig vaksine-skjevdeling

Mulig bygging om et år

Nå skal saken avgjøres politisk, og hvis planene blir godkjent, øyner Hebnes salgsstart i september, byggestart om et års tid og ferdigstillelse om et par år, men tar forbehold.

– Etter en periode med krevende tider i boligmarkedet er vi litt mer restriktive med å innkassere leilighetssalg i forkant enn før. Tidligste salgsstart vil være september. Vi har også respekt for at saken nå skal til politisk behandling, sier Hebnes.

Han trekker fram prosjektets beliggenhet.

– Dette er byens beste boligtomt av dem som ikke allerede er bebygd. Beboerne i de aller fleste boligene vil få den beste utsikten over sentrum man kan få, sier Hebnes.

Møbelgalleriet har utsalg i øverste etasje av verkstedhallen, og i etasjene under er det kontorer.

– Ved en bygging blir det anleggsarbeid i området i rundt ett års tid, men vi har god dialog med leietakerne, sier Sigve Hebnes.

LES OGSÅ: To nye brannstasjoner bygges i Stavanger

Fakta: 

* Sunden Holding AS (K2 og Camar) fremmer gjennom Henning Larsen Architects AS og Sweco Dimensjon AS forslag til reguleringsplan for Løkkeveien 97-99. Detaljereguleringen er til behandling i utvalg for by- og samfunnsutvikling 18. februar. Hvis et flertall der godkjenner planene, går saken videre til kommunestyret for endelig avgjørelse.

* Kommunedirektøren ber politikerne vedta planen.

* Forslaget åpner opp for inntil 75 boliger.

* Sundes bilverksted og garasje, byggeår 1950,  foreslås regulert til hensynssone bevaring av kulturmiljø, og opprettholdt som næringsbygg. Bygningen er registrert i kulturminneplanen og er ifølge tidligere eier, betydelig modernisert etter at verkstedsdriften ble nedlagt i 1985.

* Planområdet er en del av kulturmiljøet Trehusbyen i Stavanger. I kommuneplanen er området avsatt til næringsformål.

*«Prosjektet vil fortsatt markere seg tydelig i bybildet, men det fremstår skarpere og mindre tungt Prosjektets nærvirkning og fjernvirkning på omgivelsene anses tilstrekkelig ivaretatt», konkluderer kommunedirektøren.

Mer fra Dagsavisen