Nyheter

To nye brannstasjoner bygges i Stavanger

I Schancheholen bygges det, og i Lervig er reguleringen ventelig snart godkjent. I Rogaland brann og redning er gleden stor.

Bilde 1 av 5

Kruse Smith-ansatte er i full gang med arbeidene ved Schancheholen, der betongmurene reiser seg til en 3000 kvadratmeter stor base for utrykninger til tunnelene og andre områder som nås raskt fra E39. I Lervig er byggingen vedtatt, og detaljreguleringen skal behandles av politikerne om en kort uke.

– De to nye stasjonene blir et stort løft for arbeidsmiljøet, sier brannsjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann og redning til RA.

Han peker på at dagens brannstasjon på Lagårdsveien er oppført i 50-årene, og har heller ikke hatt de store påkostningene i ettertid.

– Ny bygninger vil ha mye å si for blant annet inneklima, sier brannsjefen.

To mindre enheter i stedet for én stor base vil også ha beredskapsmessige fordeler.

– Med Schancheholen og Lervig på plass får vi redusert utrykningstiden til kritiske områder, sier Haagenrud, som har fått signaler om at den første stasjonen står klar i høst.

LES OGSÅ: – Mímir burde heller spurt: Hva må distriktene ha for at flere kan velge å bosette seg der?

– Skal være ydmyke

Etableringen mellom boligblokkene i Lervig skapte sterk politisk dragkamp og stor motstand blant beboerne. Nå er byggingen vedtatt, detaljer gjenstår å få på plass.

– Vi skal være ydmyke i forhold til befolkningen, og vise hensyn, sier brannsjefen.

Et vektig argument da tomten innerst i Lervigsbukta ble valgt er tilgangen til sjøen, der brannbåten vil ligge.

– Det vil bety enormt mye. De som bemanner båten må nå være mye på Jorenholmen, der båten ligger, for vedlikehold og andre oppgaver. Nå kan de også delta som en del av laget på stasjonen i Lervig, sier prosjektleder i Rogaland brann og redning, Lise Peterson, og peker på at lokalisering rett ved stasjonen også vil få ned utrykningstiden. Hun trekker fram at nå får stasjonene et klart skille mellom rene og skitne soner, noe som reduserer tjenestepersoners kontakt med skadelige stoffer.

LES OGSÅ: Leder: Bør Oslo krympes?

– Veldig travelt

Hun regner med at Schancheholen blir den travleste av de to stasjonene.

– Her blir det veldig travelt, den ligger rett ved motorveien, ha rask tilgang til tunnelene og ha spesialutstyr for brann i tunneler, sier Peterson.

I Schancheholen får 10 ansatte sin base, i tillegg skal studenter ved den nye fagskolen for brann- og redningspersonell hospitere her.

Kommunedirektør Per Kristian Vareide ber politikerne godkjenne forslaget til detaljregulering for Lervig-stasjonen slik det er nå.

– Det er en kvalitet at bestemmelsene nå sikrer at betongfasade mot Breivikveien, sjøen og parken skal gis en struktur eller kunstnerisk utforming. Rekkefølgekrav sikrer at forslag om kunstnerisk utsmykking skal foreligge innen brannstasjonen tas i bruk, skriver Vareide og hans stab i saksutredningen.

Prosjektleder Allend Bamerni i Stavanger kommune opplyser at ferdigstillelse for Schancheholen er 1. desember, som er i henhold til tid og framdrift avtalt med entreprenør.

Den økonomiske rammen i Schancheholen er 224,1 millioner kroner, inkludert moms. Schancheholen ligger an til å holde seg innenfor budsjettrammen i handling og økonomiplanen, opplyser han.

LES OGSÅ: Sentrumsplanen: Her må du ta omveier til p-husene

Fakta: 

* Byggingen gjennomføres som ett prosjekt anskaffet som én totalentreprise, Link Arkitektur har utarbeidet tegninger for begge bygg.

* Kruse Smith Entreprenør vant kontrakten og står for byggingen.

* Planlagt ferdigstillelse: Schancheholen desember 2021, Lervig i 2023.

* Kostnadsramme: Schancheholen 187,2 millioner kroner, Lervig 224,1 millioner kroner.

* Bruttoareal: Cirka 3000 kvadratmeter per stasjon.

* Prosjektleder: Allend Bamerni.

* Utvalg for by- og samfunnsutvikling har forslag til detaljregulering til behandling i et møte 18. februar. Saken skal til endelig godkjenning i kommunestyret.

* Brannstasjonen i Lervig blir base for brannvesenets båter og vanndykkeravdeling. Brannstasjonen i Lervig vil kunne ha rundt 16–20 utrykninger med bil i løpet av uken, og rundt 80 utrykninger med båt i løp av året. Politiet vil også ha politibåt stasjonert her. Polititjenesten har rundt 100 oppdrag i løpet av året, hvor antall oppdrag varierer mellom sesongene.

Kilde: Stavanger kommune

Mer fra Dagsavisen