Nyheter

– 2020 har vært et godt år

Pasha-brødrene tenkte grundig på hva de kunne gjøre for å overleve koronapandemien. Nå trenger de ikke en eneste krone fra støtteordningene.

Serveringsbransjen har hatt det tøft under koronapandemien. Flere har måttet legge ned, og det er spådd en bølge av konkurser i bransjen. Slik er det ikke for den tyrkiske restauranten Pasha i Verksgata i Stavanger sentrum.

– 2020 har vært ganske bra. Omsetningen er 4,5 millioner kroner mer enn 2019. Totalt er omsetningen i 2020 rundt 13 millioner kroner pluss moms. Siden oppstarten i februar 2017 har vi tredoblet omsetningen, sier Özcan Akbas til RA.

Akbas er daglig leder. Sammen med broren Yasin Akbas eier han Pasha.

LES OGSÅ: Kommunen deler ut 16,2 mill.: Kenneth får ingenting (+)

Gikk i tenkeboksen

Da pandemien ble mer alvorlig, gikk brødrene i tenkeboksen.

– Vi har tenkt mye på hva vi kunne gjøre. Mange andre aktører har trukket seg tilbake, mens de venter på støtteordninger. Det var ikke aktuelt for oss, forteller Akbas.

– Det er mange som jobber her. Familier lever av disse jobbene. Det er ikke kjekt å permittere folk slik at de ikke kan leve av full lønn. Selv om vi måtte permittere noen da hele bransjen ble stengt ned i halvannen måned våren i fjor, har vi kunnet beholde ansatte. Det er viktig for oss, sier Akbas.

Restauranten har oppimot 20 ansatte. Halvparten jobber 100 prosent, resten deltid.

LES OGSÅ: Spår konkursbølge etter nyttår og utover våren (+)

Gratis hjemkjøring

– I vår, da det ikke var lov å sitte i restauranten, begynte vi med takeaway og gratis utkjøring til alle som bor innen ni kilometer fra restauranten. Vi leverer lengre ut også, men da koster det. Det har vært en stor suksess.

Nylig delte Stavanger kommune ut 16,25 millioner kroner til serveringsbransjen – som har alkoholservering.

– Vi omsetter godt, uten alkohol. Disse pengene har vi ikke behov for, sier Akbas.

Pasha har 4,5 av 5 stjerne på Tripadvirsor, basert på 164 anmeldelser. I november kåret Byas Pasha til årets takeaway.

– Vi tør å si at vi alltid har levert god og billig mat. Det er flere og flere som oppdager det. Faktisk har vi kunder som kommer fra andre steder i landet, som sier at de har hørt om oss og at de bare må prøve maten vår. Det er kjekt og inspirerende.

Det var ganske tilfeldig at brødrene startet restaurant.

– Jeg og min bror hadde et malerfirma. Vi spiste mye ute. Da vi så at dette lokalet i Stavanger var ledig til leie, slo vi til. Det kostet mye å komme i gang, over tre millioner. Det er mye arbeids, men veldig kjekt.

LES OGSÅ: – Kvinner er korona-tapere (+)

Utvider til Sandnes

Akbas-brødrene har planer om å åpne enda en restaurant. I Langgata i Sandnes.

– Planen er å åpne i mai, men det er mulig det blir litt senere. I Stavanger har vi 38 sitteplasser inne, 20 ute. I Sandnes får vi cirka 100 sitteplasser.

– Vi får også forespørsler om å åpne i Bergen, Oslo og andre steder. Av folk som har lokaler, men det er ikke lett. Å åpne et nytt sted krever mye innsats, sier Akbas.

LES OGSÅ: Nesten ti tusen jøbbsøkere på Nord-Jæren: Slik skiller du deg ut i mengden (+)

NHO Reiseliv: – Takeaway gjør det bra

Bjørn Erik Sandvaag., styremedlem i NHO Reiseliv Vestlandet og daglig leder hos Gaffel og Karaffel i Stavanger, sier det er flere i serveringsbransjen som gjør det bra under pandemien.

– Alle takeaway-steder har nok en økning fra året før. Det samme har serveringsstedene på kjøpesentrene, sier Sandvaag til RA.

Gaffel og Karaffel vært stengt siden 19. desember. Han håper å åpne første halvdel av februar.

– Først mistet vi halvparten av sitteplassene på grunn av avstand. Nå er det ingen alkohol, da mistet vi 50 prosent av salget. Da er det lite igjen av omsetningsbrøken, sier han.

– Jeg er glad for at mange lykkes. Pasha har funnet en nisje, men de vil nok merke nedgang når alle andre åpner igjen. Akkurat nå er ni av ti gode restauranter stengt, sier han.

LES OGSÅ: Ser du hva sjåføren har gjort galt her?

Mer fra Dagsavisen